Skip to content

Lucrari ale lui Banksy au fost confiscate de politia din Tara Galilor in cadrul unei anchete penale. Intre timp, Ucraina a transformat una dintre lucrarile pe care artistul le-a lasat in zonele de razboi in timbru postal.

Trei piese ale artistului stradal Banksy au fost confiscate de politie in cadrul unei anchete penale in sud-estul Tarii Galilor, mai exact o sculptura, un portret satiric serigrafic al Reginei Elisabeta si o lucrate numita „White Tower”.

Sculptura, intitulata Grappling Hook, a fost creata de Banksy in 2017 pentru o expozitie politica la The Walled Off Hotel din Bethleem. Opera de arta infatiseaza o figura acrilica a lui Isus pe o cruce de lemn, care a fost scoasa la licitatie in septembrie 2019 de catre Sotheby’s pentru 93.750 de lire sterline. 

Monkey Queen este o serie de afise color tiparite de catre Banksy, realizata in 2003. Sotheby’s a vandut cel putin sapte editii ale posterului intre 13.750 si 47.880 lire sterline la mai multe licitatii diferite intre septembrie 2019 si aprilie 2022.

Evening Standard, care a raportat pentru prima data incidentul, a mentionat detalii si despre a treia lucrare, numita „White Tower”, si evaluata la 1.750 de lire sterline.

Ridicarea operelor de arta a fost efectuata in martie 2021, in cadrul unei anchete penale asupra unui barbat de 35 de ani.

Momentan, desi stirea este in majoritatea publicatiilor internationale, purtatorul de cuvant al politiei din Gwent a refuzat sa comenteze cazul pe motiv ca acesta este inca sub control judiciar.

Conform legislatiei dn Marea Britanie, politia poate vinde ulterior lucrarile daca infractiunea se dovedeste a fi adevarata.

Intre timp, Ucraina a transformat una dintre lucrarile pe care artistul le-a lasat in zonele de razboi in timbru postal. Imaginea aleasa de oficialitatile ruse este cea cu un copil care il tranteste intr-o miscare de judo pe Vladimir Putin.

Pictura murala a lui Banksy a devenit o speranta pentru multi ucraineni, care o vad ca pe o metafora a rezistentei acerbe a tarii la invazia rusa, care a inceput pe 24 februarie anul trecut. Presa ucrainiana mentioneaza ca la Kiev sunt disponibile deja noile timbre, care se pot cumpara de la oficiul postal principal, Holovposhtamt. Incasarile din vanzarea timbrelor vor fi directionate catre nevoi umanitare, cum ar fi scolile care au fost avariate de fortele ruse.

Citește în continuare