Skip to content

Netflix a dezvaluit data lansarii sezonului 5 „The Crown” si un teaser care anunta divortul Printului Charles de Printesa Diana. Galerie foto: 15 imagini cu transformarea Imeldei Staunton in Regina Elisabeta.

In week-end a avut loc evenimentul anual Tudum in care Netflix dezvaluie noua grila de programe pentru urmatoarele luni. Unul dintre cele mai asteptate anunturi a fost data lansarii celui de-al cincilea sezon al serialului „The Crown”.

Cele 10 episoade noi vor fi lansate simultan pe 9 noiembrie 2022, la aproape doi ani distanta de la premiera sezonului 4. Noul sezon va urma succesul sezonului al patrulea care a castigat 7 premii Emmy, printre care cel mai bun actor, cea mai buna actrita si cel mai bun serial drama.

Seria a fost gandita de la inceput pe o structura de 6 sezoane in care distributia este schimbata la fiecare doua sezoane. 

Intr-un mod neobisnuit pentru un serial care este asteptat de zeci de milioane de fani din intreaga lume, producatorii au anuntat ca va exista o pauza de doi ani intre sezoanele 4 si 5, fara vreo legatura cu situatia pandemica. Filmarile pentru sezonul 5 au inceput in iulie 2021 cand au fost dezvaluite si primele imagini cu Imelda Staunton in rolul Reginei Elizabeta.

Sezonul 5 ii va avea ca protagonisti, pe langa Regina Elizabeta, pe actualul Rege Charles al III-lea (la vremea respectiva Printul Charles), pe Printesa Diana si pe Camilla Parker Bowles. 

Viata personala a cuplului Diana-Charles a marcat perioada anilor ’90 din istoria monarhiei britanice, divortul lor a zguduit Familia Regala si i-a accentuat toate vulnerabilitatile, in special in momentul mortii Printesei Diana cand au refuzat sa ofere orice fel de declaratii in spatiul public.

Elizabeth Debicki o joaca pe Diana, Dominic West il joaca pe Charles iar Jonathan Pryce (The Two Popes) va aparea in rolul Printului Philip.

Distributia este completata de Lesley Manville care o joaca pe Printesa Margaret, Claudia Harrisson va fi Printesa Anne iar Jonny Lee Miller este Prim-ministrul John Major care a scos la iveala secretele intime ale Familiei Regale pentru a distrage atentia de la situatia dezastruoasa a guvernului pe care il conducea.

In timp ce sezonul 4 a recreat cele mai importante momente din istoria Casei Regale britanice din perioada anilor ’80, sfarsindu-se cu perioada Craciunului din 1990, sezonul 5 pare sa fie centrat predominant pe relatia dintre Charles si Diana. Un teaser lansat de Netflix in cadrul evenimentului Tudum ii arata pe cei doi in platouri de televiziune, in timp ce pe fundal se aude o voce care anunta separarea lor in 1992, divortul fiind pronuntat abia in 1996.

Tinuta purtata de Diana indica faptul ca va fi recreata o vizita a Printesei la un spital unde sunt tratati copii bolnavi de cancer. Dar cadrele seamana si cu interviul pe care Diana l-a acordat presei in 1995, cand a vorbit despre problemele pe care le-a avut in timpul casniciei cu Charles.

Scenariul va urmari cronologia reala a ceea ce Regina Elizabeta a numit ‘annus horribilis” din 1992 cand 3 din cei 4 copiii ai sai s-au despartit de partenerii lor: Printul Charles de Diana, Printul Andrew de Sarah Ferguson si Printesa Anne de Capitanul Mark Philips. In plus, existenta monarhiei a fost puternic amenintata de publicarea biografiei „Diana: Her True Story” in care au fost dezvaluite detalii intime scandaloase din interiorul Familiei Regale dar si de fotografilei cu Sarah Ferguson, Ducesa de York facand plaja topless cu amantul ei. Anul s-a incheiat cu un incendiu care a avut loc la Castelul Windsor – acolo unde Regina isi petrece o mare parte a timpului cand nu este la Buckingham.

Scenaristul si creatorul „The Crown”, Peter Morgan, nu a oferit nicio declaratie pana acum despre alegerea distributiei insa Netflix a confirmat alte cateva roluri cheie.

Khalid Abdalla il va juca pe Dodi Al-Fayed, iubitul Dianei care a murit cu ea in accidentul de masina din 1997. Salim Daw il va juca pe tatal acestuia, miliardarul Mohamed Al-Fayed in timp ce Amir El-Masry va juca o versiune mai tanara a lui Al-Fayed, sugerand faptul ca vor exista si secvente de tip „flashback”, din trecutul lui. 

Humayun Saeed il va juca pe Dr. Hasnat Khan, un chirurg de origine britanico-pakistaneza care a avut o relatie ascunsa cu Diana timp de doi ani.

Printii William si Harry vor aparea si ei in noile episoade, Senan, fiul lui Dominic West (Printul Charles) il va juca pe William in timp ce Teddy Hawley si Will Powell il vor juca pe Harry la varste diferite.

Debicki a preluat rolul Printesei Diana de la Emma Corrin care a castigat un Glob de Aur pentru prestatia sa din sezonul al patrulea.

Dupa declinul mariajului cu Printul Charles si suferinta provocata de aventura acestuia cu Camilla Parker Bowles – jucata anterior de Emerald Fennel – Printesa Diana s-a confruntat cu tulburari de alimentatie si a avut o relatie cu James Hewitt (care va fi jucat Daniel Donskoy).

In timp ce Debicki a jucat in „Tenet” al lui Christopher Nolan si „Guardians of the Galaxy vol. 2”, Dominic West a aparut in ultimul an in „The Pursuit of Love” alaturi de Lily James si in cel mai recent film „Downton Abbey: A New Era”.  Recent a filmat si seria „Call My Agent” care va fi recreata in versiunea britanica. 

Imelda Staunton a prelua stafeta de la Claire Foy care a jucat-o pe Regina Elizabeta in primele 2 sezoane si de la Olivia Colman in sezoanele 3 si 4, fiecare dintre ele castigand cate 2 trofee Emmy pentru prestatia lor.

Intr-un interviu acordat in emisiunea Woman’s Hour de la BBC Radio, Staunton a declarat ca e o provocare in plus sa joace rolul Reginei Elizabeta a II-a din acea perioada deoarece este mult mai recenta decat perioadele jucate de Claire Foy si Olivia Colman deoarece putini isi mai amintesc cum era Regina in vremurile respective: „Perioada lui Claire, a fost aproape istorica iar acum voi juca un rol despre care oamenii care au avut acces la filmari si poze ar putea spune ca Regina nu face lucrul acela sau nu se poarta asa. Insa asta e provocarea mea personala.”

Staunton este cunoscuta publicului larg pentru rolul principal din Vera Drake pentru care a primit si o nominalizare la Oscar si a castigat un BAFTA si rolul profesoarei Dolores Umbridge din filmele Harry Potter.

In timpul filmarilor pentru sezonul 5, au avut loc o serie de furturi de pe platourile serialului.

Luna trecuta au inceput filmarile pentru al saselea si ultimul sezon al seriei. Au fost oprite pentru cateva zile in perioada de doliu tinuta in Regatul Unit pentru moartea Reginei Elizabeta insa au fost reluate imediat dupa aceea cu episodul care va ilustra accidentul de masina in care a decedat Printesa Diana. 

Intre timp, au fost anuntate prequel-uri pentru „The Crown” bazate pe istoria monarhiei britanice dar si castingul pentru sezonul 6.

Citește în continuare