Skip to content

Germania a pregatit o serie de masuri pentru a sustine calatoriile responsabile, dar si pentru a incuraja tinerii sa mearga la activitati culturale, oferind stimulent financiar de 50 euro

Dupa succesul initiativei din vara lui 2022, guvernul Germaniei readuce publicului larg, localnici si turisti, oportunitatea de a calatori prin tara cu un bilet unic, de 49 euro pe luna, care sa sustina calatoriile responsabile si sa scada emisiile de dioxid de carbon.

Anul trecut, pentru a promova calatoriile durabile si pentru a diminua costurile traiului de zi cu zi, guvernul Germaniei a introdus bilete lunare pentru utilizarea aproape nelimitata a transportului public, care costau doar 9 euro. Schema de finantare a fost disponbila doar pe perioada verii, in lunile iunie, iulie si august, a costat guvernul 50 milioane de euro, dar calatoriile cu trenul au economisit 1.8 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon.

O alta schema de ajutor a statului german este si o initiativa care momentan are loc in Berlin, din 1 februarie 2023, unde toti berlinezii cu varste cuprinse intre 18 si 23 de ani, vor avea acces la un credit cultural in valoare de 50 de euro.

Voucherul se poate folosi in mai multe spatii culturale din Berlin, inclusiv teatre, scene, centre literare, muzee, spatii de expozitie, cinematografe si cluburi.

Initiativa se numeste  JUGENDKULTURKARTE si este o invitatie adresata tinerilor sa compenseze toate lucrurile pe care le-au ratat in timpul restrictiilor pandemice si sa redescopere diversitatea culturala a Berlinului, sprijinind totodata si sectorul cultural, care traverseaza o criza financiara.

Campania se va desfasura pana la sfarsitul lunii aprilie 2023, pentru locuitorii din Berlin, iar cardul se ridica personal, de la una dintre bibliotecile publice participante din oras. In perioada campaniei de trei luni, creditul poate fi rascumparat pentru biletele achizitionate exclusiv de la casa de bilete a locatiei, ultilizarea cardului fiind posibila doar la fata locului si personal, nu prin variante online.

Totodata, tinerii primesc si un card la biblioteca publica gratuit, cu valabitate de un an, pentru a testa si efectul unei astfel de scheme culturale in ceea ce priveste consumul de carte.

Este a doua astfel de initiativa culturala sprijinita de Germania, dupa ce in 2022, oficialii au lansat un „pasaportul cultural” (Kulturpass), un cadou aniversar pentru 750.000 de persoane care vor implini 18 ani in 2023.

Tichetele sunt gestionate prin intermediul unei aplicatii si al unui site, care duc spre o platforma online de unde pot fi luate bilete la evenimente artistice, precum si alte produse culturale. Conform informatiilor aparute in presa, costul pe care il va suporta guvernul german este estimat la 100 de milioane de euro, suplimentar fata de bugetul alocat culturii, de 2,3 miliarde de euro.

Citește în continuare