Skip to content

Artistul japonez Azuma Makoto a creat o instalatie spectaculoasa cu flori acoperite de gheata. Lucrarea are o inaltime de 5 metri si este compusa din 75 de buchete de flori inghetate.

Azuma Makoto este un artist japonez cunoscut pentru creatiile sale spectaculoase cu flori si plante exotice care implica deseori gheata. 

Recent, Makoto a realizat un turn de cinci metri de flori inghetate care provin din toata lumea, instalatia fiind amplasata intr-o zona muntoasa din Hokkaido, cea mai nordica insula a Japoniei. 

Lucrarea a fost denumita ”Frozen Flowers 2023” (Flori inghetate 2023) si este compusa din mai bine de 75 de buchete de flori si plante care au fost impletite si acoperite cu apa care a inghetat in cateva secunde, datorita temperaturilor joase din Hokkaido. 

Artistul a ales momentul in care iarna este la punctul cel mai rece pentru a putea duce pana la capat conceptul. 

Instalatia lui Makoto face parte dintr-un demers de a studia viata schimbatoare a florilor si modul in care acestea se modifica in conditii si scenarii extreme. 

Florile au fost plasate in peisajul inghetat si inzapezit din Hokkaido pentru a le evidentia culorile puternice, aflate in contrast cu peisajul alb din jur. 

Makoto isi propune prin proiectul sau sa invite privitorul sa aprecieze viata din natura si in acelasi timp incurajeaza contemplarea. Florile isi vor pastra vitalitatea atata timp cat vor fi acoperite de gheata, odata ce aceasta se va topi vor incepe si ele sa se ofileasca. 

In acest sens Azuma Makoto a declarat intr-un interviu pentru publicatia Designboom ca: „Misiunea mea este sa culeg flori si plante care sunt deja suficient de frumoase pentru a inflori pur si simplu pe un camp natural. Vreau sa le aranjez in instalatii de unul singur pentru a crea o noua frumusete care poate fi privita din alt unghi. Viata florilor si viata mea se invecineaza in mod constant si, de aceea, pot sa imi pun sufletul in opera mea, unindu-ma intr-o stare atat de extrema cu florile”. 

Makoto este cunoscut drept un artist-florar care si-a bazat practica pe instalatii si lucrari de arta din plante de toate felurile. Instalatia sa cu flori in gheata a fost creata pentru prima data in 2021, insa la o dimensiune mai mica. 

Makoto si-a inceput cariera in 2002 dupa ce a activat ca florist in cadrul unor florarii japoneze. In acelasi an si-a deschis si propria florarie „Jardins des Fleurs” in Tokyo, in parteneriat cu fotograful Shiinoki Shunsuketo. In jurul anului 2005, a inceput sa exploreze mai mult cu flori si a creat un stil cunoscut ulterior drept sculptura botanica.

De-a lungul carierei sale, Makoto a transportat buchete colorate de flori in spatiu in lucrarea Exobiotanica 1 din 2022, le-a lansat in aer cu un parasutist in 2019 sau le-a scufundat in apa in 2022. A creat instalatii cu flori inghetate in 2018 si in 2021 in diferite locuri din Hokkaido, insa lucrarea din 2023 este cea mai mare si mai complexa de pana acum. 

Citește în continuare