Skip to content

Protestatari britanici impotriva exploatarii resurselor naturale au agresat sculptura de ceara a Regelui Charles de la Madame Tussauds din Londra. Regele Charles militeaza de zeci de ani pentru utilizarea resurselor regenerabile.

In ultimele luni, zeci de lucrari de arta importante au fost atacate cu mancare, lipici si condimente de catre protestatarii care poarta tricouri cu logo-ul „Just Stop Oil” si care lupta in numele unui ONG care este impotriva exploatarii petrolului si gazelor naturale.

Dupa lucrarile lui Rembrandt, Picasso, Boticelli si o pictura a lui Monet estimata la peste 100 milioane de euro, activistii si-au indreptat atentia spre figura de ceara a Regelui Charles din muzeul Madame Tussauds din Londra.

Pe parcursul zilei de ieri, un grup de protestatari s-a apropiat de coltul in care sunt expuse figurile de ceara ale Familiei Regale britanice. O femeie si un barbat s-au repezit asupra sculpturii Regelui Charles si au aruncat fiecare cate o farfurie cu tort pe chipul de ceara al monarhului.

Asa cum s-a intamplat si in cazul actiunilor anterioare organizate de membrii aceluiasi ONG, o parte a grupului a filmat intregul incident pentru a-l posta pe retelele de socializare si a atrage atentia politicienilor, oamenilor de afaceri si lumii intregi in legatura cu mesajul lor.  

Ellie McFadden, in varsta de 20 de ani, din Glasgow, a declarat ca „suntem aici pentru ca vrem sa ne protejam libertatile si drepturile, cautam sa protejam acest pamant verde si placut pe care l-am mostenit cu totii. Anul trecut, la Cop26, conferinta despre schimbari climatice, Regina Elisabeta a spus: Timpul pentru cuvinte a devenit timpul pentru actiune.”

Agentia de presa PA sustine ca protestatarii au cerut guvernului sa opreasca toate licentele existente dar si licentele emise recent pentru exploatarea petrolului si a gazelor naturale.

Incidentul poate fi urmarit mai jos.

Politia Metropolitana Londoneza a arestat imediat cele patru persoane implicate pe care le-a acuzat de prejudiciu penal.

Reprezentantii muzeului Madame Tussauds – care expune figuri de ceara ale celor mai cunoscute personalitati si vedete din lume – au emis o declaratie oficiala la finalul zilei de ieri: „In jurul orelor 10:50 dimineata, astazi, 24 octombrie, protestatarii au intrat in zona „World Stage” de la Madame Tussauds din Londra si au aruncat ceea ce se crede ca ar fi tort catre una dintre figurile noastre cu Familia Regala. Echipa noastra de paza a tratat de urgenta acest incident iar acum lucram indeaproape cu Politia Metropolitana pentru a rezolva aceasta chestiune. Atractia ramane deschisa, zona figurilor din Familia Regala va fi inchisa temporar.”

Pentru a-si motiva alegerea, protestatarii au adaugat ca „stiinta vorbeste foarte clar. Cererea este simpla: opriti noile exploatari de petrol si gaz. Este simplu ca buna ziua” (in engleza, „It’s a piece of cake”, de aici si optiunea pentru tort in cazul acestui atac).

Protestul vine la cateva saptamani dupa ce o pictura a lui Van Gogh de la Galeriile Nationale din Londra a fost atacate cu supa de rosii. Din fericire, geamul de protectie a fost curatat in scurt timp iar celebra lucrare cu „Floarea soarelui” a fost expusa din nou in muzeu.

Mai jos puteti descoperi primele incidente din aceasta serie care au inceput in luna iunie si au continuat cu cel putin un nou atac saptamanal pana in prezent.

Optiunea protestatarilor pentru figura Regelui Charles este neobisnuita, monarhul fiind cunoscut de zeci de ani drept un sustinator fervent al inlocuirii petrolului si gazului natural cu resurse ecologice, regenerabile.

De-a lungul timpului, Regele Charles a fost una dintre primele personalitati de prim rang care a militat in mod constant pentru actiuni impotriva incalzirii globale si a unui stil de viata sustenabil. Desi s-a ras de multe ori de parerile lui exprimate inca din anii 1970, Regele Charles vorbeste de aproape 50 de ani despre problemele mediului inconjurator si modul in care fiecare om ar trebui sa-si reduca amprenta de carbon. 

La varsta de 21 ani, Printul de Wales – asa cum era cunoscut la vremea respectiva – a sustinut un discurs in Tara Galilor in care a militat pentru o mai mare atentie acordata mediului. Fiind luat de multe ori in gluma iar parerile lui fiind considerate nepotrivite pentru un membru al Familiei Regale, Regele Charles a incercat sa inspire oamenii prin exemplul propriu: si-a instalat pe mosia din Birkhall boilere cu sisteme de incalzire cu biomasa si o turbina hidroelectrica . 

La Clarence House si Highgrove, doua dintre resedintele regale unde si-a petrecut o mare parte a vietii personale, utilizeaza panouri solare si se deplaseaza numai cu automobile electrice.

Regele este foarte pasionat de agricultura organica, avand propriul brand de alimente cultivate, recoltate si ambalate in mod sustenabil. Brandul se numeste „Duchy Originals”, are peste 200 de produse iar profiturile obtinute in urma vanzarilor sunt donate in intregime organizatiilor caritabile.

In ultimii 20 ani, monarhul a fost foarte implicat in comunitatile locale de fermieri din Anglia si Marea Britanie.

A lucrat cu specialisti si cercetatori pentru a gasi solutii organice, ecologice si sustenabile pentru gradinarit, agricultura si crescatorii de animale. Intr-o scrisoare adresata premierului Tony Blair in 1998, a militat impotriva alimentelor modificate genetic si a insistat ca „vor fi cauza celui mai mare dezastru de mediu din toate timpurile.”

Ulterior, s-a adresat liderilor politici in Parlamentul European, la Forumul Economic Mondial de la Davos si la Summitul G7 insa parerile lui au fost ignorate de fiecare data, fiind apreciate numai de catre ONG-urile care ii impartaseau punctul de vedere.

Regele crede intr-o viata traita in comuniune cu natura si a cautat constat locuri care nu au fost modificate prea mult de modernizarile excesive din ultimii 50 de ani. A gasit un loc pe placul lui in Romania, s-a indragostit de satele sasesti din Transilvania si a investit constant pentru promovarea zonei Viscri.

Incepand din 1997, Regele Charles a vizitat in repetate randuri Romania pentru a vedea si a evidentia distrugerea manastirilor ortodoxe si a satelor sasesti in timpul regimului comunist al lui Nicolae Ceausescu. 

In 1989, a creat fundatia Mihai Eminescu Trust din Londra prin care s-a implicat in pastrarea patrimoniului cultural romanesc. Fundatia a fost creata cand Charles a aflat de planurile lui Ceausescu de a „sistematiza” 8.000 de sate. Scopul fundatiei era sa stabileasca legaturi cu disidentii romani si sa faca tot posibilul pentru a opri proiectul lui Ceausescu.

In 2006, a achizitionat in satul brasovean Viscri o fosta proprietate a unei familii de sasi, o casa veche construita in 1758. Ulterior, a inceput sa viziteze tot mai des zona si sa-si petreaca vacantele in Transilvania, achizitionand mai multe proprietati in Romania pe care le-a promovat la nivel international in reviste de mare profil precum Vogue, Conde Nast Traveler sau Tatler.

Pe langa legatura de familie – Regele Mihai era verisor de grad al III-lea cu Regina Elisabeta – monarhul a avut o prietenie cu Familia Regala a Romaniei iar vizitele constante si sprijinirea culturii locale i-au adus in 2014 titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti iar in 2017, Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Mare Cruce. In discursul de multumire, Regele Charles si-a declarat afectiunea fata de Romania, reamintind ca stra-stra-strabunica sa pe linie materna, Claudine Rhédey, a fost din Transilvania.

Recent, Fundatia Printului – un ONG creat si patronat de Charles inainte sa devina rege – a sustinut deschiderea unei expozitii la Londra dedicate artistului roman Stefan Caltia.

Citește în continuare