Skip to content

Banksy este cel mai probabil in Ucraina. Cea mai recenta lucrare confirmata de artist este pe o  cladire bombardata de la periferia Kievului

Artistul stradal britanic Banksy si-a dezvaluit cea mai recenta lucrare, o gimnasta care executa un exercitiu pe daramaturi, desenata intr-o cladire bombardata din Borodyanka, la periferia Kievului. Lucrarea a aparut pe Instagram-ul artistului, cu descrierea „Borodyanka, Ucraina”.

Noul grafitti al artistului se afla pe peretele unei cladiri avariate de razboi din Borodianka, un oras la cativa kilometri nord-vest de capitala ucraineana, care a devenit un simbol al rezistentei ucrainene la bombardamentele rusesti.

O serie de desene in stil Banksy au aparut recent in jurul Kievului, alimentand speculatiile ca artistul ar putea fi in Ucraina.

Foto Profimedia

Un alt desen, pe care Banksy nu l-a confirmat inca, arata un copil doborand un barbat in echipament de judo – unul dintre sporturile preferate ale presedintelui rus Vladimir Putin.

In martie, Banksy a confirmat ca scoate la vanzare una dintre lucrarile sale in beneficiul celui mai mare spital din Kiev.

Realizata in 2005, „CND Soldiers” a fost initial o pictura murala pictata pe un perete foarte aproape de Houses of Parliament, din Londra, Anglia.

Opera de arta prezinta doi soldati, ghemuiti pe pamant, cercetand cu prudenta peisajul din jurul lor. Unul tine in mana o mitraliera, celalalt o pensula in procesul de pictare a unui semn rosu de pace pe fundalul din spatele celor doua figuri.

Pictura murala, care este considerata a fi o declaratie impotriva razboiului, a fost creata la scurt timp dupa implicarea Marii Britanii in razboiul din Irak din 2003 si reprezinta milioanele de cetateni, inclusiv soldati, care au protestat impotriva invaziei. Printurile nesemnate au fost lansate in 2005, iar piesa a fost recreata si expusa intr-o colectie de la galeria Tate Britain in 2007.

De aproape 20 de ani, Banksy este un artist anonim, care si-a creat aceasta semnatura cu ajutorul acordurilor de confidentialitate, a legii marcilor comerciale si a unei echipe care ii autentifica munca.

Arta sa de strada, care are deseori nuante sociale si politice, a fost vazuta in intreaga lume, de la New York la Londra, Cisiordania si acum la Kiev. Datorita faptului ca este un artist anonim, face tot posibilul pentru a reglementa revanzarea lucrarilor sale si pentru a preveni falsurile.

In 2008, a infiintat Pest Control, o agentie pentru autentificarea lucrarilor si prevenirea aparitiei pe piata a falsurilor si a pieselor stradale specifice lui. Dealerii si casele de licitatie vand acum lucrari Banksy doar cu certificare Pest Control.

Mai jos puteti afla contextul in care au aparut cele mai recente lucrari ale celui mai cunoscut artist mural contemporan.

Citește în continuare