Skip to content

Ce alimente ne ajuta sa ne mentinem corpul cald iarna. Cum ne imbunatatim digestia in perioadele reci cand corpul consuma mai multa energie ca sa se incalzeasca

Cand racoarea iernii ne face sa tremuram, dorintele noastre sunt sa mancam sau sa bem ceva cald, pe langa faptul ca ne ghemuim intr-o patura. Daca alegem insa sa mancam inteligent, putem avea si mancare care ne aduce confort dar ajutam si corpul nostru sa se incalzeasca mai usor.

In timpul iernii, este mai bine sa consumam alimente care necesita mai mult timp pentru a fi digerate, deoarece temperatura corpului creste in timpul metabolismului. Numarul mai mic de ore de lumina joaca, de asemenea, un rol important in pofta de mancare.

Cand veti parcurge lista alimentelor de mai jos pe care e bine sa le consumati iarna pentru a va incalzi ganditi-va la ce mancau bunicii nostri la tara si la ceea ce a adus in alimentatia noastra postul de Craciun de exemplu.

Astazi stim gratie cercetarilor ca nu e o solutie buna pentru corpul nostru un consum mare de carne de porc sau de vita pe perioada frigului pentru ca organismul consuma multa energie ca sa digere aceasta carne, energie pe care nu o mai poate folosi ca sa se incalzeasca.

Apoi, am invatat peste ani ca o masa calda ajuta tranzitul intestinal, la fel cum o face si un ceai cald care- daca are si lamaie – e o forma de a ne ajuta la igienizarea si sustinerea activitatii intestinelor.

Iata alimentele care ne ajuta pe perioada frigului.

 Cerealele sunt unele dintre alimentele cele mai eficiente in perioadele racoroase, dar e important cum le preparati.

Incepeti-va ziua cu fulgi de ovaz, terciuri si preparate din grau integral. Chiar daca de multe ori ne este pofta de pizza sau paste fainoase este mai bine sa le consumam mai rar in perioada iernii pentru ca acestea nu ne vor ajuta la mentinerea caldurii corpului si vor avea doar un efect temporar, deoarece carbohidratii simpli se digera rapid.

Viitoarele si proaspetele mamici pot avea parte de terciuri sau de preparate din fulgi de ovaz imbogatite cu legume. Copiilor li se poate oferi un sandvis din grau integral sau pot lua si ei lapte cald cu fulgi de porumb sau rulouri cu umplutura de oua sau legume.

Supele sunt o optiune excelenta, deoarece contin o cantitate buna de legume si ne mentin corpul cald pe dinauntru. Supele facute din leguminoase, dovleac, orz pot fi, de asemenea, o masa importanta cu adaos de carbohidrati. Adaugati un strop de mirodenii precum chimen, scortisoara si ghimbir si gata, tocmai ati avut cea mai sanatoasa masa a zilei. Acestea sunt optiuni foarte sanatoase pentru viitoarele mamici.

Legumele precum conopida si broccoli pot contribui la apararea impotriva bolilor care apar iarna.

Atat broccoli, cat si conopida contin multa vitamina C, care imbunatateste functiile imunitare. Vremea rece ar putea reprezenta o provocare in obtinerea de legume proaspete, dar e bine sa stiti ca atat conopida cat si broccoli congelate pastreaza aceleasi beneficii nutritive ca si cele proaspete.

Gasirea legumelor proaspete in timpul iernii poate fi o sarcina descurajanta. Cu toate acestea, legumele radacinoase, cum ar fi morcovii, napii, ciupercile, dovleacul pot fi usor de gasit, iar consumul acestor legume fie fierte, fie crude, fie prajite va poate inzestra cu beneficii precum vitaminele A si C si un aport de betacaroten.

De asemenea in aceasta perioada e important sa cresteti aportul de branza, oua si peste pentru ca ele contin vitamina B12, care stimuleaza functionarea normala a sistemului imunitar. In plus, aceste mese reduc starile de oboseala.

Fructele care sustin imunitatea si adauga un plus de vitamine in timpul iernii sunt mai mult decat benefice si acum intelegem de ce cu multi ani in urma, cand se gaseau greu alimente in tara noastra, erau fructe asociate cu iarna si Craciunul: bananele, portocalele, kiwi, merele, prunele, marul  si rodia sunt unele dintre cele mai bune optiuni de introdus in alimentatie in aceasta perioada.

Bananele fiind o sursa buna de magneziu ajuta la reglarea temperaturii corpului. Copiilor li se pot da banane sau se pot inmuia acestea in unt de arahide facut in casa.

De asemenea e important si util pentru corpul dvs sa consumati nuci, caju si migdale pentru ca sunt o sursa foarte buna de grasimi bune si, de asemenea, ajuta la reglarea temperaturii corpului.

Smochinele, curmalele, maslinele sunt, de asemenea, optiuni bune, ele sunt adesea folosite in tarile care se confrunta cu frisoane severe. Curmalele sunt surse excelente de fier, iar o combinatie de amestec de plante pentru un ceai fierbinte cu o curmala alaturi va fi exact ceea ce cautati.

Condimentele sunt o modalitate excelenta de a mentine termogeneza. Bucataria indiana include cel mai adesea condimente in preparate, in perioada iernii ne-am putea inspira din preparatele indiene pentru mesele noastre.

Unele dintre superstaruri sunt ghimbirul, chimenul, piperul, susanul si scortisoara. Ghimbirul poate fi folosit in ceaiul nostru, in supa sau chiar in timpul asezonarii oricarui curry. Chimenul ajuta la mentinerea corpului cald pentru perioade mai lungi de timp. Pudra de scortisoara poate fi adaugata in salate si in ciocolata calda sau latte, deoarece imbunatateste aroma si creste metabolismul.

Mierea de sine statatoare, sau adaugata in salate sau ceaiuri va fi de ajutor si iarna, ea fiind cunoscuta ca un remediu pentru tuse si raceala. Un sos cu miere si mustar pentru o salata cu dovleac copt si cartofi dulci e o masa care are o valoare calorica mare, e dulce si aproape ca e ca un desert.

Bauturile calde sunt primul nostru gand cand apare frigul, ele sunt de altfel si cu efectul cel mai rapid cand e vorba de a ne incalzi.

Cafeaua este o optiune excelenta atata timp cat nu este consumata mai mult de doua ori pe zi. Ciocolata calda, ceaiul sau pur si simplu o ceasca de lapte cald va vor veni in ajutor in acest sezon.

Uleiul ghee ajuta la intarirea imunitatii. Acesta poate fi adaugat in oricare dintre preparatele dvs sau puteti sa-l combinati cu uleiurile vegetale in timpul iernii.

In esenta, aceste mici trucuri in alimentatie va vor face iarna sa para mai scurta, deoarece vor stimula sistemul imunitar si va vor da energia necesara pentru a trece cu bine peste acest anotimp. Iarna nu trebuie sa fie plictisitoare din perspectiva alimentelor, dar nici nu trebuie sa ne incarce digestia.

Citește în continuare