Skip to content

(galerie foto) Primele imagini cu actrita Marisa Abela in rolul lui Amy Winehouse. La 12 ani de la decesul artistei din cauza intoxicatiei cu alcool, au inceput filmarile pentru primul lungmetraj despre viata ei.

Au aparut primele fotografii cu Marisa Abela in rolul regretatei cantarete Amy Winehouse. Pe langa un portret oficial dezvaluit de Focus Features, actrita britanica a fost surprinsa ieri de paparazzi in centrul Londrei, in prima de filmare a proiectului.

Filmul biografic se numeste „Back to Black”, dupa celebrul album al lui Winehouse, si este regizat de Sam Taylor-Johnson, cunoscuta pentru „50 Shades of Gray”, productie de succes care a strans peste 500 de milioane de dolari din box office.

Scenariul a fost scris de Matt Greenhalgh, care a mai lucrat cu Taylor-Johnson la „Nowhere Boy„, un film biografic despre copilaria lui John Lennon, asa ca cei doi sunt deja familiarizati cu elaborarea unui lungmetraj in jurul unei superstar muzical.

Proiectul beneficiaza de sprijinul Universal Music Group, Sony Music Publishing, casele de discuri care detin drepturi de utilizare a muzicii lui Winehouse, dar si de aprobarea The Amy Winehouse Estate care este condusa de parintii regretatei artiste, ei detinand drepturile de utilizare a imaginii acestei post-mortem. Artista a murit in 2011, la varsta de 27 de ani, din cauza intoxicatiei cu alcool.

Maria Abela apare in fotografii complet transformata, poarta un costum care seamana cu ceva ce ar fi purtat Winehouse – o rochie mini si o jacheta de piele – iar parul si machiajul imita intocmai celebrul „stup de albine” specific cantaretei. 

Alaturi de ea apare Eddie Marsan care joaca rolul lui Mitch, tatal lui Amy. Primele secvente filmate au fost in fata celebrului club de jazz Ronnie Scott’s, unde Winehouse a cantat la inceputul carierei sale. 

Intr-un interviu acordat publicatiei Camden New Journal in 2006, Amy povestea ca bunica ei a fost candva iubita muzicianului Ronnie Scott si „dupa ce a murit, ne-am dus acolo la club si am sustinut un concert. Cantam o melodie si, pentru ca imi pasa daca oamenii vorbesc – de fapt nu imi place cand ei vorbesc pentru ca nu pot sa intru in atmosfera cu trupa mea. Iar tatal meu era in public, s-a intors catre oricine era in sala si a spus: Vrei sa taci naibii din gura? Iar omul care vorbea  a spus ‘scuze”’ Si era Mick Jagger. Asa ca tata a zis Era doar Mick Jagger!”

Potrivit Variety, filmul va urmari povestea vietii lui Winehouse incepand cu anii ’80 cand era o cantareata talentata de jazz din Camden Town, din nordul Londrei, si pana la ascensiunea ei ca superstar la nivel mondial cu hitul „Rehab”, extras de pe albumul „Back to Black” lansat in 2006.

Absolventa in 2019 a prestigioasei Royal Academy of Dramatic Art din Londra, actrita Marisa Abela fost distribuita in rolul lui Amy inca din luna iulie a anului trecut. 

Abela este cunoscuta pentru rolul Yasmin Kara-Hanani din serialul HBO „Industry” dar si pentru aparitii in „COBRA” sau in filmul politist „Rogue Agent”. Provine dintr-o familie cu radacini malteze, libiene, ruse si poloneze si este de origine evreiasca, un aspect important pentru echipa de creatie din spatele filmului, pentru a fi cat mai autentica fata de trecutul lui Winehouse.

Desi nu se stie daca Abela va canta in noul film – pana acum nu a fost auzita cantand pe micul sau marele ecran – profilul ei de pe site-ul Royal Academy of Dramatic Art mentioneaza vocea ca fiind una dintre abilitatile ei principale. Canta alto, un registru vocal inferior care se potriveste cu gama extraordinara a lui Winehouse.

Pe Abela o veti vedea in luna iulie in lungmetrajul „Barbie” regizat de Greta Gerwig. Momentan nu se cunoaste data lansarii proiectului „Back to Black”.

Mitch Winehouse a declarat pentru The Sun in 2018 ca au vrut o actrita necunoscuta, tanara, de origine engleza, londoneza, cu accent cockney, care sa semene putin cu Amy”. 

De-a lungul timpului s-a vorbit despre cum producatorii cauta o debutanta pentru ca orice actrita sau cantareata cunoscuta ar fi distras atentia de la starul principal al productiei: Winehouse.

Despre „Back to Black”, regizoarea Sam Taylor-Johnson a declarat ca „Legatura mea cu Amy a inceput atunci cand am terminat facultatea si ma plimbam in cartierul londonez Camden, un cartier foarte divers din punct de vedere creativ. Am obtinut un loc de munca la legendarul KOKO CLUB si inca imi aduc aminte ce miros avea fiecare taraba din piata, magazin de vintage si fiecare strada… Cativa ani mai tarziu, Amy a scris cantecele ei de o sinceritate sfasietoare in timp ce locuia in Camden. Ca si in cazul meu, cartierul a devenit parte din ADN-ul ei. Am vazut-o pentru prima data cantand la un spectacol de talente la Ronnie Scott’s Jazz Club din Soho si a fost imediat evident ca nu era doar un mare talent, era geniala. Ca regizor, nu poti cere mai mult de atat.”

Dupa moartea lui Winehouse in 2011, in Hollywood au existat mai multe proiecte in dezvoltare care incercau sa spuna povestea ei. Insa nu s-a concretizat niciun lungmetraj.

Unul dintre proiectele vehiculate deseori in presa a fost anuntat in 2015, era produs de Lotus Entertainment si o avea pe Noomi Rapace in rolul principal. In cele din urma, nu a fost realizat. 

La sfarsitul anului 2021 se afla in lucru un alt film biografic intitulat „Saving Amy” insa proiectul a fost transformat intr-un documentar. Intre timp, se lucreaza la holograma lui Winehouse care ar putea fi lansata pe scena dupa aparitia filmului „Back to Black”.

Desi nu a aparut niciun lungmetraj dedicat lui Amy pana acum, documentarul „Amy” realizat in 2016 de catre compania A24 s-a bucurat de un succes urias si a castigat un premiu Oscar. Filmul l-a portretizat pe Mitch, tatal lui Amy, intr-o lumina nefasta iar acest lucru l-a determinat sa sustina realizarea unui alt documentar lansat in 2021 de catre BBC – „Reclaiming Amy” – menit sa aniverseze cei 10 ani trecuti de la moartea cantaretei.

Cantareata Amy Winehouse s-a nascut la 14 septembrie 1983, la Londra, fiind fiica a unui sofer de taxi si a unei farmaciste, intr-o familie unde se asculta foarte mult jazz.

Aceasta a intrat la “Brit School for Performing Arts and Technology”, o scoala privata din Londra, specializata in formarea profesionala in artele spectacolului, absolvita si de Adele.

La 20 de ani, a lansat primul sau album, “Franck” (2003), care a cucerit imediat prin timbrul ei vocal dar si prin utilizarea jargonului „cockney” care a adus o nota suplimentara de autenticitate si originalitate.

In timp ce cariera ei devenea promitatoare, abuzul de alcool era din ce in ce mai evident. In 2006, managerii i-au sugerat sa urmeze o cura de dezintoxicare pentru a-si trata problemele ce deveneau din ce in ce mai grave, ceea ce a dus la melodia “Rehab”, care a devenit un hit mondial.

Ea a renuntat la consumul abuziv de substante abia in 2008, dupa o perioada de reabilitare, din dorinta de a face muzica din nou. Tot atunci, Amy Winehouse a devenit prima femeie care a castigat cinci premii Grammy in aceeasi noapte, inclusiv „cel mai bun debut”, „cantecul anului” si „albumul anului”.

Dupa mai multe luni de absenta, Amy Winehouse a incercat sa reapara pe scena la concerte si festivaluri, inclusiv in Romania, insa pe 23 iulie 2011, la doar 27 de ani, vedeta pop a fost gasita moarta, in apartamentul sau din Londra.

La scurt timp dupa moartea lui Amy, la ceea ce ar fi trebuit sa fie aniversarea de 28 de ani de la nasterea artistei, familia ei a infiintat Fundatia Amy Winehouse, pentru a ajuta tinerii in lupta impotriva consumului de droguri si alcool.

Citește în continuare