Skip to content

Premierele saptamanii pe scenele teatrelor bucurestene: „Picasso vs Einstein” la Teatrul de Comedie, „Romeo si Julieta” la Teatrul Excelsior, „Bolta cereasca” si „Zorro, un pustnic pe trotuar” la TNB.

Saptamana aceasta, mai multe teatre pun in scena premiere, de la comedii la thrillere, de la intalniri cu actori deja consacrati pe scena teatrului si pe marile ecrane pana la actori din generatia tanara, dar si invitati internationali in co-productii.

Urban.ro va recomanda cateva dintre aceste premiere.

Teatrul de Comedie anunta premiera spectacolului „Picasso vs. Einstein” de Steve Martin, regia Teodora Petre, scenografia Andrei Sova, care se va desfasura in zilele de 10 si 11 decembrie, ora 19.00, la Sala Noua, cu Razvan Krem Alexe ca Einstein si Theodor Costache in rolul lui Picasso.

Textul dramatic apartine celebrului actor, scriitor, producator si muzician american, Steve Martin, si este rolul imaginatiei intalniri extrem de comice intre Einstein si Picasso, cu putin inainte ca amandoi sa-si puna iremediabil amprenta pe secolul douazeci, intr-un bar din Paris. 

Distributia spectacolului reuneste o parte din echipa tanara a Teatrului de Comedie, precum si castigatorii casting-ului realizat pentru această productie:  Miron (Freddy), Marius Drogeanu (Gaston), Angel Popescu / Emanuel Cifor (Sagot), Dragos Galban / Cosmin Gaspar (Schmendiman), Iosif Pastina (Un vizitator), Ana Maria Turcu (Germaine), Andreea Alexandrescu (Suzanne/O admiratoare), Laura Cret (Contesa).

Despre spectacol, regizoarea spune ca „Einstein si Picasso intra intr-un bar, mai precis celebrul Lapin Agile din Paris. Amandoi sunt tineri, necunoscuti inca publicului larg, insa stiu deja cu certitudine ca urmeaza sa schimbe lumea. Rezultatul acestei intalniri este poate cel mai complex banc spus vreodata, cu absint, muze, oi, arta, triunghiuri amoroase, mesageri, frigidere, calcule matematice si labute de pisica, dar si o concluzie pe masura: creativitatea este nelipsita din fiecare actiune a omului, de la cele mai marunte lucruri, la cele mai mari descoperiri stiintifice”. Detalii despre spectacol si bilete, aici. 

La Teatrul Excelsior are loc premiera „Romeo si Julieta”, un spectacol in co-productie cu Compagnia La Luna nel Letto si Emilia Romagna Teatro ERT / Teatro Nazionale, care va avea premiera pe 9,10 si 11 decembrie 2022, dupa o adaptare a lui Michelangelo Campanale.

Julieta (Catia Caramia) si Romeo (Dan Pughineanu) vor vorbi italiana, engleza si romana pe scena, spectacolul avand supratitrare in limba romana, fiind o punere in scena a doua lumi diferite care se confrunta cu un ritual intr-un loc sacru, o biserica si un Iisus care priveste de la inaltime intamplarile, pana la propria-i distrugere. Povestea shakesperiana are alte valente pe scena Teatrului Excelsior: membrii familiei Capulet sunt italieni, cei ai familiei Montague, romani, doua culturi care se intalnesc si se infrunta pe linia fragila a integrarii si dezintegrarii reciproce.

Din distributie fac parte Maria Pascale (Lady Capulet, mama Julietei), Camelia Pintilie (Lady Montague, mama lui Romeo), Salvatore Marci (Capulet, tatal Julietei), Ovidiu Usvat (Montague, tatal lui Romeo), Mircea Alexandru Baluta (Tibalt), Mihai Mitrea (Mercuzio), Alex Popa (Benvolio), Andreea Hristu (Doica Julietei), Annarita De Michele (Doica lui Romeo), Andrea Bettaglio (Preotul) si Domenico Piscopo (Paris). Detalii despre spectacol si bilete, aici.

Tot la TNB are loc si premiera spectacolului „Bolta cereasca” de Lucy Kirkwood, in regia lui Gelu Colceag, care va avea loc in data de 10 decembrie 2022, ora 19.30, la Sala Atelier.

Piesa regizata de Gelu Colceag spune o poveste plina de suspans, despre o condamnare, in Anglia secolului XVIII, pe care autoarea o transforma intr-un comentariu relevant asupra societatii de astazi, asupra prejudecatilor, inegalitatii, discriminarii si luptei pentru putere.

Intr-o perioada in care femeile erau definite doar de rolul lor de mame sau de sotii, atunci cand Sally Poppy este condamnata la spanzuratoare, intr-un mic orasel britanic este intrunit un „juriu de matroane”. Verdictul vinovatiei fusese dat, dar de matroane depinde daca sentinta ei va fi moartea sau deportarea – in cazul in care se constata ca acuzata este insarcinata. 

In decorul lui Stefan Caragiu si costumele Lilianei Cenean, evolueaza cele 16 personaje ale spectacolului, dintre care 13 sunt femei: Aylin Cadir / Alexandra Salceanu, Tania Popa, Ilinca Goia, Mirela Oprisor, Erika Baiesu, Medeea Marinescu, Raluca Petra / Magda Catone, Ana Ciontea, Rodica Ionescu, Carmen Ungureanu, Brandusa Mircea, Victoria Dicu, Lamia Beligan, Marius Rizea, Mihai Calota, Daniel Hara / Mihai Muntenita si Marcela Mateescu vor incanta publicul. Detalii despre bilete, aici.

Tot in aceasta saptamana are loc si premiera unui nou spectacol in cadrul programului „Usi deschise pentru toti”, un one-man show al actorului Ioan Andrei Ionescu, regizat de Toma Danila, „Zorro”.

Autoarea acestei povestiri, Margaret Mazzantini este o scriitoare si actrita italiana cunoscuta, care a renuntat la scena in favoarea scrisului. Pentru romanul „Nu te misca” (2002) a primit Premiul Strega si Premiul Grinzane Cavour, cele mai prestigioase distinctii literare italiene. Tradusa in 35 de limbi, cartea a devenit imediat un bestseller international, cu peste doua milioane de exemplare vandute, si a fost ecranizata de Sergio Castellitto, cu Penelope Cruz in rolul principal. A scris monologul de teatru „Zorro, un pustnic pe trotuar” in 2004 pentru sotul sau, multipremiatul actor si regizor Sergio Castellitto.

Spectacolul are loc la Sala Pictura pe 11 decembrie, si este una dintre cele mai emotionante povesti contemporane, despre felul imprevizibil, cu mai multe fete, prin care destinul ne poate juca feste si viata ni se poate schimba. Detalii aici.

Citește în continuare