Skip to content

Un istoric italian sustine ca a identificat podul din fundalul picturii „Mona Lisa” de Leonardo da Vinci. Se afla intr-un orasel toscan din provincia Arezzo.

Un cercetator italian in istoria artei sustine ca podul din fundalul picturii Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci se afla intr-un orasel din Toscana. Desi podul este in mare parte distrus, acesta s-ar afla in Romito di Laterina din provincia Arezzo.

Silvano Vincenti a declarat ca nu are nicio indoiala cu privire la podul pictat de Da Vinci in fundalul Giocondei — lucrarea fiind expusa in Muzeul Luvru din Paris.

Teoria lui Vincenti se bazeaza pe documente istorice, imagini din drona, fotografii ale zonei si pe observarea aceluiasi numar de arcuri, patru, in tabloul lui Leonardo si in Romito.

Teorii anterioare cu privire la fundalul picturii in ulei din secolul al XVI-lea au identificat podul ca fiind Ponte Bobbio, in orasul Piacenza din nordul tarii, precum si Ponte Buriano, care se afla tot in provincia toscana Arezzo. Cu toate acestea, ambele poduri au sase arcuri, fata de cele patru ale lui Romito.

Potrivit concluziilor lui Vincenti publicate in ziarul britanic The Guardian, la Romito, care se intindea peste raul Arno, a mai ramas doar un singur arc, precum si fundatia podului de pe malul opus al raului.

Documentele istorice apartinand familiei Medici aflate in arhivele de stat din Florenta au aratat ca podul Romito a fost functional si circulat intre 1501 si 1503 cand se considera ca Leonardo ar fi inceput sa lucreze la compozitia pentru ceea ce avea sa devina „Mona Lisa”.

Vincenti a coroborat informatiile cu documente care arata ca Da Vinci s-a aflat in zona respectiva in aceeasi perioada pentru ca a fost angajat de doi nobili italieni.

El a adaugat ca tocmai in acea perioada Leonardo se afla in zona Val d’Arno, mai intai in slujba lui Cesare Borgia, un cardinal din cea mai notorie familie nobila din Italia renascentista, si apoi pentru Piero Soderini, un om de stat al Republicii din Florenta.

Vinceti a masurat latimea dintre malurile raului si, folosind dimensiunea arcului ramas, a stabilit ca patru arcuri de aceeasi dimensiune se potrivesc perfect pe aceasta portiune.

„Forma distinctiva a raului Arno de-a lungul acelei portiuni de teritoriu corespunde cu ceea ce Leonardo a portretizat in peisajul din stanga femeii de viata nobila infatisate in celebra pictura”, a spus Vinceti.

Podul din Laterina oferea o scurtatura care reducea cu cateva ore calatoria intre Arezzo, Fiesole si Florenta. 

Vinceti a gasit, de asemenea, documente care atesta ca Leonardo locuia adesea in Fiesole in acea perioada, la un unchi care era preot. In trecut, istoricul de arta a mai facut alte cateva afirmatii despre Mona Lisa, inclusiv ca Leonardo ar fi folosit un model masculin si unul feminin pentru portretul iconic.

In ceea ce priveste identitatea modelului care a pozat pentru Mona Lisa, nu exista certitudini concrete ca ar fi fost de fapt Lisa del Giocondo, sotia unui nobil. Exista mai multi istorici care sustin aceasta idee, dar nu este un lucru unanim acceptat. Este un subiect care declanseaza la fel de multe speculatii ca si incercare de identificare a peisajului din fundal.

Cea mai mare bucurie provocata de descoperirea lui Vinceti s-a resimtit in randul locuitorilor din Laterina.

Simona Neri, primarita din Laterina, a declarat ca teoria lui Vinceti despre pod a fost o sursa de entuziasm pentru multi dintre locuitorii din oraselul sau de 3.500 de persoane, avand sperante cu privire la cresterea turismului in zona respectiva. „Trebuie sa incercam sa protejam ceea ce a mai ramas din pod, ceea ce va necesita finantare”, a spus Neri in presa italiana.

In acelasi timp, afirmatiile lui Vinceti ar putea crea neplaceri locuitorilor din Buriano, o localitate invecinata care expune un indicator cu un poster cu Mona Lisa langa unul dintre podurile sale (care a fost identificat anterior ca fiind cel din pictura lui Leonardo).

Neri a glumit ca „va exista o oarecare rivalitate; va trebui sa punem si noi un afis.” si a adaugat ca este in curs de amenajare o pista pentru biciclisti de-a lungul unei parti din raul Arno care trece pe langa ceea ce a mai ramas din Ponte Romito.

Astfel de controverse legate de Mona Lisa fac parte din motivul pentru care pictura este atat de cunoscuta. Mai jos puteti descoperi alte articole pe aceasta tema.

Citește în continuare