Skip to content

Un pas inainte pentru sanatatea noastra. Lidl a instalat in 50 de magazine defibrilatoare automate, dar si la TNB, Ateneu, Sala Palatului sau Opera Romana

Departamentul pentru Situatii de Urgenta, impreuna cu Lidl Romania si Fundatia pentru SMURD au instalat peste 50 de defibrilatoare automate in magazine Lidl si spatii publice din Bucuresti si judetul Ilfov

Initiativa face parte din proiectul national „Punct de prim ajutor. Fii salvator!”, initiat de Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU), cu sprijinul Lidl Romania si al Fundatiei pentru SMURD. Proiectul are scopul de a le facilita cetatenilor posibilitatea de a acorda primul ajutor in cazul unui stop cardio-respirator, prin dotarea magazinelor Lidl si a unor spatii publice intens tranzitate cu echipamente avansate de asistenta medicala de urgenta.

Astfel, pe langa magazine Lidl din Bucuresti si din judetul Ilfov, echipamentele medicale au fost montate in aceasta prima etapa si in spatii publice din capitala: Teatrul National, Opera Nationala, Sala Palatului, Academia de Studii Economice si Ateneul Roman. Targu Mures este urmatorul oras care se va alatura retelei nationale de defibrilatoare automate. Echipamentele medicale vor fi instalate in toate magazinele Lidl la nivel local si in spatii publice.

Pe lista oraselor din tara in care proiectul se va extinde treptat se afla si: Iasi, Sibiu, Timisoara, Oradea, Constanta, Cluj-Napoca si Craiova.

Toate punctele de prim ajutor incluse in cadrul Proiectului National „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” sunt dotate cu un defibrilator automat care contine si pulsoximetru pentru masurarea pulsului si a saturatiei de oxigen din sange, un aparat de electrocardiograma si masca de oxigen. Aparatul, odata ce a fost scos din suportul in care este asezat, transmite in mod automat un SMS catre un reprezentant al locatiei respective pentru a semnala folosirea lui. Acest tip de echipament medical avansat poate fi utilizat cu minima pregatire, deoarece ghideaza pas cu pas persoana care acorda primul ajutor, prin comenzi auditive, dar si vizuale usor de urmarit. In plus, echipamentul suna direct in dispecerat atunci cand este deschis si astfel, conecteaza persoana care il foloseste cu un medic care poate sa urmareasca, in timp real, starea pacientului si sa ofere indicatii pana la sosirea echipajelor medicale.

Toate locatiile in care sunt instalate defibrilatoarele automate din cadrul Proiectului National „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” au responsabili dedicati. Astfel, atat angajatii Lidl Romania, cat si angajatii din unitatile publice au fost instruiti pentru folosirea acestor echipamente medicale, dar si pentru acordarea de prim ajutor in cazul unui stop cardio-respirator.

In perioada urmatoare, acest echipament medical va fi instalat si in mai multe statii de metrou din Bucuresti: Piata Sudului, Tineretului, Piata Unirii 1, Piata Unirii 2, Universitate, Piata Romana, Piata Victoriei 1, Piata Victoriei 2, Gara De Nord, Eroilor, Politehnica, Dristor, Nicolae Grigorescu.

Citește în continuare