Skip to content

Cercetatorii chinezi au dezvoltat un tip de piele digitala prin care se simte de la distanta atingerea altei persoane. Dispozitivul a fost creat pentru oamenii singuri si pentru nevazatori.

O echipa de cercetatori de la City University of Hong Kong a dezvoltat in ultimii 3 ani un tip de piele inteligenta care poate transmite si detecta semnale tactile pe distante lungi. In viitor va putea fi posibila o imbratisare de la distanta, prin intermediul internetului, datorita acestei piei digitale care isi propune sa aduca oamenii impreuna mult mai usor.

Dezvoltatorii proiectului sustin ca inventia lor are un potential urias pentru a imbunatati comunicarea la distanta care poate deveni mai imersiva. Dispozitivul poate crea interactiuni palpabile intre unul sau mai multi utilizatori folosind unde electrice si sisteme tehnologice complexe.

Rezultatele cercetarii au fost publicate recent in revista Science Advances iar proiectul a fost coordonat de catre Dr. Yu Xinge si Dr. Li Dengfeng. 

Dispozitivul se numeste ”Skin-patch” si are mai multe functii integrate, de la detectarea semnalelor tactile si pana la reproducerea lor in mod haptic printr-o tehnologie care reproduce senzatia de atingere.  

Cercetatorii de la City University of Hong Kong (institutie cunoscuta si sub numele de CityU) au reusit sa integreze in dispozitiv functii de autosensibilitate, adica pielea digitala poate reproduce senzatia de atingere ca raspuns al unor semnale primite de la distanta de catre cineva care le transmite utilizand un dispozitiv similar.  

In privinta acestei descoperiri, Dr. Xinge, profesor asociat in cadrul Departamentului de Inginerie Biomedicala de la CityU, a declarat intr-un comunicat ca ”odata cu dezvoltarea rapida a realitatii virtuale si augmentate (VR si AR), simturile noastre vizuale si auditive nu sunt suficiente pentru a crea o experienta imersiva integrala. Astfel, comunicarea tactila ar putea reprezenta o revolutie tehnologica pentru experientele imersive si interactiunile din metaverse.”

Pielea digitala contine 16 senzori de atingere flexibili integrati intr-o matrice patrata care contine o placa de circuite si un modul Bluetooth prin care se permite transmiterea si receptarea de semnale tactile. Toate componentele fac parte dintr-un dispozitiv de 7×10 cm care are o grosime de 4,2 mm si se aseamana cu un plasture.

Pielea poate transmite semnalele tactile catre un alt utilizator care foloseste dispozitivul in timp real, in momentul in care sunt accesati sau apasati senzorii de atingere. Acestia furnizeaza semnale electrice care se traduc prin senzatii tactile in functie de forta cu care este apasat plasturele. Cu cat este mai puternica, cu atat senzatia primita de receptor este simtita mai intens si mai lunga, asemenea unui mangaieri.

Conexiunea dintre utilizatorii dispozitivelor este realizata prin semnalele electrice care sunt convertite in unde digitale prin intermediul placii de circuite. Acestea sunt transmise in cele din urma prin Bluetooth iar cand semnalul este receptat de un dispozitiv, acesta reproduce senzatia tactila prin vibratii mecanice subtile. Procesul poate fi inversat pentru a transmite inapoi un raspuns folosind aceiasi conexiune.

In continuare, cercetatorii de la CityU se vor concentra asupra unor teste pe persoane cu deficiente de vedere care vor utiliza pielea digitala drept un ghid directional care functioneaza de la distanta. 

”Pielea digitala conceputa de noi poate comunica si cu alte dispozitive care au Bluetooth si poate transmite date prin intermediul internetului de pe telefoane mobile si computere pentru a realiza transmisia tactila pe distante foarte lungi. Astfel, prietenii si familiile care se afla la dinstanta sau in locuri diferite se pot ”simti” reciproc. Aceasta forma de atingere ne ajuta sa depasim limitarile spatiului si poate reduce sentimentul de singuratate in comunicarea dintre oameni.” a adaugat Dr. Xinge. 

Citește în continuare