Skip to content

Radu Jude in juriul international al Festivalului de film de la Berlin. Kristen Stewart va fi presedinta juriului

Din nou, un juriu international cu multiple talente va decide cine va lua acasa Ursul de Aur si Ursul de Argint la Berlinale 2023. 18 filme concureaza pentru premiile din competitia din acest an. Castigatorii vor fi anuntati la Berlinale Palast pe 25 februarie.

Kristen Stewart va fi presedinta juriului international, iar ceilalti membri ai juriului sunt actrita Golshifteh Farahani (Iran/Franta), regizoarea si scenarista Valeska Grisebach (Germania), regizorul si scenaristul Radu Jude (Romania), directorul de casting si producatorul Francine Maisler (SUA), regizoarea si scenarista Carla Simón (Spania) si regizorul si producatorul Johnnie To (Hong Kong, China).

In comunicatul de presa al organizatorilor e menionat ca” Radu Jude, nascut in 1977, a fost deja un invitat popular la Berlinale inainte de a primi Ursul de Aur in 2021 pentru comedia Babardeala cu bucluc si porno balamuc ( Bad Luck Banging sau Loony Porn). Primul sau film de fictiune, Cea mai fericita fata din lume, The Happiest Girl in the World, si-a sarbatorit premiera mondiala in 2009 la Forum, unde au mai fost proiectate Toata lumea din familia noastra (2012) si Uppercase Print (2020), precum si documentarul The Exit of the Trains (2020) – pe care l-a regizat impreuna cu Adrian Cioflanca. Primul sau film din Competitie, Aferim! (2015) a castigat Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor. Un an mai tarziu, Radu Jude a primit Premiul Juriului la Locarno pentru Inimi cicatrizate, iar in 2018, I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians a castigat Globul de Cristal pentru Cel mai bun film la Karlovy Vary. Cel mai recent, scurtmetrajul sau The Potemkinists a fost proiectat in 2022 la Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes.”

Actrita, scenarista si regizoarea americana Kristen Stewart este considerata unul dintre cele mai mari talente de la Hollywood.

In 1999, la varsta de noua ani, si-a sarbatorit debutul pe marele ecran, iar doar trei ani mai tarziu, a jucat alaturi de Jodie Foster in filmul Panic Room al lui David Fincher.

Succesul international a venit odata cu saga Twilight (2008-2012). In 2010, a participat la Berlinale cu Welcome to the Rileys, de Jake Scott. Pentru rolul din „Clouds of Sils Maria” de Olivier Assayas, a obtinut mai multe premii ale criticii si a devenit prima americana care a primit premiul cinematografic francez César.

 Si-a continuat colaborarea cu Assayas in 2016 in Personal Shopper si a jucat in filmul Certain Women de Kelly Reichardt in acelasi an. In 2019, a jucat in Charlie’s Angels de Elizabeth Banks si a avut o interpretare puternica in filmul biografic Seberg de Benedict Andrews.

Interpretarea printesei Diana in Spencer de Pablo Larraín i-a adus nominalizari la Oscar si la Critics Choice Award pentru cea mai buna actrita in 2022.

Cel mai recent a fost vazuta in filmul lui David Cronenbergs Crimes of the Future, care a avut premiera la Cannes in 2022. Recent, a finalizat productia filmelor Love Me, alaturi de Steven Yeun si Love Lies Bleeding de Rose Glass. Kristen Stewart a regizat doua scurtmetraje, Come Swim (2017) si Crickets (2020), iar in prezent lucreaza la debutul sau regizoral in lungmetraj, adaptarea bestsellerului „Cronologia apei” de Lidia Yuknavitch.

Citește în continuare