Skip to content

Banksy continua seria donatiilor. O lucrare a sa este scoasa la vanzare in beneficiul celui mai mare spital pentru copii din Kiev

Lucrarea „CND Soldiers” de Banksy a fost scoasa la vanzare de proprietarul ei, care nu a dorit sa-si divulge numele, cu scopul de a aduna fonduri pentru spitalul de copii Ohmatdyt din Kiev, potrivit publicatiei Le Figaro, citata de agentia de presa news.ro.

Vanzarea lucrarii are loc pe site-ul casei de licitatii MyArtBroker pentru un pret de inceput 20.000 de lire sterline (24.000 de euro).

Lucrarea este online de vineri, 18 martie. „Suntem onorati de incredibila generozitate demonstrata de un val de oferte in cursul weekend-ului, dubland oferta de pornire in doar cateva ore. Acceptam doar oferte de peste 40.000 de lire sterline”, a declarat Joey Syer, unul dintre profesionistii desemnati cu operatiunile la MyArtBroker, al carui comision va fi de asemenea donat spitalului pentru copii, mentioneaza news.ro

Realizata in 2005, „CND Soldiers” a fost initial o pictura murala pictata pe un perete foarte aproape de Houses of Parliament, din Londra, Anglia.

Opera de arta prezinta doi soldati, ghemuiti pe pamant, cercetand cu prudenta peisajul din jurul lor. Unul tine in mana o mitraliera, celalalt o pensula in procesul de pictare a unui semn rosu de pace pe fundalul din spatele celor doua figuri.

Pictura murala, care este considerata a fi o declaratie impotriva razboiului, a fost creata la scurt timp dupa implicarea Marii Britanii in razboiul din Irak din 2003 si reprezinta milioanele de cetateni, inclusiv soldati, care au protestat impotriva invaziei. Printurile nesemnate au fost lansate in 2005, iar piesa a fost recreata si expusa intr-o colectie de la galeria Tate Britain in 2007.

De curand, Banksy a scos la licitatie lucrarea sa de pe peretele inchisorii din Reading. Artistul spera ca banii sa salveze cladirea, pe care s-o transforme intr-un centru de arte.

Banksy s-a oferit sa ajute la salvarea inchisorii din Reading, unde a fost detinut o perioada inclusiv scriitorul Oscar Wilde, prin scoaterea la vanzare a stencil-ului folosit in primavara pentru a picta un zid al cladirii.

Fosta inchisoare poate deveni un centru de arte, insa pentru reconversie, este nevoie de o suma de 10 milioane de lire sterline, acesta fiind pretul cerut pentru cladire. Inchisoarea a fost abandonata in 2013 si scoasa la vanzare de guvern in 2019. Ministerul Justitiei a spus ca a primit mai multe oferte pentru intreaga cladire si ca urmeaza sa decida catre cine va da spatiul respectiv.

Dupa o perioada prolifica in care a creat mai multe lucrari de la inceputul pandemiei, Banksy si-a depasit recordul personal in privinta cotei de piata dupa ce „Game Changer” a fost vanduta cu 23 de milioane de dolari.

Veniturile din vanzarea lucrarii au fost folosite pentru a sprijini personalul si pacientii Spitalului Universitar din Southampton si pentru organizatiile caritabile care ajuta sistemul national de sanatate britanic.

„Game Changer” a fost instalat in mai 2020 in spitalul Southampton din sudul Angliei, ca gest de multumire fata de personalul medical in timpul primului val al pandemiei. Desi cadoul lui Banksy a fost destinat de la bun inceput pentru a fi vandut in scopuri caritabile, o reproducere a lucrarii va fi instalata in locul acestuia, in spital.

Citește în continuare