Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 24-26 februarie:  premiere la teatru, targuri de Martisor, intalniri cu artisti in galeriile de arta si povesti de dragoste de Dragobete

Daca nu aveti planuri pentru ultimul weekend de februarie, urban.ro recomanda cateva dintre evenimentele din oras.

Doua premiere in acest weekend in Bucuresti: spectacolul „Elixirul dragostei” la Opera Comica pentru Copii si musical-ul „Un basm urban” la Teatrul Metropolis.

Din stagiunea curenta a institutiilor culturale din capitala, vor face parte incepand cu acest weekend doua noi spectacole – „Elixirul dragostei” la Opera Comica pentru Copii, pe muzica lui Gaetano Donizetti, si musical-ul „Un basm urban” la Teatrul Metropolis, scris si regizat de tanarul Norbert Boda, unul dintre cei 4 castigatori in cadrul programului StarT din 2022.

In cadrul Art Safari este si expozitia temporara „Urmasii lui Brancusi”, care va fi disponibila publicului doar pana pe 5 martie 2023.

In contextul Zilei Nationale Constantin Brancusi, care se celebreaza in Romania din 2015, Art Safari a deschis o expozitie temporara, „10 urmasi ai lui Brancusi”, curatoriata de Ioana Spiridon.

S-a deschis Art Safari 2023. Ghid de vizitare pentru cele patru expozitii, instalatii imersive si tururi nocturne cu muzica si prosecco. Va puteti bucura de o incursiune in pictura spaniola si lucrari de Mircea Cantor si Ion-Theodorescu Sion.

Anul acesta, Art Safari propune un nou model de organizare prin schimbarea completa a expozitiilor o data la trei luni, cu o mica pauza intre sezoane in care se monteaza operele de arta si instalatiile imersive.

Sambata, 25 februarie, de la ora 16.00, la Galeria Posibila, va avea loc o discutie publica impreuna cu dr. Anne Thurmann-Jajes si Dan Perjovschi despre cartea de artist si Centre for Artists’ Publications de la Weserburg Museum of Modern Art, Bremen.

Cei care sunt interesati de aceasta dezbatere pot vedea si expozitia PUBLICations, o retrospectiva a practicii sale in mediul tiparit, la Galeria Posibila. Detalii aici.

La MNAC, puteti vizita si noul sezon expozitonal unde  sunt vernisate 10 expozitii, dispuse pe cele cinci niveluri ale muzeului, in spatii expozitionale si alternative care prezinta arta contemporana romaneasca creata de cel putin 3 generatii diferite de artisti.

Sezonul de iarna MNAC va putea fi vizitat pana pe 16 aprilie 2023 si include o expozitie de fotografie a lui Dani Gherca, o instalatie melancolica semnata de catre Dorina Horatau, experta in instrumentarea plastica a elementelor naturale, o continuare a retrospectivelor dedicate lui Ion Grigorescu dar si expozitia Leviathan care ofera acces in depozitul de arta al muzeului.

La Mega Mall, s-a deschis in format pop-up primul muzeu eco din Romania, care poate fi vizitat si explorat de copii si adulti gratuit.

Muzeul se adreseaza in principal elevilor, dar si parintilor, profesorilor si tinerilor studenti si cuprinde instalatii interactive, cu rol educational, prin care acestia sunt invitati sa descopere informatii care ii vor ajuta sa devina cetateni mai responsabili fata de natura. Muzeul este deschis in regim pop-up si va putea fi vizitat pana pe 31 martie 2023.

Daca vreti sa sarbatoriti si varianta romaneasca a Zilei Indragostitilor, Dragobete, am pregatit o lista de cadouri pentru dumneavoastra.

Propunerile sunt cadouri speciale menite sa reaminteasca de insemnatatea zilei de 14 sau 24 februarie – o celebrare a iubirii, a romantismului si a afectiunii pe care cuplurile si-o poarta, indiferent de sex, varsta sau statutul legal.

Astazi, de Dragobete, Muzeul National al Literaturii Romane organizeaza o dezbatere cu tema „Romanele de dragoste ale anului 1933”, incepand cu ora 18.00.

Pornind de la operele cunoscute publicului larg: „Creanga de aur“, de Mihail Sadoveanu, „Rusoaica“, de Gib I. Mihaescu, „Maitreyi“, de Mircea Eliade, „Adela“, de Garabet Ibraileanu, „Patul lui Procust“, de Camil Petrescu, organizatorii vor incerca sa dezbata subiectul iubirii si tema cuplului, iubirile destinate sau interzise, iubirile ce fascineaza, plasmuiri nobile, misterioase sau iluzii desarte. Detalii aici.

Sambata, 25 februarie, la Casa Filipescu Cesianu se organizeaza un eveniment despre povesti de dragoste celebre din Bucurestiul de odinioara, intr-o plimbare plina de farmec si aer de epoca, iar la Muzeul National al Satului, organizatorii au pregatit un targ de traditii.

Detalii despre incursiunea in Bucurestiul de altadata, aici, iar programul Muzeului Satului, aici.

In oras, sunt numeroase targuri cu martisoare, deschise pe tot parcursul acestui weekend.

Locurile pe care le recomandam pentru cumparaturi de martisoare sunt Mezanin Market, detalii aici, MARTISOR FEST la Maison13, detalii aici, Lavandisor 2023 la Magazinul Cocor, detalii aici, Targ de Martisor la Sala Dalles, detalii aici, Dichisar de Martie la Impact Hub, detalii aici, TARGUL MARTISORULUI la Muzeul Taranului, detalii aici.     

Daca programul de weekend nu va incanta, va recomandam o altfel de plimbare prin Bucuresti, pe HBO Max, in filmul „A spy among friends” cu Guy Pearce si Damian Lewis, un serial care a fost filmat si in Romania. Bucurestiul  a fost folosit pentru locatiile care ilustreaza Beirutul, Moscova, Viena si Berlin.

HBO Max are acum online productia A spy among friends, despre spionul dublu (britanic – rus) Kim Philby care s-a filmat si in Romania.

Filmul cu Guy Pearce (in rolul lui Kim) si Damian Lewis (in rolul prietenului lui, spionul Nicholas Elliott ), se invarte in jurul fugii lui Philby din Beirut, in 1963, sub narile tremurande ale MI6. Preludiul evadarii sale a fost un interogatoriu de patru zile din partea vechiului sau prieten si coleg din Serviciul Secret de Informatii, Nicholas Elliot. In aceasta poveste, atat MI5, cat si KGB-ul isi indreapta lumina reflectoarelor spre misterioasa lor prietenie, cu motivele aparent neexplorate si aliante nefondate.

Citește în continuare