Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 23-25 septembrie: Art Safari, DokStation Festival, Bucharest Fringe si invitatii la descoperiri gastronomice in oras

Calea Victoriei va fi si in acest weekend animata de teatru in aer liber, de statui vivante, instalatii participative, spectacole si activitati pentru copii si intalniri cu poetii orasului, in proiectul Strazi Deschise, iar weekend-ul acesta, evenimentul se desfasoara si in cartierul Aviatiei.

urban.ro recomanda  cateva dintre evenimentele weekend-ului.

S-a deschis si cea de-a 10-a editie a Art Safari, care adduce in premiera in Romania o expozitie de la Muzeul Victoria & Albert si include cei mai importanti peisagisti englezi, John Constable si J.M.W. Turner, dar si lucrari de Rembrandt si Dürer.

„Seeking Truth: The Art of John Constable” ii are drept curatori pe Dr. Emily Knight si Katharine Martin si va expune lucrari importante ale lui John Constable, Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Claude Lorrain, J.M.W. Turner, Thomas Gainsborough, Anthonie Waterloo, Schelte a Bolswert, Jacob van Ruisdael, Richard Wilson, John Robert Cozens, Alexander Cozens, Thomas Girtin si David Lucas.

Tinand cont de influenta artistilor inclusi in expozitie, va fi cel mai important eveniment artistic desfasurat in Romania in ultimii 17 ani. Cea mai recenta expozitie cu artisti de asemenea calibru a avut loc in vara anului 2005 prin „Umbre si Lumini. Patru secole de pictura franceza. Secolele XVII-XX” care a inclus tablouri ale unor pictori cum sunt Picasso, Matisse, Cezanne, Pissarro, Poussin, Chardin, Ingres, David, Delacroix si Braque. Cele 80 de lucrari expuse au atras cel mai mare numar de vizitatori al unei expozitii in Romania si au fost imprumutate de la aproximativ 20 de muzee din Franta.

In acest weekend are loc si DokStation Music Documentary Film Festival. Povestile lui Sinéad O’Connor, Cesária Évora, Leonard Cohen sau Jim Morrison se pot vedea ca film.

Sinéad O’Connor, Cesária Évora, Sheryl Crow, a-ha, Kate Bush, Leonard Cohen si Jim Morrison, sunt doar o parte dintre artistii ale caror povesti vor putea fi urmarite pe marele ecran. In total, 29 de filme au fost selectate pentru aceasta editie.

Genuri muzicale ca underground, grunge, funk, indie, alternative rock, rock clasic, dar si bossa nova, jazz si multe altele vor fi prezentate publicului larg cu povesti despre artistii pe care ii admiram si ascultam, in filme documentare despre viata si activitatea lor.

Are loc si Nordic Film Festival, care aduce aproape creatorii de arta vizuala si povestile din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia.

Evenimentele au loc la Cinema Elvire Popesco cu 14 filme de fictiune, iar detaliile complete sunt aici.

Incepe Bucharest Fringe 2022 – Maratonul Teatrului Independent. Vor avea loc spectacole gratuite de teatru clasic, acrobatii aeriene, jonglerii cu foc, evenimente pentru copii si adulti.

Teatrul Apropo organizeaza in acest weekend  in Parcul Obor din Sectorul 2 al Capitalei, intre 23 – 25 septembrie 2022, o selectie a celor mai curajoase si originale creatii independente din diferite arii ale artelor performative, parte din Festivalul Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent.

Anul acesta, evenimentul aflat la a 12-a editie ofera publicului larg acces liber, iar in program sunt spectacole de teatru clasic, acrobatii aeriene, jonglerii cu foc, spectacol pentru copii si adulti, dans si concerte.

La teatre, weekendul acesta se joaca „Baieti de zinc”, cu doamna Mariana Mihut in distributie, dar si „Fete si baieti”, un one woman show al Ralucai Aprodu.

Piesa „Baietii de zinc” aduce in prim plan o tema nefiresc de actuala pentru anul 2022 si pentru realitatea cu care ne confruntam la granitele noastre. Spectacolul reprezinta o dramatizare a tulburatoarelor confesiuni despre razboi care stau la baza romanului “Soldatii de zinc” al laureatei Premiului Nobel Svetlana Aleksievici.

Mesajul din spatele acestor povești este ca, subminand intreaga ordine existenta, purtarea in sine a razboiului nu mai poate avea o afectare exclusiv masculina. In realitate, orice razboi este un adevarat malaxor de vieti si destine – exista si frontul de acasa si frontul soldatilor din transee, de ambele legandu-se deopotriva sperante si temeri care schimba constiinte. Spectacolul se joaca vineri si sambata, in sala Toma Caragiu. Detalii aici.

Teatrul ACT propune spectacolul „Fete si baieti” de Dennis Kelly, un one-woman-show cu Raluca Aprodu, in regia lui Cristi Juncu.

Spectacolul este o intalnire neasteptata intr-un aeroport care se transforma intr-o intensa, pasionala si nebuneasca relatie.

 Piesa „Fete si baieti” spune povestea unei familii aparent obisnuite – un El si o Ea care se muta impreuna, isi cumpara o casa, au doi copii. Dar lumea lor incepe sa se destrame si lucrurile iau o intorsatura tulburatoare. Detalii despre bilete, aici.

A aparut clasamentul celor mai bune 100 de restaurante de pizza din lume. O pizzerie din Romania se afla in top 50 in Europa.

Platforma online 50 Top Pizza, din Italia, a clasificat pentru prima data cele mai bune 100 de pizzerii din lume si le-a prezentat in cadrul unui eveniment special desfasurat la Palatul Regal din Napoli. Pana acum platforma curatoria o selectie de 50 de restaurante de pizza din lume, insa anul acesta lista a fost extinsa la 100 si cuprinde locuri din toata lumea, de la Napoli sau Paris pana la New York, Bangkok sau Sao Paulo.

Din clasamentul european „50 Top Pizza” face parte si Romania. Animaletto Pizza Bar din Bucuresti se afla pe locul 48 si poate fi descoperit in inima capitalei.

Tot acum are loc si Asia Fest, festivalul care promoveaza cultura si traditiile orientale, in Parcul National din Bucuresti.

Vizitatorii vom descoperi impreuna culorile Asiei, gusturile delicioase ale preparatelor, aroma condimentelor, modele vestimentare si melodiile traditionale, ateliere, expozitii si multe surprize pentru toata familia. Detalii aici.

Ghidul cafenelelor si restaurantelor de pe Calea Victoriei. Povestile celor mai importante cladiri de vizitat in weekend-uri cand Calea Victoriei e pietonala.

De mai bine de 300 de ani Calea Victoriei a fost locul de plimbare al celor mai bogati si mai influenti oameni ai fiecarei epoci. Scriitori, fete regale, sotiile politicienilor importanti, dar si tinerele fete care ieseau in societate in vederea unui mariaj cat mai bun, se plimbau sambata seara „la sosea”.

Inainte de a fi inaugurata de Constantin Brancoveanu, strada nu facea parte din Bucuresti. Partea dintre Natiunile Unite si intersectia cu Bd. Elisabeta unde acum este Grand Hotel Du Bulevard avea numele Ulita Mare spre Sarindar, iar partea de la Cercul Militar (era o biserica acolo, la vremea respectiva ) si pana la actuala Piata Victoriei se numea drumul Brasovului.

Strada a aparut 1702 la solicitarea lui Brancoveanu, fiind pavata cu trunchiuri de copaci. 100 de ani mai tarziu a fost pavata cu piatra de rau, iar in 1824 a fost adusa piatra cubica din Scotia pentru un drum modern. Abia in 1878 a fost numita Calea Victoriei si putin dupa aceea au aparut si primele instalatii electrice.

Daca nu vreti sa iesiti din casa, filmul weekend-ului de la Orange TV Go: Turning Red. O poveste animata despre adolescenta si problemele ei, de urmarit cu intreaga familie.

Pentru aceasta saptamana avem o recomandare speciala de la Orange TV Go, un film de animatie pentru adolescenti si parinti de adolescenti, o poveste care se integreaza perfect cu vremurile si situatiile pe care le traiesc adolescentii, intamplari care le creeaza angoase si drame emotionale.

„Turning Red” este o aventura creata de studiourile Pixar despre Meilin „Mei” Lee (vocea ii apartine lui Rosalie Chiang), o adolescenta cu origini asiatice care traieste in Canada, care se transforma intr-un panda rosu atunci cand trece la pubertate.

Citește în continuare