Skip to content

In Las Vegas a fost inaugurata cea mai mare cladire sferica din lume. La exterior este acoperita in intregime de ecrane cu LED care proiecteaza imagini si animatii spectaculoase.

Cea mai mare cladire sferica din lume a fost inagurata zilele trecute in Las Vegas, Nevada. Are un ecran LED exterior de 53.883 de metri patrati si un design futurist, inovator, care ar putea influenta modul in care sunt gandite salile de spectacole pe viitor. 

Constructia reprezinta o sala de evenimente care poate gazdui pana la 23.000 de persoane si va fi deschisa in mod oficial in luna septembrie 2023.

Cladirea a fost denumita „The Sphere” (Sfera) si a fost introdusa publicului pentru prima data printr-un show de lumini cu ocazia zilei nationale a SUA, pe 4 iulie 2023. Spectacolul a cuprins animatii si proiectii care au luminat peisajul urban al orasului timp de cateva ore. 

Proiectul a fost dezvoltat de catre compania americana de arhitectura Populous, specializata in constructii de arene, amfiteatre si sali de spectacole. 

Cu ocazia Zilei Independentei, pe suprafata exterioara a sferei au fost proiectate — cu ajutorul luminilor LED — diferite animatii, de la steagul american pana la focuri de artificii si suprafata Lunii. 

Stratul exterior acoperit de LED-uri a fost denumit „The Exosphere” (Exosfera) si reprezinta practic un ecran imens pe care se pot proiecta imagini prin schimbarea automata a culorilor din fiecare lumina. Exosfera reprezinta in acest fel si cel mai mare ecran LED din lume, fiind dezvoltat cu ajutorul celor mai noi tehnologii si principii arhitecturale. 

Despre acest ecran gigant, Guy Barnett, reprezentatant al proiectului, a declarat ca: „Exosfera este mai mult decat un ecran sau un panou publicitar, reprezinta un strat de arhitectura vie care nu seamana cu nimic altceva din ceea ce a fost creat pana acum. Spectacolul de pe 4 iulie a fost doar un exemplu al puterii captivante pe care o are Exosfera si a posibilitatilor artistilor si partenerilor nostri de a crea povesti si animatii captivante si de impact pentru public.”

Cladirea are o inaltime de 111,5 metri, o latime de 157 metri si peste un milion de lumini LED care ii acopera exteriorul. Acestea pot reda pana la 256 de milioane de culori si pot reprezenta imagini de inalta calitate, cu un aspect realist.

Datorita numarului mare de LEDuri, pe suprafata constructiei se pot proiecta imagini digitale realiste, de la scene futuriste, pana la secvente subacvatice sau chiar o suprafata care imita structurile transparente din sticla. Sfera poate crea iluzii convingatoare in 360 de grade si ar putea deveni una dintre cele mai populare atractii din Las Vegas. 

Aceasta va fi deschisa la toamna printr-un concert al trupei U2, urmat de un spectacol al cineastului Darren Aronofsky care va avea loc in octombrie. Potrivit echipei de arhitecti, sala de spectacole va oferi o atmosfera imersiva si multisenzoriala datorita celor 164.000 de difuzoare audio care vor inconjura publicul. 

Programul si biletele pentru primele spectacole gazduite in sfera futurista sunt disponibile aici

O alta cladire sferica s-a deschis recent la New York iar recordul pentru cea mai mare cladire sferica va fi doborat de MOON, unul dintre cele mai spectaculoase proiecte arhitecturale aflate in lucru in acest moment. Mai jos aflati mai multe despre acestea.

Citește în continuare