Skip to content

Regele Charles va vizita Romania pe 2 iunie, cel mai probabil fara Regina Camilla. Este prima vizita oficiala a unui monarh britanic in tara noastra. Regele detine Casa Printului de Wales de la Viscri care a fost redeschisa publicului pe 1 aprilie.

Mai multe surse din presa romaneasca de actualitate au primit informatii conform carora Regele Charles al III-lea va vizita Romania de data de 1 iunie. Tinand cont de faptul ca Regina Elisabeta si predecesorii sai nu au vizitat niciodata tara noastra, aceasta va fi prima vizita oficiala a unui monarh britanic in Romania.

Potrivit Stirile ProTV si G4Media.ro, surse oficiale au declarat ca monarhul va face prima vizita oficiala dupa incoronare in Romania in mai putin de o luna. Se preconizeaza ca va fi insotit de o delegatie restransa, cel mai probabil Regina Camilla nu il va insoti.

Vizita ar fi fost convenita la ceremonia de incoronare la care au participat presedintele Klaus Iohannis impreuna cu Prima Doamna, Carmen Iohannis, si Principesa Margareta impreuna cu Principele Consort.

Planuita la mai putin de o luna de la incoronarea de pe 6 mai, ar putea fi prima vizita oficiala a Regelui dupa ceremonia fastuoasa care a fost urmarita de sute de milioane de oameni din intreaga lume.

Alegerea Romaniei pentru o vizita oficiala nu este surprinzatoare, chiar daca tara noastra nu face parte din Commonwealth-ul monarhiei britanice. Insa Regele Charles este unul dintre cei mai cunoscuti promotori ai Romaniei, detinand o mosie in Transilvania pe care o promoveaza constant in toate revistele de turism si lifestyle.

Monarhul s-a indragostit de satele din Transilvania si de locuitorii lor inca din in 1998, de la prima lui vizita in tara noastra. In 2006, si-a cumparat o casa traditionala saseasca in satul Viscri, din judetul Brasov, si a vizitat Romania in mai multe randuri, in ultimii ani.

Numita Casa Printului de Wales din Viscri — dupa titlul nobiliar pe care l-a detinut in cea mai mare parte a vietii sale — mosia a fost redeschisa recent pentru vizitare pe 1 aprilie. 

Este o proprietate traditionala saseasca, parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, care gazduieste in prezent trei expozitii: „Cos pentru o cauza” a asociatiei Semne Cusute, care vorbeste despre moda si activism inspirat de traditie, si cea de obiecte ceramice „invelitoarea istorica – Paradigma restaurarii”, pe langa expozitia permanenta de arta si carte botanica ”The Transylvania Florilegium”.

Casa de la Viscri este si sediul Fundatiei Printul de Wales, care organizeaza ateliere de restaurare traditionala si de tesut, precum si cursuri de agricultura.

De asemenea, aici au loc si scoli de vara organizate de Fundatia Printului de Wales din Romania in parteneriat cu Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), precum si despre un proiect special de gradinarit implementat pentru copiii din sat. Mai multe despre istoria casei si evenimentele organizate puteti citi mai jos.

Legaturile dintre casa regala britanica si cea a Romaniei sunt mai stranse decat s-ar putea crede. 

Printul Philip, regretatul parinte ale Regelui Charles, si Regele Mihai I au fost veri, fiind nascuti in acelasi an, 1921. Si-au petrecut copilariile impreuna, existand si o serie de fotografii care documenteaza apropierea dintre ei. Dincolo de rudenie, au pastrat aceste legaturi de prietenie pe parcursul intregii vieti iar Ducele de Edinburgh a botezat-o pe Majestatea Sa, Margareta, Custodele Coroanei, si i-a purtat de grija in scoala, la liceu si la facultate.

De-a lungul timpului, pe langa vizitele lui Charles, Romania a beneficiat de prezentele mai multor membri ai casei regale britanice: Printul Philip a vizitat Bucurestiul in 1991, Printul Harry l-a insotit pe tatal sau in Transilvania iar Printii Andrew, Edward si Anne au fost prezenti de asemenea in tara noastra. Cea mai recenta vizita a Printului Edward s-a petrecut anul trecut, dupa inmormantarea Reginei Elisabeta, cand s-a intalnit cu participanti la Premiul Ducelui de Edinburgh.

Regele Charles –  la vremea respectiva Print de Wales – a fost prezent si la inmormantarea Regelui Mihai I, facand parte din cortegiul funerar si asezand o coroana de flori in fata Palatului Regal din Piata Revolutiei.

Citește în continuare