Skip to content

A aparut clasamentul celor mai bune restaurante din lume in 2023. Pe lista sunt localuri cu trei stele Michelin de la Londra, New York, Paris, Florenta si Atena.

Elite Traveler, o celebra publicatie americana de lifestyle de lux, a realizat un top al celor mai bune restaurante din lume pe baza preferintelor cititorilor. Localurile au  fost premiate cu „Readers’ Choice Award 2023” dupa ce au fost selectate de catre unele dintre cele mai influente, exigente si instarite persoane care citesc revista. 

Lista a fost realizata in urma unui sondaj in care cititorii au fost rugati sa numeasca unele dintre cele mai memorabile si surprinzatoare experiente culinare din ultimele 12 luni. Astfel, au fost desemnate 85 de restaurante din toata lumea, unele care se lauda cu trei stele Michelin, dar si altele care desi nu au aceasta distinctie ofera preparate care impresioneaza orice critic culinar. 

Printre localurile desemnate se numara restaurante de fine dining ale celor mai buni chefi din lume, cum e cazul lui Gordon Ramsay, Thomas Keller, Guy Savoy si Dan Barber, cat si restaurante care ofera experiente culinare de neuitat. 

Restaurantele au fost alese din baza de date a Elite Traveler care cuprinde peste 2.650 de localuri excelente impartite in categorii de „bronz”, „argint” si „aur”, insa doar 85 s-au calificat pentru premiul „Readers’ Choice” si indeplinesc un standard de calitate exceptional.

In procesul de selectie, au fost utilizate peste 60 de criterii diferite, de la loc, pret si preparate, pana la modul in care arata meniul, interiorul restaurantului si profesionalismul personalului. De asemenea, fiecare restaurant din lista este insotit de o serie de detalii precum tipul de bucatarie, optiunile din meniu, facilitatile oferite, atmosfera, capacitate si sustenabilitate. 

Printre restaurantele de la varful clasamentului se numara The Ritz si Restaurant Gordon Ramsay din Londra, L’Oiseau Blanc, Le Cinq si Guy Savoy din Paris, Ultraviolet by Paul Pairet din Shanghai. 

De asemenea, la categoria de localuri care ofera experiente culinare noi sunt incluse The French Laundry din Yountville, California, restaurantul lui Thomas Keller cu specific frantuzesc care a dobandit trei stele Michelin. 

Tot in SUA, localul Blue Hill at Stone Barns din Pocantico Hills, New York a devenit cunoscut pentru conceptul de „farm-to-table”, deoarece toate preparatele sunt bazate pe alimente crescute la ferma din spatele restaurantului. Localul apartine chef-ului Dan Barber si este unul dintre cele mai cunoscute de pe coasta de Est. 

Lista celor 85 de restaurante din clasamentul celor mai bune restaurante in 2023 poate fi urmarita integral aici

Restaurantele din top care sunt mai apropiate de Romania sunt din Berlin, Roma, Florenta si Atena. Unele dintre ele sunt distinse cu o stea Michelin si ofera experiente culinare inedite. 

In Berlin, restaurantul Tim Raue, numit dupa fondatorul si chef-ul sau, ofera o experienta imersiva in bucataria asiatica. Localul detine o stea Michelin si este printre cele mai cunoscute din capitala Germaniei. 

In ceea ce priveste localurile cu specific mediteranean si italian, unul dintre cele mai bune restaurante din Roma este La Pergola care apartine de hotelul A Waldorf Astoria si detine in prezent trei stele Michelin. 

In Florenta puteti vizita restaurantul Il Palacio al hotelului Four Seasons care a primit anul acesta o stea Michelin sub coordonarea chefului Paolo Lavezzini. 

Daca va aflati intr-o vacanta la Atena, merita sa treceti si pe la Spondi, un restaurant deschis in 1996 care a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai reprezentative pentru bucataria traditionala din Grecia. In meniu pot fi regasite atat preparate clasice, cat si mancaruri rafinate si contemporane, bazate pe ingrediente de sezon. 

Citește în continuare