Skip to content

O serie limitata de masini BMW sunt customizate de artistul Jeff Koons. Masinile s-au epuizat rapid, iar doua au fost comandate din Romania

O colaborare spectaculoasa in lumea automobilelor de lux a fost lansata de catre BMW alaturi de artistul Jaff Koons, pentru a doua oara, care au prezentat publicului larg modelul THE 8 X JEFF KOONS. Primul Art Car de strada este bazat pe M850i xDrive Gran Coupé, pretul a fost de 350.000 de euro, iar sursele publicatiei Newsweek Romania au confirmat ca doua exemplare ajung si in tara noastra. Seria limitata a numarat 99 de masini care au fost epuizate rapid.

Art Cars sunt o linie de business pe care BMW o are inca din 1975. Acestia au mai facut acest tip de colaborare cu artisti ca precum Roy Lichtenstein, Esther Mahlangu, Jenny Holzer, Andy Warhol, David Hockney, Ólafur Elíasson, Frank Stella, Robert Rauschenberg, Cao Fei si John Baldessari, dar masinile au fost fie unicat, fie de curse, acum fiind prima data cand s-a lansat o serie limitata, si pentru publicul larg.

BMW si Jeff Koons au colaborat prima data la un Art Car in 2010, atunci cand BMW-ul M3 GT2 a participat la cursa de 24 de ore de la Le Mans.

Noua masina cu designul semnat de Jeff Koons combina elemente de pop-art cu figuri geometrice, iar cuvantul „POP” este prezent pe fiecare parte. Despre interior, artistul a mentionat ca face aluzie „la Wonder Woman si Spider-Man”, si are o tapiterie din piele in doua culori.

Conform BMW, realizarea elementelor grafice ale masinii dureaza 285 de ore pentru fiecare madina, de aceea compania planuieste sa produca doua exemplare pe saptamana. Fiecare dintre cele 99 de exemple vin cu un certificat de autenticitate semnat de Koons si Oliver Zipse, presedintele Consiliului de Administratie al BMW.

THE 8 X JEFF KOONS va fi prezentat publicului larg in Rockefeller Plaza din Manhattan, exemplarul pentru Jeff Koons va fi licitat la Christie’s din New York pe 4 aprilie, iar toate incasarile vor merge catre Centrul International pentru Copii Disparuti si Exploatati (ICMEC), un ONG pe care Koons il sustine de peste douazeci de ani.

Ulterior, THE 8 X JEFF KOONS va fi explus la targuri de arta si evenimente din intreaga lume, inclusiv a 16-a editie a  Istanbul Contemporary, Paris Photo, Goodwood Festival of Speed, Art Dubai, West Bund Art & Design Fair Shanghai si Art Basel Hong Kong.

In ultimii 35 de ani, Koons a devenit cel mai popular, influent si bine vandut artist contemporan.

Jeff Koons s-a nascut in York, Pennsylvania in 1955 unde locuieste si lucreaza in continuare, alternand cu New York-ul. A avut prima expozitie solo din 1980 si de atunci este unul dintre cei mai controversati artisti din lume. Criticii de arta il considera deopotriva genial si kitsch iar aceasta dezbatere a valorii operei lui i-a adus expozitii in cele mai mari muzee de arta moderna din lume si preturi record pentru fiecare dintre lucrarile sale. A fost premiat de numeroase ori, inclusiv de fostul Presedinte francez Jacques Chirac si de Hillary Clinton cu medalii prin care ii este atestata valoarea istorica.

Printre cele mai cunoscute lucrari ale lui Koons se numara „Iepurele” din otel pe care o reinterpreteaza constant din 1986, „Michael Jackson si Bubbles”, o reprezentare a Regelui Pop cu maimuta care i-a fost animal de companie.

Unul dintre iepurii lui Koons a fost vandut in 2019 pentru 91,1 milioane de dolari si a stabilit un nou record mondial pentru cea mai bine vanduta opera a unui artist aflat in viata.

„Iepurele” de otel a devansat lucrarea „Cainele balon (portocaliu)” care a fost vanduta in 2013 pentru 58,4 milioane de dolari.

Pe langa lucrarile sale, Koons a avut colaborari cu numeroase branduri mari.

A creat o designul exterior al unei masini pentru BMW, a realizat o sculptura pentru coperta albumului ARTPOP al lui Lady Gaga, a semnat etichete pentru Dom Perignon si vinurile Rotschild si a lansat o colectie de genti si accesorii alaturi de Louis Vuitton cu tablouri celebre create de Da Vinci, Titian sau Rubens.

Citește în continuare