Skip to content

In Vatican, un turist american a distrus sculpturi vechi de 2000 de ani dupa ce i-a fost refuzata o audienta cu Papa Francisc. Muzeul respectiv detine opere de arta importante, inclusiv un bust al imparatului roman Augustus.

Un turist american in varsta de 50 de ani a cerut o audienta privata cu Papa Francisc ieri in jurul orei pranzului, in timpul unei vizite la Muzeul Chiaramonti din Vatican. Cand a primit refuzul din partea reprezentantilor Scaunului Papal s-a infuriat si a inceput sa loveasca prima sculptura pe care a vazut-o, un bust antic din marmura vechi de 2.000 de ani, pe care l-a prabusit la podea. Ulterior, in incercarea de a fugi de la fata locului, a daramat o alta sculptura antica.

Reprezentantii Vaticanului au transmis intr-un comunicat oficial ca persoana care a distrus cele doua sculpturi a fost oprita in cele din urma de politie. Turistul a fost predat in custodia autoritatilor italiene care se vor ocupa de caz.

La scurt timp dupa incident au aparut pe retelele de socializare diverse fotografii cu artefactele care zaceau pe jos, sparte. Pana acum nimeni nu a aflat ce dorea turistul sa discute cu Papa in audienta ceruta, insa vizitatorii muzeului Chiaramonti care au asistat la episodul de furie au sustinut ca americanul ar fi avut probleme psihice. 

Intre timp, cele doua sculpturi afectate au fost trimise la un laborator de conservare si restaurare pentru evaluarea daunelor si repararea lor, se presupune ca nasul unuia dintre busturi este irecuperabil. 

”Expertii restauratori evalueaza daunele create si incearca sa recupereze unele fragmente pentru a reface sculpturile. Cel mai probabil nu vor putea fi reconditionate la starea lor initiala, insa restauratorii vor face tot posibilul ca acestea sa fie salvate.” a anuntat muzeul intr-un comunicat.

”In Vatican, socul a fost enorm dupa cele intamplate” a declarat un alt reprezentat al muzeului.

Ambele sculpturi erau ancorate de socluri, insa acest lucru n-a fost suficient pentru a le tine in siguranta. Situatia insa a fost rezolvata rapid datorita echipei muzeului care a invatat cum sa  gestioneze publicul in astfel de incidente in urma unor antrenamente speciale.

Muzeul Chiaramonti din Vatican detine peste 1.000 de sculpturi istorice, inclusiv un bust al celebrului imparat roman Augustus, descoperit in cartierul Prima Porta din Roma. 

De la redeschiderea Vaticanului pentru turisti, dupa pandemie, daunele patrimoniului cultural al orasului au crescut din nou. 

In vara, celebrele Scari Spaniole, un monument recunoscut de UNESCO, au fost devastate de niste soferi de masini si scutere. Orasul-stat a fost dodat recent cu un sistem performant de supraveghere cu camere video de inalta rezolutie care functioneaza non-stop. 

Se presupune ca numarul de vizitatori ai muzeelor din Vatican va creste exporential datorita pregatirilor pentru sarbatorirea Jubileului Bisericii Catolice din 2025, unde se asteapta sa ajunga peste 30 de milioane de pelerini.

Citește în continuare