Skip to content

Horatiu Malaele va primi Premiul de Excelenta la gala de inchidere TIFF 2023. In festival, actorul va sustine show-ul „Sunt un orb” si va participa la o proiectie speciala a filmului Piciu in regia lui Iosif Demian. 

Actor, regizor, caricaturist si scriitor, Horatiu Malaele va primi Premiul de Excelenta la Gala de inchidere TIFF 2023, a 22-a editie a celui mai mare festival de film din Romania.

Parte din programul festivalului, acesta va sustine show-ul Sunt un orb la Cinema Florin Piersic, sambata, 17 iunie, de la ora 18:00 si va participa si la o proiectie speciala a filmului Piciu (r. Iosif Demian, 1984). Biletele au fost puse in vanzare online pe tiff.eventbook.ro.

„Eu merg pe un principiu stiut si imprumutat de la Chaplin. Daca produci un lucru de arta care place, in egala masura, batranului si copilului, prostului si inteleptului, profanului si initiatului, asta este suprema desfatare a creatorului in raportul lui unilateral cu privitorul” – Horatiu Malaele.

Desi in ultimii ani a fost regasit mai des pe scena Teatrului National sau in galerii de arta unde isi expune caricaturile, Horatiu Malaele a devenit cunoscut publicului din mai mult de 60 de filme. 

De la debutul sau din 1974, cu rolul principal din Muntele ascuns (r. Andrei Catalin Baleanu), Malaele a lucrat cu unii dintre cei mai importanti regizori romani, printre care Geo Saizescu (Secretul lui Bachus, 1984), Alexandru Tatos (Secretul armei secrete, 1988) si Ion Popescu Gopo (Maria Mirabela in Tranzistoria, 1989). 

In 1984 a interpretat rolul unui dascal in Piciu, ultimul film regizat de Iosif Demian inainte de plecarea din tara, pe un scenariu scris de Mircea Diaconu. Povestea unui grup de elevi in vacanta de vara atrage, la lansare, peste 1,5 milioane de spectatori in cinematografe. Distributia filmului ii include pe Victor Rebengiuc, Razvan Vasilescu si Diana Lupescu. 

In 1992, rolul din „Divort… din dragoste” (r. Andrei Blaier), cel al unui tanar nevoit sa-si destrame mariajul din cauza absurditatii sistemului comunist, ii aduce premiul de interpretare la Festivalul de la Costinesti. 

In 1994 este distribuit de Mircea Daneliuc in comedia „Aceasta lehamite”, unde il joaca pe Bebe, un viitor tata care se confrunta cu moartea sotiei gravide, dar si cu ambitia unei doctorite de a-i tine in viata copilul nenascut. 

Va colabora din nou cu Daneliuc pentru Ambasadori, cautam patrie (2003). Dintre rolurile recente, poate cel mai cunoscut si iubit de public este cel al lui Ilie Moromete din Morometii 2 (r. Stere Gulea, 2018), pentru care a primit o nominalizare la Premiile Gopo. Horatiu Malaele a lucrat si in coproductii internationale, cu regizorii Costa Gavras (Amen, 2001) si Robert Guédiguian (Armata crimei, 2009).

Ca regizor, semneaza Nunta muta (2008), Funeralii fericite (2012) si Luca (2020), toate trei avandu-l ca scenarist pe Adrian Lustig.

In teatru a obtinut un numar impresionant de premii. A jucat pe scenele din Piatra Neamt, Bucuresti, Cluj-Napoca, Oradea, Brasov sau Constanta, unde a interpretat roluri in spectacole legendare precum Karamazovii, in regia lui Dan Micu, Acesti ingeri tristi, montat de Mircea Cornisteanu sau Scapino, in regia lui Alexandru Dabija. 

Din 1982, regizeaza spectacole de teatru, punand in scene piese precum O sarbatoare princiara de Teodor Mazilu, Puricele de Georges Faydeau sau Carlo contra Carlo de Paul Ioachim. 

Spectacolul „Sunt un orb” este un one-man show conceput ca un monolog alcatuit din poezii, proza scurta si scene memorabile din piese de teatru, acesta a fost prezentat si in comunitati de romani din afara tarii. 

Pe langa teatru si film, a jucat peste 150 de roluri in teatrul de televiziune iar anul viitor il veti revedea pe marile ecrane in „Morometii 3”.

Nu in ultimul rand caricaturist si scriitor,  Malaele a expus in peste 30 de expozitii circa 3000 din creatiile sale si a fost redactor sef al publicatiei Satirul. A publicat doua carti autobiografice: Horatiu despre Malaele (2008) si Rataciri (2012). Mai multe despre cariera lui de artist grafic puteti descoperi mai jos.

Citește în continuare