Skip to content

Pe 4 mai va fi lansat un nou roman James Bond care celebreaza incoronarea Regelui Charles. In poveste, agentul 007 este nevoit sa salveze ceremonia de incoronare de un magnat cu planuri criminale.

Ian Fleming Publications l-a angajat pe Charlie Higson, autorul seriei „Young Bond”, sa scrie o noua aventura a lui James Bond pentru a celebra incoronarea Regelui Charles. 

Titlul povestii este „On His Majesty’s Secret Service” (In serviciul secret al Majestatii Sale). Este o adaptare la situatia actuala al celui de-al zecelea roman al lui Ian Fleming (creatorul lui James Bond), „On Her Majesty’s Secret Service”, publicat in 1963.

Potrivit Variety, noua poveste il aduce pe agentul 007 in zilele noastre. 

In „On His Majesty’s Secret Service”, actiunea incepe pe 4 mai cu doua zile inainte de incoronarea Regelui Charles al III-lea. Bond este trimis sa demonteze o incercare a magnatului Athelstan de Wessex de a perturba ceremonia. Wessex are un plan criminal din dorinta de a da o lectie Regatului Unit. Bond trebuie sa ii strice planurile si sa invinga echipa de mercenari angajati de acesta.

Povestea va fi publicata pe 4 mai, cu doua zile inaintea incoronarii Regelui, la 60 de ani de la romanul original al lui Fleming dedicat Majestatii Sale, regretata Regina Elisabeta a II-a.

Toate redeventele din vanzarile cartii vor sprijini activitatea National Literacy Trust, o organizatie caritabila din Marea Britanie care lucreaza cu scolile si comunitatile pentru a le oferi copiilor defavorizati abilitatile de alfabetizare necesare pentru a reusi in viata.

Charlie Higson, cunoscut pentru seria de carti „Enemy”, a lansat pana acum 6 romane de spionaj in seria „Young Bond” (Tanarul Bond) dedicate publicului tanar.

In seria scrisa de Higson — la comanda Ian Fleming Publications ca o miscare inteligenta de marketing pentru a familiariza publicul tanar cu povestea agentului 007 — Bond este un adolescent care frecventeaza scoala de la Colegiul Eton in anii 1930, scoala la care sunt inscrisi toti aristocratii britanici.

Initial, Higson a fost insarcinat sa scrie un singur roman intitulat „SilverFin” dar succesul acestuia i-a convins pe editori sa ii mai ceara alte patru continuari si o antologie aparuta in 2009.

Despre noua poveste Bond dedicata Regelui Charles, Higson a declarat pentru Variety ca initial a fost incantat de propunerea Ian Fleming Publications „pana cand mi-am dat seama ca trebuie sa fie gata pentru incoronarea din luna mai. Trebuia sa o scriu si sa  o predau intr-un timp atat de scurt, un lucru care avea sa fie la fel de tensionat si de zdrobitor ca orice misiune Bond. Partea buna este ca nimeni nu trage cu pistolul spre mine. Oricum ma gandeam sa scriu o aventura Bond pentru adulti inca de cand lucram la cartile Young Bond, si a iesit din mine cu avant.”

Directorul general al Ian Fleming Publications, Corinne Turner, a declarat ca incoronarea Regelui Charles este o ocazie importanta pentru britanici si s-a dorit o celebrare speciala a momentului. 

Higson a incercat sa tina pasul cu Ian Fleming care era renumit pentru faptul ca scria repede — a publicat cele 12 romane originale James Bond in decurs 13 ani. A urmat reteta de succes stabilita de acesta pentru fiecare poveste cu Bond: sex, violenta, masini, un raufacator cu un aghiotant iar in mijlocul actiunii, agentul 007.

Dupa romanul din 1963, membrii Familiei Regale britanice au fost prezenti constant la premiera mondiala a filmelor, Regele Charles – la vremea respectiva Printul Charles – a cunoscut patru dintre actorii care l-au jucat pe Bond si l-a vizitat pe Daniel Craig la filmarile „No Time To Die” in 2019. La randul ei, Regina Elisabeta a filmat alaturi de agentul 007 ─ rolul fiind jucat la vremea respectiva de Craig ─ in 2012 la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra. Mai multe despre aceasta aparitie surprinzatoare veti citi mai jos.

Recent, Ian Fleming Publications a fost in atentia presei dupa ce a dezvaluit ca romanele celebre din seria James Bond au fost reeditate pentru a elimina continutul rasist.

Un termen peiorativ folosit in mod obisnuit de Fleming, ale carui carti Bond au fost publicate intre 1951 si 1966, care se referee la persoanele de culoare, a fost eliminat aproape in intregime si inlocuit cu „persoana de culoare” sau „om de culoare”. In alte cazuri, referintele au fost editate.

In mai multe carti, inclusiv in „Thunderball” (1961), „Quantum of Solace” (1960) si „Goldfinger” (1959), au fost eliminate etniile. Modificarile editiei americane a cartii „Traieste si lasa sa mori” au fost autorizate de Fleming insusi. Fleming a murit in 1964.

Intre timp, producatorii filmelor James Bond, ,lucreaza zilele acestea la alegerea urmatorului actor care va juca rolul iconic dupa Daniel Craig. Mai jos puteti citi mai multe despre dezbaterile pe acest subiect.

Filmele James Bond sunt una dintre cele mai de succes francize din toate timpurile, cu incasari totale de 7,8 miliarde de dolari. Ultimul film „No Time to Die”, care a fost lansat in 2021, a marcat retragerea lui Daniel Craig din acest rol.

Detinatorii licentei pentru cinematografie sunt extrem de atenti nu doar la alegerea actorului care il intruchipeaza pe Bond pentru cativa ani, ci si cu cariera profesionala a acestuia. Lui Daniel Craig i-au platit doua montari ale unor spectacole de teatru pentru perioadele dintre filme pentru a-i pastra statutul la un nivel ridicat constant.

Citește în continuare