Skip to content

10 alimente vegetariene care cresc nivelul dopaminei, supranumit si hormonul fericirii.

Alimentatia poate avea un impact semnificativ atat asupra sanatatii generale dar si a starii de bine si a sentimentului de fericire. Recent, tot mai multi oameni s-au informat asupra modului in care fericirea nu consta intr-un singur aspect ci intr-un cumul de factori care pornesc de la baza chimica a starii de bine.

Bineinteles ca alimentatia este un singur aspect al fericirii dintr-o serie de factori care influenteaza sentimentul general al fericirii. Este un prim pas pe care merita sa il incercati, efectele fiind vizibile in cateva zile.

Mai jos va recomandam optiuni nutritive care cresc nivelul de dopamina.

Dopamina, adesea numita neurotransmitatorul starii de bine sau hormonul fericirii, joaca un rol crucial in mentinerea starii generale de bine. Regleaza starea de spirit, placerea si motivatia, contribuind la o stare mintala pozitiva. 

Nivelurile adecvate de dopamina sunt asociate cu imbunatatirea concentrarii, atentiei si functiilor cognitive. Pe langa alimentatie, productia de dopamina poate fi stimulata prin angajarea in activitati precum exercitiile fizice, meditatia si o dieta echilibrata.

In plus, interactiunile sociale, realizarea obiectivelor zilnice sau lunare si expunerea la lumina soarelui au un impact pozitiv asupra eliberarii de dopamina. De aceea, pentru a sustine niveluri optime de dopamina sunt esentiale gasirea unui echilibru in alegerile stilului de viata, gestionarea stresului si asigurarea unui somn suficient. Intre toate acestea, primeaza alimentatia sau “combustibilul” principal care sta la baza sanatatii fizice si mintale.

Ciupercile sunt o sursa naturala de vitamina D, un nutrient cunoscut pentru calitatile sale antidepresive. 

Vitamina D joaca un rol crucial in reglarea starii de spirit si a fost asociata cu sinteza serotoninei, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra starii tale emotionale. In acest sens, ciupercile pot fi folosite in supe, tocane, salate si amestecuri savuroase, oferind o modalitate delicioasa de a va ridica moralul.

Studii numeroase au aratat ca un consum constant de fructe si legume este asociat cu reducerea riscului  de boli cronice si, desi tehnic nu sunt considerate legume, ciupercile de padure (fungus) intra in categoria alimentelor care ajuta mult la sanatate.

Ciupercile de padure sunt un impuls serios pentru sistemul imunitar si pot reduce riscul aparitiei cancerului, ele sunt bogate in phytochimicale, flavonoide, in polizaharide, in seleniu, vitaminele B,C,D si au antioxidanti foarte puternici.

Rosiile cherry sunt micute dar au efect puternic in stimularea starii de bine.

Rosiile cherry contin licopen, un fitonutrient asociat cu proprietati de stimulare a bunei dispozitiii. Licopenul are efecte antioxidante si poate contribui la reducerea simptomelor depresiei, ceea ce face ca rosiile cherry sa fie un adaos colorat si benefic pentru dieta dvs.

Este recomandat sa le consumati in salate, alaturi de paste sau ca o simpla gustare naturala in mijlocul zilei.

Avocado este de asemenea plin de nutrienti.

Dincolo de textura cremoasa si gustul untos, avocado este plin de vitamina B3 si de acizi grasi omega-3 care contribuie la productia de serotonina, fiind legat stiintific de imbunatatirea starii de spirit. 

Puteti adauga avocado in salate, sandvisuri sau ca o gustare de sine statatoare pentru a contribui la baza chimica a sentimentului de fericire.

Spanacul este unul dintre ingredientele minune ale naturii.

Pe langa  valoarea sa nutritiva — este plin de fibre, vitamina E si alti nutrienti esentiali —  spanacul sustine productia si functionarea sanatoasa a hormonilor.

Fie ca este vorba de salate, smoothie-uri sau mancaruri gatite, se recomanda sa adaugati o mana de spanac pentru a completa masa cu o doza de nutrienti care va imbunatatesc starea de spirit.

Ciocolata neagra are numeroase beneficii asupra sanatatii, inclusiv ridicarea moralului.

Daca aveti pofta de ceva dulce, ciocolata neagra este recomandata ca un “tratament” care va ridica moralul, pe langa faptul ca va satisface poftele. 

Antioxidantii regasiti in ciocolata neagra au capacitatea naturala de a va ridica starea de spirit. In plus, aceasta contine triptofan, un precursor al serotoninei, contribuind la sentimentele de fericire si relaxare.

Fructele de padure nu sunt doar delicioase, ci si bogate in antioxidanti si vitamina C.

Fructele de padure, inclusiv capsunile, afinele si zmeura, contin substante nutritive legate de imbunatatirea starii de spirit si de reducerea simptomelor depresiei.  Sunt un adaos colorat si vesel la dieta, pot fi consumate ca o gustare, in smoothie-uri sau langa terciul de ovaz.

Nucile si migdalele completeaza lista alimentelor delicioase pe care le puteti integra zilnic in dieta, pentru o stare mai buna.

O mana de migdale sau de nuci ofera acopera atat pofta unei gustari crocante dar furnizeaza si triptofan, precursorul serotoninei regasit si in ciocolata neagra.

De asemenea, nucile sunt pline de antioxidanti, despre care se stie ca reduc riscul de depresie. Le puteti consuma ca atare intre mese sau le puteti adauga unei cutii cu iaurt sau intr-o salata savuroasa.

Un studiu recent, care s-a desfasurat pe durata a 7 ani, a constatat ca supravietuitorii cancerului de colon in stadiul III care au mancat cel putin 57 de grame de nuci pe saptamana – aproximativ 48 de migdale sau nuci (ceea ce inseamna doar 7 pe zi) – au avut cu 42% mai putine sanse sa le revina cancerul si cu 57% mai putine sanse sa moara din cauza cancerului decat cei care nu au mancat nuci.

Beneficiul s-a aplicat doar celor care au mancat nuci (migdale, nuci, nuci de Brazilia, fistic si caju), dar nu si alune, care, din punct de vedere tehnic, sunt leguminoase. Prin modul de cultivare sau de prelucrare,  arahidele si untul de arahide pot fi, de asemenea, contaminate cu aflatoxina care este o substanta cancerigena si nu sunt foarte recomandate.

Bananele sunt probabil cea mai cunoscuta optiune de stimulare a starii de bine.

Bananele sunt o sursa convenabila si gustoasa de vitamina B6, un nutrient esential pentru productia de serotonina si dopamina. Acesti neurotransmitatori joaca un rol crucial in reglarea starii de spirit si a fericirii. 

Se recomanda sa va incepeti ziua cu o banana pe care o puteti amesteca in smoothie-uri, in terci de ovaz sau o puteti savura ca o gustare rapida si nutritiva pentru a va mentine moralul ridicat pe parcursul zilei.

Ovazul, un carbohidrat complex, va poate oferi mai mult decat un mic dejun consistent si sanatos. 

Consumat in mod regulat, ovazul si cerealele naturale ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, oferind o eliberare sustinuta de energie pe tot parcursul zilei. 

In plus, ovazul contine magneziu, un mineral implicat in reactiile biochimice care influenteaza starea de spirit, ceea ce il face o alegere alimentara reconfortanta, cu efect de stabilizare a starii de spirit.

Se recomanda sa consumati fulgii de ovaz ca atare sau ii puteti lasa la inmuiat  peste noapte in apa sau lapte. Pot fi utilizati si in diferite retete de gustari coapte.

Citește în continuare