Skip to content

Dubai va avea prima moschee imprimata 3D din lume. Durata constructiei efective este de 4 luni

Dubai a primit unda verde sa dezvolte prima moschee imprimata 3D din lume, iar potrivit Departamentului pentru Afaceri Islamice si Activitati Caritabile (IACAD), spatiul de 2.000 de metri patrati urmeaza sa fie construit intr-unul dintre cele mai vechi cartiere ale orasului si va putea gazdui simultan pana la 600 de vizitatori.

Propunerea arhitecturala vine din partea firmei de arhitectura JT + Partners, care a estimat ca intreaga constructie va dura aproximativ patru luni pentru a fi tiparita, dupa care va fi nevoie de inca un an pentru a fi complet utilata si racordata la facilitati.

Imprimanta pe care acestia o vor folosi este manevrata de trei lucratori si poate produce 2mp de cladire pe ora, potrivit publicatiei Design Taxi, iar exteriorul moscheii va fi construit dintr-o combinatie de materii prime si beton.

Un beneficiu al acestei noi cladiri este ca tehnologia de imprimare 3D va face constructia mai ecologica decat daca ar fi folosite metode traditionale, chiar daca costurile sunt cu aproximativ 30% mai mari decat de obicei, datorita unicitatii proiectului, dupa cum mentioneaza oficialii proiectului, citati de Design Taxi.

Departamentului pentru Afaceri Islamice si Activitati Caritabile se asteapta ca aceste cheltuieli sa scada in cele din urma pentru a putea fi competitive cu pretul constructiilor traditionale in viitor, scopul fiind ca orasul Dubai sa devina lider global in tehnologie pana in 2030. De altfel, presa locala mentioneaza ca seicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, conducatorul Dubaiului, a emis un decret pentru a se asigura ca cel putin 25% din toate cladirile viitoare din regiune sunt construit folosind tehnologia 3D.

In 2021, una dintre primele case realizate integral cu o imprimanta 3D a fost construita in 200 de ore.

In Italia exista deja Casa Tecla, proiectul biroului de arhitectura Mario Cucinella Architects, care are o structura de 60 de metri patrati si un invelis realizat in intregime din lut, asa cum este specific zonei, intreaga constructie fiind imprimata 3D. Casa a fost realizata in doar 200 de ore si include un dormitor, o camera de zi si o baie.

Numele provine de la orasul fictiv „Thekla” din cartile scriitorului italian Italo Calvino si evoca atemporalitatea arhitecturii antice adusa in secolul al XXI-lea.

Citește în continuare