Skip to content

„Indiana Jones si cadranul destinului” va avea premiera mondiala luna viitoare la Festivalul de Film de la Cannes. Evenimentul ii va aduce un omagiu lui Harrison Ford pentru intreaga sa cariera.

„Indiana Jones si cadranul destinului”, al cincilea film din seria de aventuri a lui Harrison Ford, va avea premiera mondiala la Festivalul de Film de la Cannes pe 18 mai. De asemenea, evenimentul ii va aduce un omagiu lui Ford pentru intreaga sa cariera.

Cu cateva zile inainte de a dezvalui programul complet al festivalului, organizatorii au anuntat vedetele acestei editii: Indiana Jones si „Killers of the Flower Moon” al lui Martin Scorsese.

Premiera filmului „Indiana Jones si cadranul destinului” („Indiana Jones and the Dial of Destiny”), regizat de James Mangold, are loc la 15 ani dupa ce „Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull” din 2008′ a avut premiera tot la Cannes.

„Dial of Destiny”, prezentat ca fiind ultimul capitol al francizei, va putea fi vizionat si in cinematografele romanesti incepand cu 30 iunie.

Pe 18 mai, James Mangold si Harrison Ford vor urca treptele de la Palais des Festivals din Cannes alaturi de Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, Boyd Holbrook, Ethann Isidore si Mads Mikkelsen care fac parte din distributia filmului.

James Mangold a declarat intr-un comunicat de presa remis de organizatorii festivalului: „In 1995, am fost onorat sa vin la Cannes cu primul meu film ca parte a selectiei Quinzaine des Réalisateurs. Douazeci si opt de ani mai tarziu, sunt mandru sa ma intorc cu un spectacol ceva mai mare. Eu si colaboratorii mei legendari suntem foarte entuziasmati sa impartasim cu voi o noua si ultima aventura Indiana Jones!”

Alaturi de ei se va afla si John Williams, care a compus coloana sonora pentru fiecare aventura a lui Indy de la originalul „Raiders of the Lost Ark” din 1981 pana la noul film regizat de Mangold.

Williams este considerat cel mai mare compozitor de film din toate timpurile, a compus unele dintre cele mai populare, recunoscute si apreciate coloane sonore de film din istoria cinematografiei. Cu 52 de nominalizari la Oscar, este al doilea cel mai nominalizat artist din istoria premiilor, dupa Walt Disney. Cea mai cunoscuta creatie a lui Williams este partitura din „Razboiul Stelelor” din 1977. De-a lungul timpului a castigat 25 de premii Grammy, 7 trofee BAFTA, 5 premii Oscar si 4 Globuri de Aur.

Filmarile productiei au avut mai multe obstacole. Pe de o parte au fost restrictiile pandemice, pe de alta parte Ford s-a accidentat grav, fiind obligat sa stea departe de platou timp de trei luni, iar unul dintre tehnicienii a murit in timpul productiei. Filmul va include si cateva scene cu un Harrison Ford intinerit digital, mai multe imagini veti descoperi mai jos.

Cu aceasta ocazie, festivalul ii va aduce un omagiu special lui Harrison Ford pentru intreaga sa cariera. 

Ford a interpretat de-a lungul carierei sale intinsa pe mai bine de 50 de ani numeroase roluri eroice, printre care Han Solo pentru George Lucas in Razboiul Stelelor IV, V si VI, si Rick Deckard in Blade Runner (1982), de Ridley Scott, si Blade Runner 2049 (2017), de Denis Villeneuve. 

Ajuns la varsta de 80 de ani, Ford are in palmares 60 de lungmetraje si 18 seriale si pare de neoprit. Recent s-a alaturat celui mai popular univers cinematografic al ultimului deceniu – Marvel Cinematic Universe – si va juca in noul film „Captain America 4”. Dupa aceea il va juca pe Ross si in „Thunderbolts”, un film despre antagonisti care va fi regizat pe Jake Schreier si lansat pe 26 iulie 2024.

Mai multe despre cariera lui spectaculoasa puteti citi din articolul de mai jos.

James Mangold are in portofoliu filme precum „Girl, Interrupted”, „Walk the Line”, „The Wolverine”, „Logan” si „Ford v Ferrari” care i-a adus o nominalizare pentru Cel mai bun film la Oscar. 

In ceea ce il priveste pe Mangold, care a preluat rolul de regizor de la Spielberg (care este unul dintre producatorii executivi ai lungmetrajului mult-asteptat), are experienta in regia ultimelor aventuri ale unor eroi populari. In 2017, el a supravegheat ultima iesire a lui Hugh Jackman in rolul lui Wolverine in Logan, preferatul fanilor – desi actorul a luat recent ghearele din nou pentru a le folosi impotriva dusmanului Ryan Reynolds in Deadpool 3. Dar Ford pare sa fi terminat cu Indiana Jones, inchizand orice discutie despre o alta continuare.

El este cunoscut, printre altele, pentru „Copland” din 1997, filmul biografic despre Johnny Cash, „Walk the Line” din 2005, cu Joaquin Phoenix si Reese Witherspoon, care i-a adus acesteia Oscarul pentru cea mai buna actrita, dar si „3:10 to Yuma” din 2007 si „Ford v Ferrari” din 2019.

Filmele pe care le-a regizat au strans 14 nominalizari la Oscar cu 4 trofee castigate si 7 la Globurile de Aur cu 5 premii in palmares. Reputatia lui Mangold in Hollywood a fost in continua ascensiune inca de la „Heavy”, filmul de debut din 1995. 

Saptamana trecuta, organizatorii de la Cannes au anuntat premiera mult-asteptatului „Killers of the Flower Moon” al lui Martin Scorsese. Este o adaptare pentru Apple TV+ a bestsellerului lui David Grann despre o serie de crime ale natiunii Osage in Oklahoma anilor 1920. 

Premiera filmului, stabilita pentru 20 mai, va marca primul film al lui Scorsese la Cannes de la „After Hours” din 1986.

Distributia lungmetrajului este impresionanta si ii cuprinde pe castigatorii premiilor Oscar Leonardo DiCaprio, Robert De Niro si Brendan Fraser, precum si pe Jesse Plemons si Lily Gladstone. Filmul este asteptat sa fie unul dintre favoritii la Oscarurile anului viitor.

Citește în continuare