Skip to content

Rolls-Royce si Iris van Herpen au creat un automobil Couture inspirat de colectia de rochii futuriste ale creatoarei de moda. Este cel mai complex si inovator design lansat de Rolls-Royce pana acum.

Compania britanica de automobile Rolls-Royce a dezvaluit Phantom Syntopia, o masina Couture realizat in colaborare cu designerul olandez Iris van Herpen. Vehiculul este inspirat din modelul Rolls-Royce Phantom – o linie de masini care pot fi personalizate – si colectia de rochii Phantom lansate de van Herpen in 2018.

Noul model are caracteristici intalnite in mod obisnuit in sistemul modei Haute Couture – in care fiecare element este realizat manual de artizani – si include un plafon instelat, sculpturi textile tridimensionale, scaune din matase si o captuseala din tesatura de plus.

Proiectul a inceput in urma cu aproximativ patru ani cand unul dintre clientii recurenti ai Rolls-Royce a intrebat constructorul de automobile daca ar fi posibil sa creeze o masina Couture. 

„Incercam sa spunem „da” la orice. Dar nu eram siguri cum ar functiona.”, a declarat pentru Town & Country Will Gellatly, seful diviziei de vanzari personalizate a companiei.

Personalizarea unei masini inseamna, de obicei, modificarea motorului, alterarea caroseriei si a finisajelor sau adaugarea de dotari interioare. Este un serviciu devenit popula mai ales in ultimul deceniu cand Rolls-Royce dar si alte branduri de lux au inceput sa ofere o gama tot mai mare de detalii care pot fi personalizate dupa preferintele clientilor.

Diferenta intre lucrul la o masina in serie si una couture este faptul ca se lucreaza cu artizani din diferite domenii, inclusiv cu producatori de ceasuri si marochinarie si constructori de barci.

In cazul modelului Rolls-Royce Phantom Syntopia, termenul couture este utilizat pentru a sublinia faptul ca automobilul este creat de specialisti in design si croitorie. Astfel, echipa lui Iris Van Herpen a taiat si cusut manual materialele din interiorul masinii, la fel cum ar face cu o rochie prezentata in cadrul defilarilor de Saptamana Modei de la Paris.

Clientul Rolls-Royce care a venit cu ideea unei masini couture si-a dorit inca de la inceput ca automobilul lui sa fie realizat de van Herpen, care a realizat in trecut rochii purtate de Beyonce, Lady Gaga sau Cate Blanchett si a carei opera va fi prezentata in cadrul unei viitoare retrospective la Musée des Arts Décoratifs din Paris. 

Ulterior, reprezentantii Rolls-Royce au contactat-o pe van Herpen care s-a dovedit interesata de proiect, fiind constant pasionata de tehnologie si o adepta timpurie a celor mai noi inovatii ale imprimarii 3D si decupajelor cu laser. In mod obisnuit, designerul lucreaza cu artisti si artizani din medii care nu tin de lumea modei.

Automobilul are elemente personalizate si la exterior, in special vopseaua, care pare sa isi schimbe nuantele pe masura ce te deplasezi in jurul masinii.

Cele mai remarcabile caracteristici create de van Herpen se gasesc la interior, unde echipa din atelierul designerului a creat o sculptura textila tridimensionala care acopera acoperisul interior si sectiunile laterale. Au examinat peste 1.000 de piei de vaca pentru a gasi textura potrivit pentru captuseala masinii, ulterior van Herpen a cusut manual elementele 3D.

„Am fost inspirata de conceptul de „Weaving Water” (n.r. in romana s-ar putea traduce drept „apa impletita”) si am transformat sentimentul de a fi in miscare intr-o experienta imersiva de fluiditate in interiorul Phantom. Miscarea puternica a modelului Phantom este tesuta in valurile tridimensionale schimbatoare din interiorul masinii pentru a intruchipa ingeniozitatea naturii.”, a declarat van Herpen intr-o declaratie despre proiect. 

Phantom Syntopia vine cu propriul parfum personalizat si cu o rochie asortata, creata de van Herpern pentru noul proprietar. In tetiere este eliberata o aroma de lemn de cedru, printr-un mecanism special dezvoltat.

Plafonul este realizat dintr-o singura foaie de piele, fiind decorat cu 162 de petale de flori din organza si 995 de lumini stralucitoare din fibra optica, multe dintre acestea fiind aplicate manual. 

Alte inovatii tehnice includ o vopsea iridescenta dezvoltata doar pentru masina, numita Liquid Noir, care a fost aplicata pe exteriorul acesteia.

Realizata dintr-o combinatie de nuante de violet, albastru, magenta si auriu, vopseaua a fost aplicata cu ajutorul unei tehnici speciale pentru a crea un efect de oglinda.

La interior, scaunele din fata sunt tapitate in piele gri, iar cele trei scaune din spate sunt imbracate intr-o tesatura din amestec de matase. Toate scaunele au fost create cu ajutorul unei tehnici traditionale de tuftare a covoarelor.

Phantom Syntopia a fost produs intre fabrica si sediul central al Rolls-Royce din Goodwood, Anglia, si studioul lui Van Herpen din Amsterdam. Nu se cunosc detalii despre costurile proiectului.

Mai jos va invitam sa descoperiti alte automobile spectaculoase.

Citește în continuare