Skip to content

Pictorul britanic Tim Scott Bolton isi expune lucrarile in Casa Printului de Wales din Viscri. In aceeasi expozitie sunt si litografiile a doua acuarele realizate de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea.

Casa Printului de Wales din Viscri gazduieste, pana pe 3 septembrie 2023, expozitia de pictura in acuarele si ulei a pictorului britanic Tim Scott Bolton,  „Privelisti Transilvanene”.

In sura reconvertita a casei de la Viscri 163 vor fi expuse 37 opere originale realizate de Tim Scott Bolton in calatoriile din Romania, de la prima vizita in 2002, pana in calatoria din 2017 realizata la invitatia Regelui Charles al III-lea, atunci ASR Printul de Wales. In aceeasi perioada sunt expuse la casa din Viscri si litografiile a doua acuarele realizate de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea.

„Majoritatea picturilor selectate sunt din Transilvania, iar cateva de langa Budesti, in nordul indepartat. Gasesc scena rurala total irezistibila, cu textura cladirilor, casele viu pictate si oamenii care isi desfasoara viata de zi cu zi pe indelete, dar sustenabil. Sunt doua aspecte care m-au atras in aceasta parte a Transilvaniei sasesti – modul de viata bucolic mentionat mai sus si, in al doilea rand, satele compacte, dezvoltate in jurul magnificelor biserici fortificate. Toate acestea sunt plasate intr-un peisaj nepatat.”, spune Tim Scott Bolton

Expozitia face parte dintr-o serie de evenimente care au in centru peisajul satelor transilvanene si flora salbatica din zona. „Anul acesta se implinesc 10 ani de cand a inceput lucrul la The Transylvania Florilegium, la dorinta Majestatii Sale, atunci ASR Printul de Wales. Cu aceasta ocazie, Dr. John Akeroyd si Helen Allen revin in Viscri,  in perioada 23 – 28 iunie, ca lectori in cadrul workshop-ului organizat de Irina Neacsu si Cembra School of Arts, recreand pentru participanti experienta lucrului la florilegium. Tim Scott Bolton, Dr, John Akeroyd si Helen Allen sunt adevarati ambasadori ai acestei zone, iar prezenta lor in Viscri ne onoreaza si ne bucura de fiecare data.”, a declarat Mihai Grigore, Administrator Casa Printului de Wales.

Pentru ”The Transylvania Florilegium”, botanistul John Akeroyd, o autoritate in domeniul plantelor europene, cu o experienta de peste douazeci de ani in lucrul cu flora transilvaneana, a intocmit o lista cu plante importante din zona si impreuna cu Helen Allen, artist si director al Scolii de Arta Botanica de la Chelsea Physic Garden, a insotit in Romania un grup de artisti internationali de mare succes. Grupul a fost format din artisti botanici de top din America, Australia, Anglia, Franta, Olanda, Japonia, Noua Zeelanda, Africa de Sud, Elvetia si Turcia. Intr-un proiect care a durat peste 5 ani, au fost finalizate 124 de ilustratii botanice, publicate in doua volume.

Am fost captivata de peisajul rural si de satele si gradinile din Transilvania, inca de la prima vizita. Cinci din cele sapte excursii cu artistii, pentru a surprinde florile salbatice care cresc in pajistile din apropiere, au fost in Viscri. A ma intoarce aici pentru aceasta aniversare cu totul speciala si a preda in cadrul acestui atelier este o bucurie si un privilegiu. Participantii vor impartasi experienta avuta de artistii care au lucrat la The Transylvania Florilegium, plimbandu-se pe pajisti si intelegand botanica cu Dr. John Akeroyd si isi vor crea propriile capodopere.”, spune Helen Allen.

Dr. John Akeroyd a venit pentru prima data in Transilvania in anul 2.000 si s-a indragostit de diversitatea florei salbatice. Si-a dedicat de atunci mult timp studierii si promovarii acestor pajisti, care, in ciuda amenintarilor mereu prezente, raman o parte integranta a agriculturii rurale.

„Pentru mine, The Transylvania Florilegium a fost o oportunitate unica de a imortaliza diversitatea florala a acestei zone, intr-o regiune cu terenuri agricole, nu intr-o rezervatie naturala. Pentru Romania, florile din aceasta zona, incluzand aproximativ 60 de rude salbatice ale plantelor de cultura, sunt o resursa vie pretioasa, care trebuie conservata. Plantele descrise in Florilegiu sunt doar o mostra din cele peste 1.200 de plante cu flori salbatice prezente in acest tinut si in Valea Oltului. Nu numai ca aceasta flora deosebita este una pe care Majestatea sa Regele Charles al III-lea a ajuns sa o cunoasca si sa o iubeasca in vizitele sale, dar si sudul Transilvaniei a devenit renumit in intreaga lume pentru florile sale salbatice, care atrag acum vizitatori, alaturi de faimoasa arhitectura si cultura traditionala. Florile salbatice ale Florilegiului Transilvaniei nu sunt imagini ale unor bogatii pierdute, ci icoane ale unui peisaj rural care inca imbina frumusetea naturala cu un ecosistem viu, productiv. Multe dintre ele au disparut in alte parti din Europa si trebuie sa fim sarguinciosi in protectia lor. Ignoranta este cel mai mare dusman al conservarii, iar promovarea este o arma cheie in lupta pentru protejarea lor in Romania. Florilegiul Transilvaniei si alte initiative precum acestea sunt un inceput.”, spune Dr. John Akeroyd.

Expozitia permanenta din Casa Printului de Wales din Viscri, ”The Transylvania Florilegium”, are in centru cele doua volume ale florilegiumului publicat in anul 2018, precum si o serie de ilustratii din acestea.

Adresa Casa Printului de Wales din Viscri: Viscri 163 (Str. Principala nr. 163), Viscri, Judetul Brasov.

Citește în continuare