Skip to content

Un studiu a stabilit cati pasi trebuie parcursi pe zi pentru o viata sanatoasa si echilibrata. Cercetatorii au descoperit ca mersul pe jos poate contribui la reducerea riscului de cancer sau de boli cardiovasculare si contribuie la rezistenta organismului. 

In agitatia cotidiana, multe persoane uita de importanta exercitiilor si a miscarii zilnice, deseori din cauza unui program incarcat la locul de munca. Ceea ce inseamna ca recomandarile medicilor si specialistilor nu sunt respectate pentru a mentine sanatatea la nivelul optim.

Un nou studiu publicat in revista Jama International Medicine dezvaluie beneficiile mersului pe jos. Cercetarea confirma faptul ca aceasta activitate reduce riscul de cancer sau boli cardiovasculare iar beneficiile devin si mai multe in functie de numarul si intensitatea pasilor facuti. 

In cadrul studiului au participat mai bine de 78.500 de persoane din Marea Britanie si s-a desfasurat intre februarie 2013 si decembrie 2015, incluzand adulti si batrani cu varste intre 40 si 79 de ani. 

Avantajele mersului pe jos incep sa apara dupa parcurgerea a 10.000 de pasi zilnic. Insa sunt conditionate de o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos, miscarea zilnica fiind un mod de a sprijini corpul pentru a functiona optim. 

In urma studiului s-a ajuns la concluzia ca mentinerea unui anumit numar de pasi zilnic este benefica pentru sanatatea corpului uman. Studiul mai mentioneaza si faptul ca oamenii care parcurg 10.000 de pasi zilnic au un risc mai mic de cancer fata de cei care parcurg 8.000 de pasi, iar acestia au un risc mai mic decat cei care parcurg 6.000 de pasi. 

In ceea ce priveste depasirea pragului de 10.000 de pasi, cercetatorii au descoperit ca beneficiile sunt similare, insa nu atat de uimitoare. Prin urmare, recomandarea specialistilor este de a ajunge la un numar de 10.000 de pasi zilnic, fara a epuiza corpul. 

Un studiu similar din revista Jama Neurology a descoperit ca riscul de dementa scade odata cu numarul de pasi parcursi zilnic. 

Studiul a examinat peste 78.000 de adulti din Marea Britanie iar rezultatele au aratat ca persoanele care au parcurs cel putin 9.800 de pasi si-au redus riscul de dementa cu 50%.

In schimb, cei care au parcurs 3.800 de pasi nu au avut parte de rezultate similare, riscul fiind redus numai cu 20%. In ciuda diferentelor, chiar si un minim de pasi zilnici sunt un inceput catre un stil de viata mai sanatos si activ.

Cercetarea s-a aplicat inclusiv si asupra oamenilor in varsta. S-a descoperit ca sansele de moarte prematura au scazut odata cu cresterea numarului de pasi zilnici.

De exemplu, in cazul femeilor in varsta, persoanele care parcurgeau peste 4.400 de pasi pe zi se simteau mai bine decat cele care parcurgeau 2.700 de pasi.

Studiul a dezvaluit si faptul ca oamenii de varsta mijlocie care depasesc 7.000 de pasi zilnic isi pot reduce riscul de moarte prematura cu pana la 70%. In acelsi timp, riscul de diabet sau rigiditatea articulatiilor pot fi diminuate prin cresterea numarului de pasi zilnici. 

Din ce in ce mai multe studii arata ca mersul in picioarele goale are de asemenea efecte benefice asupra sanatatii organismului. Ajuta la imbunatatirea circulatiei, reduce durerile musculare, sustine sanatatea inimii, reduce inflamatia si stimuleaza functionarea sistemului imunitar.

Citește în continuare