Skip to content

In SUA si Canada cladirile de birouri parasite dupa pandemie sunt transformate in ferme verticale. Agricultura pe verticala incepe sa fie din ce in ce mai populara si ar putea schimba viitorul sistemului de alimentatie modern.

Orasele din SUA incep sa-si restructureze felul in care folosesc spatiile abandonate pentru a promova noi initative sustenabile si ecologice. In acest sens, unele din cladirile de birouri abandonate sau ocupate in proportii mici au devenit ferme verticale pentru a economisi spatiul dedicat agriculturii si pentru a spori eficienta infrastructurii locale. 

Cladirile de birouri americane gazduiesc in prezent cu 50% mai putini angajati  decat inaintea pandemiei deoarece munca online, de la distanta, a devenit din ce in ce mai favorabila pentru angajati si angajatori deopoatriva. 

Marile companii au inceput sa renunte la spatiile fizice pentru a economisi resurse si bani, astfel, o mare parte din angajati lucreaza de acasa. Pentru a utiliza inteligent aceste spatiile parasite, administratiile locale incearca sa ofere un nou scop acestor cladiri prin cultivarea plantelor pe verticala si promovarea noilor practici de agricultura sustenabila.

Un exemplu este cladirea unei companii de hartie din Washington D.C. care a fost transformata intr-o ferma pe verticala, in care se produc ierburi aromatice, salate si legume radacinoase. 

Compania a cedat o parte din spatiile sale, inclusiv fostul depozit de hartie, unei initative locale denumite „Area 2 Farms”, coordonata de Jackie Potter si Tyler Baras, agricultori si experti in nutritie. Proiectul celor doi are ca scop reutilizarea spatiilor pentru a produce alimente cultivate sustenabil si ecologic.

Au pus bazele fermei pe verticala cu ajutorul unui aparat de crestere pentru plante, denumit Silo si proiectat de Baras. Silo este un sistem automat de bebzi luminoase care se deplaseaza vertical pe parcursul zilei pentru a reproduce ritmul circadian natural al plantelor. Aparatul este o inovatie care eficientizeaza metodele traditionale de agricultura verticala prin reducerea efortului fizic al cultivatorilor. 

Totodata, Silo a fost gandit astfel incat cladirea sa nu necesite modificari pentru instalarea acestuia. Cei doi agricultori intentioneaza sa construiasca in decursul acestui an inca un model Silo care sa fie amplasat in Gara Centrala din Washington pentru a promova astfel de initiative. 

Potter si Baras au co-fondat si alte ferme pe verticala in SUA. Au construit o astfel de ferma intr-o cladire de birouri din Arlington, Virginia unde un sfert din spatiile de birouri sunt neocupate in prezent.

Cei doi agricultori sustin ca orasele s-au schimbat drastic in ultimii ani si sunt de parere ca si sistemul alimentar modern se transforma intr-un ritm accelerat. Fermierii trebuie sa fie pregatiti sa se adapteze iar Potter si Baras sustin ca „Ideea pe care o avem despre ceea ce erau odata fermele nu mai este compatibila cu agricultura de astazi. Noi nu credem ca mai exista ferme pitoresti, traditionale cu hambar rosu. Fermele noastre creeaza noi locuri de munca ecologice, infrumuseteaza spatiile si ofera alimente proaspete comunitatilor locale.”

Pe viitor, Potter si Baras vor colabora cu administratii locale din diverse centre urbane din SUA pentru a integra intr-un mod eficient agricultura pe verticala in spatii cu potential. Acestia lucreaza in prezent la viitoare ferme care vor fi infiintate in New York, Los Angeles, Chicago, Philadelphia si Milwaukee. 

O companie canadiana a transformat etaje din cladirea de birouri in cea mai mare ferma urbana de interior din tara. Produce rosii, capsuni, castraveti, verdeturi si ierburi aromatice.

Ferma a fost deschisa de compania AgriPlay Ventures in Calgary Tower Center, o cladire de birouri din Calgary, Alberta si reprezinta un mare succes pentru comunitatea locala. Un etaj de 24.387 de metri patrati a fost dedicat exclusiv productiei de alimente si ofera peste 30 de recolte pe an. 

Compania si-a propus ca pana la finalul anului sa extinda ferma pe inca doua etaje. Sistemul este bazat pe lumina, caldura si spatii bine ventilate pentru a crea un mediu ideal dezvoltarii plantelor. 

De asemenea, AgriPlay Ventures a dezvoltat si un software care se foloseste de inteligenta artificiala pentru a oferi indicatii si sugestii cu privire la ingrijirea plantelor, astfel ca orice angajat, cu sau fara cunostinte, se poate ocupa de ferma.

Printre avantajele agriculturii pe verticala este ca aceasta poate produce la fel de multe alimente ca si in cazul practicilor traditionale si poate fi adaptata usor la zonele urbane si la spatiile mici. Fermele pe verticala folosesc lumini LED speciale pentru a incuraja cresterea plantelor.

De asemenea, un avantaj suplimentar este ca productia este constanta si pe tot parcursul anului, fara incertitudini legate de clima sau daunatori. Totodata, fermele verticale utilizeaza cu 90% mai putina energie si cu 98% mai putina apa decat in cazul agriculturii traditionale. Pe langa acestea, fermele verticale ofera produse proaspete in zone si regiuni care au o productie alimentara redusa sau acces restrictionat la alimente sanatoase si organice.

Citește în continuare