Skip to content

Una dintre cele mai spectaculoase biblioteci din lume s-a deschis in Dubai. Intrarea este gratuita pentru turisti, fiind disponibile peste 1.1 milioane de carti in peste 30 de limbi.

Dubai a devenit o destinatie preferata de romani, iar orasul situat in Emiratele Arabe Unite ofera din ce in ce mai multe variante de petrecere a timpului liber. De asemenea, Dubai este cunoscut in lume pentru o serie de superlative: cel mai inalt zgarie-nori din lume si cel mai mare mall din lume, cea mai adanca piscina de scufundari din lume, Deep Dive Dubai si acum, a aparut o biblioteca pe sapte etaje..

Biblioteca Mohammed bin Rashid din Dubai isi propune sa incurajeze cultura lecturii, unde sunt peste 1,1 milioane de carti tiparite si in format digital, in limba araba, dar si in alte 30 de limbi straine, aproximativ 73.000 de partituri muzicale, 75.000 de videoclipuri, peste 13.000 de articole si peste 5.000 de reviste istorice tiparite si digitale, intr-o arhiva care acopera 325 de ani. De asemenea, colectia bibliotecii cuprinde si aproximativ 35.000 de ziare tiparite si digitale din intreaga lume, dar si 500 de obiecte rare de colectie.

Una dintre facilitatile bibliotecii este folosirea inteligentei artificiale pentru stocarea automata si sistemul electronic de recuperare a cartilor, cladirea avand inclusiv un laborator de digitalizare al cartilor si roboti inteligenti pentru a raspunde intrebarilor vizitatorilor.

La ultimul etaj se afla Comorile Bibliotecii, o sectiune unde vizitatorii pot observa colectii rare, manuscripte si documente din secolul XIII, unde sunt expuse copii vechi ale Coranului, o prima editie a cartii lui Don Quijote din secolul XVII, sau o prima editie a Description de L’Egypte din 1809 scrisa de carturari care au fost alaturi de Napoleon in campaniile sale.

Mai mult un muzeu decat o biblioteca, colectia include manuscrise rare, instrumente de caligrafie, iar in sectiunea de cartografie, se afla o harta a Peninsulei Arabe din 1662, desenata de catre cartograful olandez Joan Blaeu, unul dintre primii care a aratat caracteristici geografice precum munti, oaze si paduri.

Totodata, colectia contine si detalii ale desenelor lui Giovanni Battista Belzoni despre antichitatile egiptene, exista o prima editie a „Importanta de a fi serios” a lui Oscar Wilde si un prototip al „Little Red Book” al presedintelui Mao. 

Constructorii s-au gandit si la mediu, biblioteca obtinand 10% din energia consumata din panourile solare instalate pe acoperisul cladirii, lumina naturala oferita de tavanul cu ferestre si un sistem de irigatii a spatiilor verzi bazat pe apa reciclata din aparatele de aer conditionat.

Constructia a inceput acum sase ani, iar in spatiu se regasesc noua biblioteci tematice, un amfiteatru interior si unul exterior, un muzeu al literaturii, o sala de conferinte, o cafenea si un gift shop, toate pe o suprafata de 54.000 metri patrati.

Din informatiile publice despre aceasta cladire, biblioteca pentru copii ofera 17.000 de carti, unde exista inclusiv carti in limbaj braille pentru copiii nevazatori si un spatiu special dedicat acomodarii copiilor cu autism. 

Cladirea bibliotecii are ca scop introducerea orasului Dubai in circuit international educational, unde deja o serie de universitati de prestigiu si-au deschis filiale.

Citește în continuare