Skip to content

Printul Edward a sosit ieri in Romania. In zilele urmatoare se va intalni cu participanti la Premiul Ducelui de Edinburgh si va premia 70 tineri de succes. Programul a fost initiat de tatal sau, Printul Philip si este patronat in Romania si de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.

Printul Edward, Contele de Wessex, a sosit ieri in Romania pentru al 14-lea Forum International al Premiului International al Ducelui de Edinburgh, o institutie creata de Printul Philip pentru a incuraja tinerii sa-si ocupe timpul cu activitati care sa-i ajute in dezvoltarea personala.

In calitate de presedinte al consiliului de administratie al premiului, Printul Edward, fratele Regelui Charles, a aterizat la Cluj-Napoca pentru patru zile in care va participa la mai multe evenimente legate de Premiul Ducelui de Edinburgh – numele fiind dat de unul dintre titlurile nobiliare ale Printului Philip care a decedat anul trecut la varsta de 99 de ani.

Printul Edward, Conte de Wessex, este al patrulea copil al Reginei Elisabeta a II-a si al Printului Philip, Ducele de Edinburgh. In momentul nasterii sale era al treilea in linia de succesiune la tronul britanic, in prezent aflandu-se pe locul al 11-lea. Este casatorit din 1999 cu Sophie, Contesa de Wessex, care a fost una dintre favoritele Reginei Elisabeta, petrecand deseori timp cu monarhul si cei doi copii ai familiei: Lady Louise si Viscout James Severn.

Forumul International are loc la fiecare trei ani si reuneste lideri internationali pentru a discuta si a planifica evolutia Premiului la nivel mondial.

Printul Edward ieri in Romania

Evenimentul va incepe oficial astazi, pe 11 octombrie, cand Printul Edward va tine un discurs la ceremonia oficiala de intampinare. Pe parcursul celor patru zile, Alteta Sa Regala va intalni tineri detinatori ai Premiului de Aur din Romania si din intreaga Europa si va afla direct despre impactul pozitiv pe care l-a avut premiul asupra vietii lor.

Tema evenimentului din acest an este „sprijinirea potentialului infinit al tinerilor”. Va analiza provocarile si oportunitatile cu care se confrunta tinerii astazi si va examina modul in care Premiul poate functiona pentru a se asigura ca sunt pe deplin echipati pentru a face fata lumii.

Alaturi de Contele Wessex se vor afla Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Romaniei si ASR Principele Radu al Romaniei; ASR Printul Guillaume de Luxemburg, in calitatea sa de presedinte al Mérite Jeunesse Luxembourg; The Rt. Hon. Lord Boateng, Administrator International si Presedinte al Consiliului International al Premiului si Dan Tarcea, viceprimarul orasului Cluj Napoca.

La sfarsitul saptamanii, Contele de Wessex va participa la o ceremonie internationala de decernare la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj unde 70 de tineri din sapte tari din Europa vor fi premiati. Forumul se va incheia vineri, 14 octombrie.

Printul Edward va vizita, de asemenea, cluburi sportive locale si alte centre in care se antreneaza tinerii bursieri pentru a experimenta activitatile intreprinse de cei peste 10.000 de tineri din Romania care lucreaza pentru a-si obtine Premiul Ducelui de Edinburgh.

In plus, va vizita cinci centre din Cluj Napoca unde va vorbi cu participanti si voluntari despre experientele lor. In cele din urma, acestia se vor reuni intr-o ceremonie internationala de decernare a premiilor de aur, gazduita de Universitatea Babes Bolyai la Auditorium Maximum, unde 600 de persoane vor sarbatori realizarile celor 70 de detinatori ai premiului de aur.

Shajjad Hadier Rizvi MBE, presedintele The Duke of Edinburgh’s International Award Romania a declarat: „Sunt extrem de mandru ca Clujul a fost ales sa gazduiasca Forumul pentru Tineret Global Award, cu participanti delegati din fiecare colt al globului. De 10 ani sunt presedintele programului Award in Romania, in aceasta perioada programul a crescut si este disponibil tinerilor din toate categoriile sociale si din toata tara. Clujul a gazduit in trecut numeroase evenimente legate de tineret, acestea au fost in principal europene, cred ca acesta este primul eveniment cu adevarat global pentru tineret care va fi gazduit la Cluj si se adauga la credinta ca Clujul este un oras de clasa mondiala. Ii vom duce pe delegatii regali, VIP si invitatii forumului la o selectie de licee din Cluj si la academia de fotbal de tineret pentru ca ei sa cunoasca tinerii din Cluj, sa discute si sa invete ce este important pentru tinerii de astazi care traiesc in aceasta parte a lumii.”

Premiul Ducelui de Edinburgh este un cadru global pentru educatie si invatare non-formala, care provoaca tinerii sa-si dezvolte noi abilitati pe care mai apoi sa le celebreze si sa le utilizeze pentru a schimba lumea din jur.

?

Premiul Ducelui de Edinburgh este destinat tinerilor intre 14 si 24 de ani care vor sa isi dezvolte abilitatile personale prin provocari menite sa ii ajute atat pe ei dar si comunitatile din care fac parte in viitor. Mai nou, tinerii pot descarca o aplicatie pe telefon prin care isi stabilesc o serie de abilitati pe care planuiesc sa le dezvolte saptamanal, la finalul primei serii fiind recompensati cu premiul de bronz. Ulterior, cei mai dedicati acestui program – care include sport, activitati artistice dar mai ales activitati in natura si actiuni de voluntariat – pot primi premiile de argint sau aur. Cei premiati cu aur il intalnesc zilele acestea pe Contele de Wessex la Cluj.

Institutia a fost fondata de Printul Philip, Ducele de Edinburgh in 1956, impreuna cu educatorul german Kurt Hahn. In prezent, exista peste un milion de tineri care finalizeaza programul, acestia fiind sustinuti la nivel local de sute de mii de parteneri si asociatii destinate tinerilor.

In Romania, Premiul a fost introdus pentru prima data in 1991 de sora Agnes in Parohia Romano-Catolica Motru, fiind continuat la nivel local pana in 2011. Din iunie 2013 Premiul este patronat de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Romaniei. In prezent, Premiul implica peste 10.000 de tineri si 2.500 de adulti voluntari din scoli, universitati , cluburi sportive, organizatii de tineret, comisii de examinare si institutii de corectie pentru tineri. Mai multe informatii despre cum functioneaza la nivel local, puteti descoperi aici.

Vizita Printului Edward in Romania este unul dintre primele angajamentele oficiale intreprinse de Contele de Wessex dupa perioada de doliu dedicata mortii Reginei Elisabeta a II-a.

La randul lui, Fundatia Printului Charles a postat zilele trecute un mesaj pe Facebook in care sustine expozitia artistului roman Stefan Caltia din Londra.

Regele Charles are o legatura stransa cu Romania si membrii Familiei Regale a Romaniei. Este indragostit de satele sasesti din Transilvania si a investit constant pentru promovarea zonei Viscri.

Desi Regele Charles a declarat in primul mesaj oficial transmis supusilor sai ca nu va reusi sa fie la fel de implicat in organizatiile caritabile si proiectele pe care le-a demarat in trecut – in acestea fiind incluse si activitatea sa din Romania despre care puteti afla mai jos – o mare parte din patronajele regale ale fostului Print de Wales vor fi impartite intre ceilalti membrii ai Familiei Regale. Astfel, in viitor, este posibil sa avem si alte vizite similare din partea Printilor sau Ducilor aflati in linie pentru tronul britanic.

Incepand din 1997, Regele Charles a vizitat in repetate randuri Romania pentru a vedea si a evidentia distrugerea manastirilor ortodoxe si a satelor sasesti in timpul regimului comunist al lui Nicolae Ceausescu. 

In 1989, a creat fundatia Mihai Eminescu Trust din Londra prin care s-a implicat in pastrarea patrimoniului cultural romanesc. Fundatia a fost creata cand Charles a aflat de planurile lui Ceausescu de a „sistematiza” 8.000 de sate. Scopul fundatiei era sa stabileasca legaturi cu disidentii romani si sa faca tot posibilul pentru a opri proiectul lui Ceausescu.

In 2006, a achizitionat in satul brasovean Viscri o fosta proprietate a unei familii de sasi, o casa veche construita in 1758. Ulterior, a inceput sa viziteze tot mai des zona si sa-si petreaca vacantele in Transilvania, achizitionand mai multe proprietati in Romania pe care le-a promovat la nivel international in reviste de mare profil precum Vogue, Conde Nast Traveler sau Tatler.

Pe langa legatura de familie – Regele Mihai era verisor de grad al III-lea cu Regina Elizabeta, mama Regelui Charles – noul regele al Regatului Unit a avut o prietenie cu Familia Regala a Romaniei iar vizitele constante si sprijinirea culturii locale i-au adus in 2014 titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti iar in 2017, Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Mare Cruce. In discursul de multumire, Printul Charles si-a declarat afectiunea fata de Romania, reamintind ca stra-stra-strabunica sa pe linie materna, Claudine Rhédey, a fost din Transilvania.

Citește în continuare