Skip to content

Un nou documentar BBC sustine ca Diego Rivera ar fi ajutat-o pe Frida Kahlo sa moara mai repede pentru a scapa de dureri. Declaratiile sunt facute de nepotul lui Rivera.

Un nou documentar care va fi difuzat in curand pe BBC include o declaratie controversata legata de moartea Fridei Kahlo, sugerand ca Diego Rivera, artistul care i-a fost sot si partener de viata, ar fi ajutat-o sa-si puna capat zilelor.

La inceputul lunii viitoare, BBC va lansa un serial in trei parti, „Becoming Frida Kahlo” care va prezenta un interviu cu nepotul lui Rivera, jurnalistul cultural Juan Rafael Coronel Rivera. 

Potrivit The Guardian, acesta afirma ca bunicul sau „probabil” a pus capat vietii lui Kahlo intr-un ultim act de iubire fata de ea. 

Marturia lui Rivera ar fi menita sa puna capat speculatiilor despre ultimele ore din viata artistei. Kahlo traia de multa vreme cu dureri cronice si depresie, mai ales dupa ce i-a fost amputat piciorul din cauza unei infectii. Suferinta ei ar fi fost atat de mare incat i-ar fi cerut lui Diego, pe care il considera sufletul ei pereche, sa o ajute sa scape de chinuri si sa moara mai repede.

Povestea tragica a lui Kahlo ca o pictorita chinuita de traume fizice si emotionale a facut parte din mitul artistei si a contribuit la fascinatia publicului larg fata de opera si viata ei. Aceasta dezvaluire – care probabil nu ar putea fi verificata – ar adauga un final cu adevarat dramatic firului ei biografic.

Juan Rivera sugereaza in „Becoming Frida Kahlo” ca muralistul Diego Rivera „a ajutat-o” si ca el nu „simte ca este ceva gresit” in actiunile lui. 

In partea finala a documentarului care va fi transmis pe BBC2, jurnalistul sustine ca „Daca tovarasa ta de viata iti spune: ‘Sunt obosita, chiar vreau sa plec acum, ajuta-ma’ – ei bine, poate ca incerci”.

Luis-Martin Lozano, autor specializat in biografia lui Kahlo, a declarat la randul lui pentru The Guardian ca este de acord cu Juan Rivera. Potrivit informatiilor pe care le-a documentat de-a lungul timpului, familia Fridei ar fi considerat ca artista ar mai fi avut cativa ani in plus de trait.  „Este trist sa o spun, dar sinuciderea a fost intotdeauna o posibilitate. Kahlo a scris despre asta in jurnalul ei, dar dragostea ei pentru Diego a impiedicat-o. Nu a vrut sa-l paraseasca. Dar discutia aceasta trebuie sa fi aparut intre ei.”, a declarat Lozano.

Documentarul, produs de Nancy Bornat ─ castigatoare a unui BAFTA pentru „The Yorkshire Ripper Files”─, analizeaza momentele cheie din viata si cariera lui Kahlo in lumina noilor dovezi despre starea ei de spirit si sanatatea fizica. 

Docu-seria este bazata pe interviuri filmate in Mexic, unde faimoasa sa Casa Azul a devenit o atractie turistica importanta, si unde artista si-a petrecut cea mai mare parte a vietii, inclusiv ultimele zile dinainte de moarte. Printre subiectele discutate se numara relatiile pe care Frida le-a avut cu Leon Trotki, liderul comunist rus aflat in exil, si cu Jacqueline Lamba, sotia suprarealistului francez Andre Bréton.

Mai multe despre Casa Azul veti descoperi mai jos.

Kahlo, nascuta in 1907 si decedata in 1954, a fost chinuita de probleme de sanatate pe tot parcursul vietii. 

A supravietuit poliomielitei (paralizie infantila), apoi a fost grav ranita intr-un accident rutier si a avut din ce in ce mai multe dificultati de miscare. A trecut prin avorturi spontane pe care le-a reprezentat intr-o serie de picturi celebre care au revolutionat istoria artei si au transformat-o intr-un simbol al miscarii feministe inca din anii ’70.

La nivel emotional, Frida a fost traumatizata si de relatia pasionala pe care a avut-o cu muralistul mexican Diego Rivera, pe care il cunoscuse inainte ca acesta sa devina un militant comunist. Artistul a avut numeroase aventuri extraconjugale, de la vedete de la Hollywood precum Paulette Goddard pana la sora lui Kahlo, Cristina.

In ultima faza a vietii, Kahlo a fost celebrata prin  expozitii la New York si Paris insa tanjea in continuare dupa Rivera desi erau divortati iar el se mutase cu Goddard la San Francisco. Frida l-a urmat, s-au reunit si au decis sa se recasatoreasca in 1940. 

Dupa revenirea in Mexic unde au trait impreuna in case vecine, problemele ei de sanatate s-au agravat si pe masura ce s-a apropiat momentul in care i-a fost amputat un picior, Kahlo a devenit dependenta de droguri si alcool.

In acea perioada, ea i-a scris lui Rivera: „Vor sa-mi raneasca mandria taindu-mi un picior. Cand mi-au spus ca va fi necesara amputarea, vestea nu m-a afectat asa cum se astepta toata lumea. Nu, eram deja o femeie mutilata cand te-am pierdut, din nou, pentru a mia oara poate, si totusi am supravietuit… Nu ma tem de durere si tu stii asta. Este aproape inerenta fiintei mele, desi marturisesc ca am suferit, si foarte mult chiar, cand m-ai inselat, de fiecare data cand ai facut-o, nu doar cu sora mea, ci cu atatea alte femei.”

Lozano a povestit ca Rivera o evita in timpul zilei pentru ca i se parea greu sa asiste la durerea ei: „Nu vom sti niciodata daca el i-a pus capat vietii, dar daca ea i-a cerut-o, nu-l vad spunand ‘nu’.”

In 1954, Kahlo a avut parte de o inmormantare de stat la Palatul Artelor Frumoase din Mexico City. Unul dintre ultimele autoportrete ale sale, care include un portret a lui Rivera pictat pe propria-i frunte, a fost vandut recent la licitatie pentru 35 de milioane de dolari.

Fascinatia fata de opera ei a inceput in anii ’80 cand conceptul de faima a explodat iar povestea de viata a artistei a creat un cult care a inspirat numeroase carti si filme.

Cele mai cunoscute sunt „Biografia lui Frida Kahlo” din 1983 de Hayden Herrera, filmul „Frida, naturaleza viva” din acelasi an si productia „Frida” din 2002 cu Salma Hayek in rolul principal care a castigat doua trofee Oscar si peste 50 de milioane de dolari in box office.

Familia lui Kahlo a anuntat anul trecut ca lucreaza la un serial TV bazat pe viata artistei. Potrivit Marei Romeo Kahlo, stranepoata artistei, „serialul incearca sa o infatiseze pe Frida asa cum nu a mai fost vazuta pana acum. Scopul este sa prezinte o perspectiva unica bazata pe ceea ce stie familia ei despre ea si sa arate cum si-a trait cu adevarat viata”, a declarat ea, citata de publicatia Art News.

„Acest proiect ii va permite Fridei sa fie prezentata ca o femeie a carei arta a reprezentat o imputernicire, speranta si putere si va permite familiei ei sa impartaseasca publicului cum mostenirea ei continua sa inspire mii de oameni din intreaga lume”, a adaugat Alfonso Duran, director general al Frida Kahlo Management

Citește în continuare