Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 16-18 septembrie: Zilele Bucurestiului, Festivalul KINOdiseea, Noaptea Alba a Filmului Romanesc, Festivalul National de Improvizatie si premiera TNB „Exilul”

Calea Victoriei va fi si in acest weekend animata de teatru in aer liber, de statui vivante, instalatii participative, spectacole si activitati pentru copii si intalniri cu poetii orasului, in proiectul Strazi Deschise.

urban.ro recomanda  cateva dintre evenimentele weekend-ului.

In weekend au loc Zilele Bucurestiului. Bucharest Jazz Festival, Strazi Deschise, Dambovita Delivery, expozitii si concerte marcheaza cei 563 de ani de existenta a orasului.

„Zilele Bucurestiului” marcheaza cei 563 de ani de existenta a orasului printr-o serie de evenimente culturale organizate in perioada 16-18 septembrie: Bucharest Jazz Festival #9 (16-18 septembrie, Combinatul Fondului Plastic), expozitia „De la Tepes la Brancusi – 5 secole de istorie si cultura in spatiul romanesc” (16 septembrie – 22 octombrie, ARCUB – Hanul Gabroveni), Strazi deschise – Bucuresti, Promenada urbana (17-18 septembrie, Calea Victoriei), Dambovita Delivery (16-18 septembrie, Timpuri Noi – Mihai Bravu) si concertul „Poveste din Bucurestiul de odinioara” (18 septembrie, Teatrul Odeon).

In acest weekend, la TNB are loc premiera spectacolului „Exil”, in regia Alexandrei Badea, un spectacol despre istoria recenta, inspirat si din propria biografie a autoarei-regizor.

Cu spectacolul „Exil” – Alexandra Badea reconstituie,  intr-o cronologie non-liniara, imaginea unei familii alcatuite din trei generatii, rememorand, fragment cu fragment, experientele care i-au marcat existenta: comunismul, post-comunismul si, mai ales, exilul. Din distributie fac parte Ada Gales, Emilian Oprea, Cosmina Olariu, Florin Calbajos, Crina Semciuc, Emilian Marnea, Ana Ciontea, Irina Movila, Diana Dumbrava, Mihai Calin, Alexandru Potocean, Richard Bovnoczki, Liviu Lucaci, Ionut Toader, Aylin Cadir si Vitalie Bichir, iar scenografia poarta semnatura lui Cosmin Florea. Detalii si bilete, aici.

Vineri are loc Noaptea Alba a Filmului Romanesc, iar din program fac parte documentarul „Regele Mihai: Drumul spre casa”, noile filme „Capra cu trei iezi” si „Om-Caine”, printre altele.

Cea de-a 13 editie a evenimentului Noaptea Alba a Filmului Romanesc va avea loc pe 16 septembrie, la Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara. Programul este gandit ca un maraton de filme romanesti, iar programul include peste 20 de proiectii simultane, in 11 cinematografe si spatii alternative din cele trei orase.

In Bucuresti, filmele vor putea fi vazute la Cinema Elvire Popesco (interior si in aer liber), Cinema Muzeul Taranului, Amfiteatru TNB – Open Air, Cinemateca Union, Hollywood Multiplex – Bucuresti Mall, Gradina cu filme CREART, Muzeul National al Literaturii Romane – Sala Iosif Naghiu, Unteatru – Open Air, J’ai Bistrot.

Pana pe 18 septembrie, copiii sunt asteptati la Bucuresti la cea de-a XIV-a editie a Festivalului international de film pentru publicul tanar KINOdiseea, care se desfasoara la Cinema Gloria, in aer liber, in curtea Cinema Muzeul Taranului si la Prajitoria Buimac (str. Icoanei nr. 23).

Editia de anul acesta aduce 6 filme din competitie, 2 proiectii speciale, 2 calupuri de scurtmetraje, spectacole pe picioroange, de pantomima, jonglerii si magie cu Magicianul Teo si ateliere de pictura, baloane modelabile si pictura pe fata pentru cei mici.

Caravana Orange Pop-Up Cinema are ultima oprire de anul acesta in parcul Ioan Alexandru Cuza (I.O.R.), pana pe 18 septembrie.

 Programul complet poate fi vazut aici, si include filme precum „Thor: Love and Thunder”, „The Batman”, „Top Gun: Maverick”, dar si blockbusterele „Dune”, „House of Gucci” sau „Paw Patrol The Movie”.

In weekend are loc si Festivalul National de Improvizatie, editia a zecea, unde sase traineri si peste 40 de improvizatori experimentati si debutanti s-au implicat in realizarea a sase spectacole, in urma unor sesiuni speciale de auditii, intr-un nou format de festival.

Organizatorii propun trei spectacole –  eveniment:  ImproJam (in limba romana), Tocanita de idei – debut romanesc cu trupa Wednesday si Stuck in the middle cu Joe Bill (in limba engleza), bazate pe sugestiile publicului, precum si o serie de ateliere, destinate tuturor celor care doresc sa descopere sau sa aprofundeze mai multe tehnici de improvizatie. Detalii aici.

La Sala Palatului are loc Sofisticat, Salonul Felin International Bucuresti.

Evenimentul are ca principal punct de atractie competitia “BEST IN SHOW”, in care cele mai frumoase pisici se vor intrece pentru un loc pe podium. Un prestigios juriu international va evalua superbele exemplare de pisici din rasele Abysiniană, Albastru de Rusia, Bengaleza, British Shorthair, British Longhair, Devon Rex, Exotică, Maine Coon, Neva Masquerade, Norvegiana de Padure, Persana, Ragdoll, Singapura, Sphinx si pisica de casa. Detalii aici.

Ghidul cafenelelor si restaurantelor de pe Calea Victoriei. Povestile celor mai importante cladiri de vizitat in weekend-uri cand Calea Victoriei e pietonala.

De mai bine de 300 de ani Calea Victoriei a fost locul de plimbare al celor mai bogati si mai influenti oameni ai fiecarei epoci. Scriitori, fete regale, sotiile politicienilor importanti, dar si tinerele fete care ieseau in societate in vederea unui mariaj cat mai bun, se plimbau sambata seara „la sosea”.

Inainte de a fi inaugurata de Constantin Brancoveanu, strada nu facea parte din Bucuresti. Partea dintre Natiunile Unite si intersectia cu Bd. Elisabeta unde acum este Grand Hotel Du Bulevard avea numele Ulita Mare spre Sarindar, iar partea de la Cercul Militar (era o biserica acolo, la vremea respectiva ) si pana la actuala Piata Victoriei se numea drumul Brasovului.

Strada a aparut 1702 la solicitarea lui Brancoveanu, fiind pavata cu trunchiuri de copaci. 100 de ani mai tarziu a fost pavata cu piatra de rau, iar in 1824 a fost adusa piatra cubica din Scotia pentru un drum modern. Abia in 1878 a fost numita Calea Victoriei si putin dupa aceea au aparut si primele instalatii electrice.

Daca nu vreti sa iesiti din casa, pe Orange TV Go este Moarte pe Nil. O adaptare super eleganta a clasicei povesti scrisa de Agatha Christie intr-o distributie exceptionala.

Filmul i-a facut pe britanici, poate cei mai critici cu ceea ce inseamna ilustrarea acestei serii de povesti politiste considerate avere nationala, sa spuna ca regizorul Kenneth Branagh (care interpreteaza si rolul lui Hercule Poirot) poate sa mai faca macar inca un film dupa o poveste a lui Christie.

La momentul lansarii primului film cu Poirot facut de Branagh – „Crima in Orient Express” – au fost elogii de critica, dar si un succes mare de public gratie distributiei exceptionale.

Citește în continuare