Skip to content

Temperaturile ridicate afecteaza sanatatea fizica si mentala. Caldura ne frustreaza si devenim mai agresivi. Pana in 2090, se estimeaza ca schimbarile climatice ar putea fi responsabile de o crestere de pana la 5% a tuturor categoriilor de infractiuni, la nivel global.

Valurile de caldura au un impact urias asupra sanatatii noastre fizice si mentale. De obicei, medicii se tem de ele, deoarece camerele de urgenta se umplu rapid cu pacienti care sufera de deshidratare, delir si lesin. Studii recente din Statele Unite sugereaza o crestere cu cel putin 10% a numarului de vizite la camerele de urgenta ale spitalelor in zilele in care temperaturile ating cote foarte ridicate, apropiate de 40 de grade Celsius..

Dar in ultimii ani studiile arata ca temperaturile in crestere pot, de asemenea, sa agraveze simptomele celor care sufera de afectiuni psihice. Valurile de canicula – precum si alte evenimente meteorologice, cum ar fi inundatiile si incendiile – au fost asociate cu o crestere a simptomelor depresive la persoanele cu depresie si cu o crestere a simptomelor de anxietate la cei cu tulburare de anxietate generalizata.

Exista, de asemenea, o legatura intre temperaturile ridicate zilnice si sinucidere si tentativele de suicid. Si, in linii mari, pentru fiecare crestere de 1℃ a temperaturii medii lunare, decesele legate de sanatatea mintala cresc cu 2,2%. Varfurile de umiditate relativa determina, de asemenea, un numar mai mare de sinucideri.

Caldura poate afecta, de asemenea, sanatatea mintala si capacitatea de a gandi si de a rationa a persoanelor care nu sufera de o tulburare de sanatate mintala. Cercetarile arata ca zonele creierului responsabile pentru incadrarea si rezolvarea sarcinilor cognitive complexe sunt afectate de stresul termic.

Un studiu efectuat pe studentii din Boston a constatat ca cei care se aflau in camere fara aer conditionat in timpul unui val de caldura au avut performante cu 13% mai slabe decat colegii lor la testele cognitive si un timp de reactie cu 13% mai lent.

Atunci cand oamenii nu gandesc clar din cauza caldurii, este mai probabil ca acestia sa devina frustrati, iar acest lucru, la randul sau, poate duce la agresivitate. Statisticile arata ca exista o legatura intre caldura extrema si cresterea numarului de infractiuni violente. Chiar si o crestere de doar unul sau doua grade Celsius a temperaturii ambientale poate duce la o crestere de 3-5% a numarului de agresiuni.

Pana in 2090, se estimeaza ca schimbarile climatice ar putea fi responsabile de o crestere de pana la 5% a tuturor categoriilor de infractiuni, la nivel global. Motivele acestor cresteri implica o interactiune complexa de factori psihologici, sociali si biologici. De exemplu, o substanta chimica din creier numita serotonina, care, printre altele, tine sub control nivelul de agresivitate, este afectata de temperaturile ridicate.

Prin urmare, in aceste perioade de canicula nu fiti foarte aspri cu voi si cu cei din jur, incercati sa fiti atenti la schimbarile dispozitiei si sa mergeti la un medic daca simtiti ca nu va mai puteti concentra, aveti ganduri negre si starea dvs mentala este anxioasa. De asemenea, fiti atenti la dispozitia si nevoile apropiatilor. Poate ca o conversatie pe o anumita tema la care nu aveti aceeasi opinie poate fi amanata.

Beti multa apa, hraniti-va cu alimente care sa va hidrateze organismul si sa-i ofere o cantitate importanta de nutrienti. Protejati-va mintea hranind-o cu lucruri care va relaxeaza – de la un film, un concert sau o intalnire cu cineva drag. Incercati sa nu beti mult alcool pentru ca deshidrateaza si agraveaza toate simptomele de mai sus.

Citește în continuare