Skip to content

Casa Printului de Wales din Viscri a fost redeschisa pentru vizitare pentru sezonul turistic 2023. Gazduieste trei expozitii care promoveaza pasiunile Regelui Charles: sustinerea afacerilor locale,  pastrarea traditiilor si florile rare din Transilvania.

Casa Printului de Wales din Viscri a fost redeschisa pentru vizitare incepand de sambata 1 aprilie 2023. 

Proprietatea traditionala saseasca parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, gazduieste la inceput de sezon doua noi expozitii speciale: expozitia „Cos pentru o cauza” a asociatiei Semne Cusute —despre moda si activism inspirat de traditie — si cea de obiecte ceramice „Invelitoarea istorica –  Paradigma restaurarii”, pe langa expozitia permanenta de arta si carte botanica ”The Transylvania Florilegium”.

Desi titlul de Print de Wales a fost mostenit de Printul William cand Charles a devenit rege, proprietatea isi pastreaza numele initial de Casa Printului de Wales. 

Regele Charles al III-lea confectionand o tigla traditionala la cuptorul din Apos (langa Sibiu) infiintat in 2015 cu aportul sau. Credit foto: Marcello Tucuna

Potrivit unei declaratii oferite de Mihai Grigore, administratorul proprietatii, resedinta a fost deschisa anul trecut in luna iulie cu scopul „de a face cunoscute pasiunile si implicarea Majestatii Sale Regele Charles al III-lea al Regatului Unit in protejarea arhitecturii si mestesugurilor traditionale, a agriculturii ecologice durabile, facuta la scara mica, si a biodiversitatii pajistilor si padurilor. Noile expozitii pregatite pentru acest sezon sunt strans legate de valorile promovate de Majestatea Sa, raspunzand in acelasi timp intrebarilor pe care le primim cel mai des de la vizitatori: De ce a cumparat fostul Print de Wales o casa in Viscri si ce il facea sa revina frecvent?”

Sustinea arhitecturii traditionale, a agriculturii ecologice si a biodiversitatii naturii sunt cauze pe care Regele Charles le sustine de cateva decenii, fiind considerat pionier cand vine vorba de sustenabilitate si protejarea mediului inconjurator si a traditiilor locale.

Anul trecut, Casa Printului de Wales a primit aproape 14.000 de vizitatori.

Expozitia „Cos pentru o cauza” a asociatiei Semne Cusute

Prima expozitie temporara a acestui an este „Cos pentru o cauza”, dedicata femeilor din comunitatea „Semne Cusute”, un proiect lansat in 2012 si dedicat educarii publicului larg in pastrarea si transmiterea mostenirii textile traditionale. Fiecare dintre cele 20 de camasi expuse este rezultatul unui exercitiu de imaginatie, prezentand cele doua lumi in contrast: pe o parte, raiul biodiversitatii, pe de alta parte, drama si pustiul generat de lacomie, de exploatarea nechibzuita a resurselor si de consumerism. 

„Obiectivul Semne Cusute a fost sa readuca in atentia si in garderoba noastra ia cu altita, inclusa de catre UNESCO pe lista Patrimoniului Imaterial Universal, traducand mesajele pe care le poarta codificate in material, culoare, textura si, desigur, in simbolurile brodate. Este vorba de mesaje pe cat de vechi pe atat de actuale: biodiversitate, sustenabilitate si incluziune. Astazi, comunitatea online Semne Cusute numara peste 46.000 de femei din intreaga tara.”, spune Ioana Corduneanu, fondatorul Semne Cusute. Proiectul a fost desemnat castigator in cadrul editiei din 2022 a Premiilor Europene pentru Patrimoniu — Premiilor Europa Noastra —, la categoria „Educatie, Formare si Mestesug”. 

In acest sens, Regele Charles obisnuieste sa lanseze anual la London Fashion Week o colectie realizata in colaborare cu studenti de la universitatile de moda si design in care le pune la dispozitie acestora materiale ecologice recoltate si prelucrate cu metode sustenabile pe mosiile lui. 

Sura reconvertita a casei de la Viscri 163 gazduieste in continuare expozitia permanenta ”The Transylvania Florilegium”. 

·         Expozitia permanenta ”The Transylvania Florilegium”. Credit foto: Jo de Magneval

Expozitia include desene in acuarela reprezentand flora salbatica a Transilvaniei, realizate de catre un grup selectionat de artisti botanici din intreaga lume, coordonati de Helen Allen. Lucrarile sunt insotite de informatii stiintifice care au fost publicate intr-o editie limitata de arta fina, la cererea Regelui Charles III, atunci ASR Printul de Wales. 

Bogatia florei acestei regiuni este bine cunoscuta, dar este amenintata de schimbarile in practicile agricole care ar putea deteriora pentru totdeauna peisajul, astfel incat inregistrarea plantelor native rare este de o importanta reala. 

Acest „Florilegium” regal este prezentat in doua volume, legate in piele si hartie marmorata si cu foita de aur manual aplicata. Este publicat intr-o editie limitata de 150 de seturi numerotate, primul set fiind alocat Regelui Charles, care a scris prefata albumelor si a acceptat sa semneze fiecare copie.

Expozitia „Invelitoarea istorica –  Paradigma restaurarii” prezinta ceramica invelitorilor istorice atat din perspectiva etnografica cat si arhitecturala.

Principalele puncte de interes ale expozitiei sunt tigle istorice inscriptionate, vase ornamentale pentru acoperis, imagini dintr-o tiglarie traditionala si tipologii de tigle si coame. Actiunea raspunde unor probleme actuale de reabilitare si „modernizare” a patrimoniului construit din satele sud-transilvanene, supuse unui proces accelerat de transformare haotica a invelitorilor istorice, prin inlocuirea acestora cu produsele industriale.

Vizitand Casa Printului de Wales din Viscri, turistii pot afla informatii si despre proiectul „Ambulanta pentru Monumente”, lansat in 2016 pentru a salva sutele de cladiri de patrimoniu din Romania printr-o retea de organizatii active de patrimoniu. 

Casa Printului de Wales din Viscri. Credi foto: Ionut Macri

Interventiile de urgenta sunt efectuate de experti, studenti si mesteri instruiti pe baza de voluntariat cu sprijinul comunitatilor si autoritatilor locale. In centrul proiectului din fiecare regiune este un kit de interventie – o camioneta echipata cu unelte, echipamente si materiale de constructie. Inca de la inceputuri proiectul este sprijinit de The Prince’s Foundation, organizatie prezidata de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea. 

Puteti vizita Casa Printului de Wales in satul Viscri din judetul Brasov, pe strada Principala, la numarul 163.

Viscri este situat intre Brasov (80km) si Sighisoara (40km), intre dealuri. In ultimii ani, popularitatea satului Viscri a crescut considerabil, statisticile din 2019 semnaland ca peste 45.000 de turisti au vizitat biserica evanghelica fortificata din Viscri.

Cel mai important obiectiv este spectaculoasa biserica fortificata saseasca, inclusa in patrimonial mondial UNESCO din 1999. Structura cladirii permite urcarea in turn,  de unde se poate admira satul de la inaltime.

Citește în continuare