Skip to content

Ruben Östlund (Triangle of Sadness) este presedintele juriului Festivalului de Film de la Cannes 2023. Evenimentul va avea loc intre 16-27 mai 2023

Festivalul de Film de la Cannes l-a numit pe regizorul suedez si castigatorul a doua premii Palme d’Or, Ruben Östlund, ca presedinte al juriului pentru editia cu numarul 76 a evenimentului, care va avea loc in perioada 16-27 mai 2023.

„Prin invitarea lui Ruben Östlund sa prezide juriul, Festivalul de la Cannes doreste sa aduca un omagiu filmelor care sunt fara compromisuri si sincere, si care cer in mod constant ca spectatorii sa se provoace singuri, fiind astfel un mod prin care arta sa continue sa se inventeze pe ea insasi”, au anuntat organizatorii Festivalului de la Cannes.

Ruben Östlund este al treilea castigator de doua ori al Palme d’Or care primeste distinctia de presedinte al juriului, dupa Francis Ford Coppola si Emir Kusturica.

„Sunt fericit, mandru si recunoscator ca mi se incredinteaza onoarea de a fi presedintele juriului pentru Competitia de anul acesta la Festivalul de la Cannes. Nicaieri in lumea filmului nu este anticiparea atat de puternica ca atunci cand cortina se ridica pentru filmele din competitie la festival”, a spus Östlund.

Östlund a spus ca va sublinia „functia sociala” a cinematografiei in calitate de presedinte al juriului. „Un film bun se refera la experienta colectiva, ne stimuleaza sa gandim si ne face sa vrem sa discutam despre ceea ce am vazut,” mentioneaza acesta.

Cariera lui Ruben Östlund este strans legata de Cannes. Cinci dintre cele sase lungmetraje ale sale au avut premiera mondiala la Cannes.

Regizorul a debutat la Cannes, in categoria Un Certain Regard in 2008, cu „Involuntary”, filmul sau antologic care exploreaza psihologia comportamentului de grup, apoi a urmat lungmetrajul „Play”, care a starnit controverse pentru portretizarea unei bande de adolescenti suedezi-somalezi, unde acestia isi alegeau victime baieti albi mai slabi, in sectiunea paralela Directors’ Fortnight in 2011. 

Regizorul s-a intors in 2014 cu o comedie de familie, „Force Majeure”, care are actiunea in Alpii francezi, cu premiera mondiala in categoria Un Certain Regard, castigand premiul juriului. 

Trei ani mai tarziu, Östlund a castigat Palme d’Or pentru satira sociala „The Square” (2017) si ulterior pentru „Triangle of Sadness”, in 2022, productie in cursa pentru cel mai bun film, scenariu original si regie la Premiile Academiei de anul acesta.

„Triangle of Sadness” este o spumoasa satira despre ipocrizie, lacomie si putere, cu influenceri, miliardari in jacuzzi si foarte multa sampanie, avandu-i in distributie pe Woody Harrelson, Harris Dickinson, Charlbi Dean si Zlatko Burić.

Östlund a studiat cinematografia la Göteborg si a regizat primul sau lungmetraj, „The Guitar Mongoloid” in 2004. 

Amplasat in orasul fictiv Jöteborg, dupa modelul Göteborg, filmul s-a desfasurat in jurul unei serii de oameni diferiti care traiesc in afara normelor.

La inceputul carierei sale, Östlund a castigat si Ursul de Aur din Berlin pentru cel mai bun scurtmetraj pentru „Incident By A Bank” in 2010.

Prin amabilitatea distribuitorului in Romania al „Triangle of Sadness”, Independenta Film, pe urban.ro este deja publicat un interviu cu regizorul Ruben Östlund.

Selectia oficiala a festivalului va fi anuntata la jumatatea lunii aprilie.

Citește în continuare