Skip to content

Portretele artistilor Stefan Caltia, Horia Bernea, Marin Gherasim si Wanda Mihuleac, expuse in septembrie-octombrie la Casa Printului de Wales din Viscri. Au fost realizate in anii ’90 de fotograful britanic Barry Lewis.

Luna septembrie aduce o noua expozitie temporara in sura Casei Printului de Wales din Viscri: o serie de portrete fotografice inedite ale unor artisti romani, surprinsi de fotograful britanic Barry Lewis in atelierele lor, la scurt timp dupa Revolutia din 1989. 

Printre acestia se numara Stefan Caltia, Horia Bernea, Marin Gherasim, Wanda Mihuleac si Georgeta Naparus.

Este a treia expunere temporara a acestui sezon de vizitare in Casa Printului de Wales, care se incheie pe 31 octombrie. Peste 25.000 de turisti romani si straini au trecut pragul casei muzeu din aprilie pana in august 2023.

Barry Lewis a vizitat pentru prima data Romania in toamna anului 1989 si a calatorit prin Sibiu, Sighisoara si Copsa Mica, in timp ce lucra ca fotograf pentru publicatia londoneza Sunday Times Magazine.

„In anul 1990, am fost abordat de Life Magazine pentru a reveni cat mai curand posibil in Romania si am ajuns astfel, din nou, in Bucuresti pe 6 ianuarie, pentru a fotografia si a documenta nasterea dificila a unei tari noi.”, povesteste acesta. Cunoscand in timpul vizitei artisti romani, se hotaraste sa documenteze fotografic un material axat pe experienta lor formativa si creatoare.

In vara anului 1990, impreuna cu scriitoarea Sally Richards, continua vizitele in atelierele artistilor romani, de la tineri atunci necunoscuti, la pictori cu faima internationala, fotografiindu-i alaturi de operele lor si scriind despre anumite momente din povestea vietii si a muncii lor. 

„Conditiile erau in toata tara disperate si a fost un adevarat privilegiu sa vizitez atelierele si sa vad munca remarcabila a acestor oameni. Comunitatea de arta parea sa fi fost intarita de problemele si adversitatea cu care se confruntase.”, isi aminteste Lewis. 

Sura reconvertita a gospodariei traditionale sasesti de la numarul 163 gazduieste, pe langa expozitia permanenta The Transylvania Florilegium, si o serie de expozitii temporare. 

Casa Printului de Wales din Viscri. Credi foto: Ionut Macri
·         Expozitia permanenta ”The Transylvania Florilegium”. Credit foto: Jo de Magneval

„Atunci cand am deschis pentru public Casa Printului de Wales, ne-am propus sa aducem in atentia vizitatorilor nostri artisti romani sau straini a caror opera intersecteaza subiecte care se inscriu in aria preocuparilor Majestatii Sale Regele Charles al III-lea: conservarea, valorificarea corecta si informarea publicului larg cu privire la patrimoniul nostru natural si cultural. ”Return to Romania 1990” aduce in prim plan povestile unor artisti romani bine cunoscuti sau in mod nemeritat uitati, intr-un moment de cumpana istorica, de schimbari structurale profunde, de efervescenta generalizata si speranta maxima. Fiecare artist a fost surprins intr-un cadru gandit de el insusi, definitoriu, ceea ce face ca aceste portrete sa fie in aceeasi masura si autoportrete.”, spune Raluca Grigore, administrator Casa Printului de Wales.  

Cele 14 fotografii ale lui Barry Lewis au fost selectate dintr-o colectie mai ampla, imprimate la dimensiuni mari si insotite de texte lamuritoare de echipa scoala de la Piscu – Virgil Scripcariu, sculptor si Adriana Scripcariu, istoric de arta, carora li s-au adaugat scriitorul Cosmin Manolache si graficianul Alexandru Schiopu. 

Expozitia a inaugurat seria expunerilor temporare ale Muzeului-Atelier Scoala de la Piscu, ramanand pe simeze tot anul 2021. 

„Transilvania a ocupat un loc important in inima mea inca din timpul primelor calatorii in Romania si, dupa vernisajul expozitiei de la Piscu, am petrecut impreuna cu sotia mea, Hannah, o vacanta minunata in Viscri. Este o onoare sa am acum lucrarile expuse aici, in Casa Printului de Wales.”, spune Barry Lewis.

Mai multe despre expozitiile din Casa Printului de Wales de la Viscri puteti descoperi mai jos.

Citește în continuare