Skip to content

Colectia Smithsonian de imagini devine gratuita. Peste 4 milioane de imagini sunt disponibile pentru utilizare

Colectia digitala Smithsonian care a fost facuta publica si disponibila online gratuit incepand cu 2020, a lansat pana acum peste 4 milioane de imagini bidimensionale si tridimensionale.

Aceste imagini au fost adunate de la toate cele 19 muzee Smithsonian, centre de cercetare, arhive ale bibliotecilor si Gradina Zoologica Nationala, dupa cum relateaza Smithsonian Magazine.

Unele dintre aceste fotografii de inalta calitate includ o inregistrare a imaginilor celebre precum echipamentul de box al lui Muhamammad Ali, un portret al Idei B. Wells si costumul de zbor al Ameliei Earhart, printre altele.

Cele peste 4 milioane de fotografii fac parte din proiectul Smithsonian Open Access, care intra sub licenta Creative Commons Zero (CC0), cunoscuta si sub numele de licenta a  domeniului public.  Sub aceasta licenta CC0, utilizatorii sunt liberi sa descarce, sa refoloseasca, sa editeze si sa distribuie imagini pentru uz personal si comercial, fara sa plateasca drepturi de autor si fara sa crediteze respectiva fotografie.

Fiecare obiect din arhiva digitala gratuita are descriere proprie, informatii despre unde a fost utilizata respectiva imagine, in ce colectie se regaseste si unde, tipul, mediul si dimensiunea obiectului, dar si o clasificare in functie de topicuri de interes.

Ambitia celor de la Smithsonian este sa arhiveze digital si sa ofere gratuit peste 155 milioane de materiale, reusind sa aduca in baza lor de date aproximativ un milion de noi materiale pe an. Intreaga arhiva poate fi consultata aici.

Din ce in ce mai multe muzee din lume isi ofera colectiile in format digital, gratuit, astfel incat informatiile sa ajunga la un public cat mai larg. De exemplu, anul trecut a aparut o initiativa prin care  101 de biblioteci si muzee din lume ofera imagini gratuite pentru a fi descarcate si colorate.

Initiativa apartine Academiei de Medicina din New York, care a solicitat muzeelor si bibliotecilor universitare imagini potrivite pentru a fi folosite la colorat. Ideea are in spate o campanie, #ColorOurCollections, si are scop terapeutic, evidentiind beneficiile coloratului propriu-zis.

Pana acum, 101 institutii culturale de peste tot din lume au raspuns provocarii #ColorOurCollections, si acopera domenii vaste, de la medicina – diferite reprezentari ale corpului omenesc, la arhitectura si chiar ilustratii din povesti celebre.

Citește în continuare