Skip to content

Banksy scoate la licitatie lucrarea sa de pe peretele inchisorii din Reading. Artistul spera ca banii sa salveze cladirea, pe care s-o transforme intr-un centru de arte

Banksy s-a oferit sa ajute la salvarea inchisorii din Reading, unde a fost detinut o perioada inclusiv scriitorul Oscar Wilde, prin scoaterea la vanzare a stencil-ului folosit in primavara pentru a picta un zid al cladirii.

Fosta inchisoare poate deveni un centru de arte, insa pentru reconversie, este nevoie de o suma de 10 milioane de lire sterline, acesta fiind pretul cerut pentru cladire. Inchisoarea a fost abandonata in 2013 si scoasa la vanzare de guvern in 2019. Ministerul Justitiei a spus ca a primit mai multe oferte pentru intreaga cladire si ca urmeaza sa decida catre cine va da spatiul respectiv.

Daca Ministerul Justitiei este de acord ca aceasta cladire sa fie atribuita Reading Borough Council, atunci licitatia pentru stencil-ul lui Banksy poate avea loc. Printr-un purtator de cuvant, artistul a declarat ca interesul pentru Reading a crescut din momentul in care a vazut in centrul orasului 500 de metri neintrerupti de zid ce poate fi pictat.

In primvara, directorii teatrelor si muzeelor din Reading au interpretat aparitia lucrarii lui Banksy ca un gest de sustinere pentru transformarea inchisorii intr-un spatiul cultural. Matt Rodda, un membru al Parlamentului Britanic a declarat pentru BBC: „ii multumesc lui Banksy sau oricui a realizat aceasta lucrare pentru sprijinul acordat campaniei de a salva Inchisoarea Gaol. Este o cladire istorica unica si ar trebui salvata si pastrata pentru generatiile viitoare”.

Curatorul de arta local Vince John a declarat ca opera face referire la Oscar Wilde si ar putea fi un „semn de incurajare pentru utilizarea cladirii ca centru cultural.”

Desenul de pe peretele exterior al inchisorii Reading reprezinta un prizonier – asemanator scriitorului Oscar Wilde, care a fost detinut aici – care coboara pe perete cu ajutorul unor cearsafuri legate de o masina de scris.

De la momentul inchiderii inchisorii, mai multe campanii controversate au avut loc: numerosi activisti au militat ca spatiul sa fie transformat in centru cultural, si nu sa fie vandut pentru a fi transformat in cladire de locuinte.

In inchisoarea Reading, Oscar Wilde a fost detinut intre 1895 si 1897. Timpul petrecut dupa gratii l-a afectat enorm iar la trei ani dupa eliberare, a murit. Biografia lui Wilde mentioneaza cum, dupa perioada in care a stat inchis, artistul a fost distrus, falit si umilit in ochii publicului. De la un nume celebru in literatura si cercurile culturale ale vremurilor, a fost redus la un numar de celula, C33 care a devenit si pseudonimul sub care a fost publicat pentru prima data poemul „Balada din Reading Gaol”. Versurile descriu brutalitatea sistemului penal din Epoca Victoriana si suferinta indurata – in timpul incarcerarii, Wilde a asistat la o executie a unui paznic care si-a ucis sotia intr-un acces de gelozie. Experienta a fost traumatizanta, in special pentru un suflet sensibil cum era cunoscut artistul.

Scriitorul a fost condamnat dupa ce aventura sa cu Lord Alfred Douglas a fost dezvaluita publicului. Legile vremurilor specificau faptul ca homosexualitatea era ilegala si era pedepsita cu inchisoarea.

Pana acum, actorii Dame Judi Dench, Sir Kenneth Branagh, Kate Winslet si Natalie Dormer se numara printre vedetele care sprijina campania de transformare a inchisorii intr-un centru cultural.

Citește în continuare