Skip to content

(galerie foto) Cele mai spectaculoase aparitii din ultimele zile ale Festivalului de Film de la Venetia 2023. Lista castigatorilor este condusa de „Poor Things” de Yorgos Lanthimos (Leul de Aur), Peter Sarsgaard, Ryusuke Hamaguchi, Matteo Garrone si Agnieszka Holland.

In week-end s-a incheiat cea de-a 80-a editie a Festivalului de Film de la Venetia, un eveniment major pentru cinefili care anunta, conform statisticilor, filmele care vor intra in cursa pentru premiile Oscar, Globurile de Aur si BAFTA de anul viitor.

Evenimentul din acest an nu a fost la fel de extravagant ca in trecut deoarece majoritatea actorilor-vedete de la Hollywood au lipsit, aflandu-se in greva. Insa acest lucru nu a avut un impact semnificativ asupra calitatii filmelor prezentate la Venetia iar juriul condus de Damien Chazelle a premiat cele mai bune creatii si prestatii din Competitia Oficiala.

„Poor Things” al lui Yorgos Lanthimos a castigat Leul de Aur, marele trofeu acordat anual de juriul festivalului.

De origine greaca, Lanthimos este unul din cineastii favoriti ai festivalurilor europene, castigand Marele Premiu al Juriului la Venetia in 2018 cu „The Favourite”, un trofeu tot la Venetia pentru scenariul „Alps” din 2011 dar si majoritatea premiilor importante ale Festivalului de la Cannes: Un Certain Regard in 2009 cu „Dogtooth”, Premiul Juriului in 2015 cu „The Lobsters” si trofeul pentru cel mai bun scenariu pentru „The Killing of a Sacred Deer” in 2017. Filmele lui au avut pana acum 12 nominalizari la Oscar si 13 la BAFTA.

„Poor Things” a fost descris de jurnalistii de la publicatia americana Variety drept „o fantezie deliranta pentru adulti, cu Emma Stone in rolul unei Frankenwoman in calduri, intr-o calatorie salbatica spre maturitate.” 

Filmul se concentreaza pe povestea fantastica a Bellei Baxter (Stone), o tanara readusa la viata de catre stralucitul si neortodoxul om de stiinta Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Aflata sub protectia lui Baxter, Bella este dornica sa invete, insa fuge intr-o aventura in jurul lumii cu Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), un avocat desfranat. Eliberata de prejudecatile vremurilor sale, Bella devine ferma in scopul ei de a lupta pentru egalitate si eliberare.    

Pelicula lui Lanthimos, produsa de Searchlight Pictures, a fost intampinata cu reactii unanim pozitive, criticii si publicul fiind incantati deopotriva de un spectacol vizual sustinut de o poveste cu profunzime si referinte inteligente, in stilul specific lui Lanthimos.

Lungmetrajul ii are in distributie pe Christopher Abbott, Margaret Qualley, Kathryn Hunter,  Jerrod Carmichael, Rammy Youssef iar scenariul se bazeaza pe romanul din 1992 al autorului scotian Alasdair Gray, despre o femeie care se ineaca pentru a scapa de sotul ei abuziv si care este inviata cu ajutorul creierului copilului ei nenascut.   

„Poor Things” va fi lansat la cinci ani dupa „The Favorite” si va intra in cinematografele din Romania pe 15 decembrie. 

Desi era de asteptat ca Emma Stone sa castige si prestigioasa Volpi Cup pentru cea mai buna interpretare feminina, trofeul a mers la Cailee Spaeny pentru rolul tinerei Priscilla Presley din filmul biografic „Priscilla” al Sofiei Coppola. Stone nu a fost prezenta la festival din cauza grevei de la Hollywood.

Cailee Spaeny

Intr-un discurs scurt sustinut pe scena festivalului sambata seara, Spaeny i-a dedicat premiul lui Presley „pentru ca mi-a incredintat ceva cu adevarat complex, atat de personal si dificil”. Actrita a fost sustinuta in cadrul festivalului atat de Priscilla dar si de regizoarea Sofia Coppola si de partenerul ei din film, Jacob Elordi care joaca rolul lui Elvis.

Peter Sarsgaard

Cel mai lung discurs al serii a fost tinut de Peter Sarsgaard care a castigat premiul pentru cea mai buna interpretare masculina pentru rolul unui vaduv newyorkez afectat de dementa in filmul „Memory” de Michel Franco, o interpretare considerata „de neuitat” de Peter Debruge in recenzia sa din Variety. 

Discursul lui a fost dedicat grevelor organizate de sindicatele scenaristilor si actorilor de la Hollywood: ”Toate problemele legate de salarizarea echitabila sunt importante, dar problema care mi-a ramas in minte este Inteligenta Artificiala. Munca pe care o facem este despre conexiune, acest spatiu animat dintre noi. Daca pierdem aceasta batalie, industria noastra va fi prima dintre multe altele care va cadea. Deconectarea deschide calea pentru atrocitati”. 

Filmul o are in distributie si pe Jessica Chastain care a fost prezenta alaturi de Franco si Sarsgaard pe covorul rosu si a avut una dintre cele mai superbe aparitii din intreg festivalul. Sarsgaard a fost sustinut si de sotia lui, actrita si regizoarea Maggie Gyllenhaal.

Regizorul japonez Ryusuke Hamaguchi, castigator al premiului Oscar anul trecut pentru „Drive My Car”, a castigat Marele Premiu al Juriului de la Venetia pentru „Evil Does Not Exist”, un film care protesteaza impotriva dezvoltarii capitaliste a mediilor rurale si care a starnit multa admiratie din partea criticilor.

Dintre cele doua filme pe tema migrantilor, „Me Captain”, al lui Matteo Garrone, a avut cel mai mare succes, obtinand doua premii: Cel mai bun regizor pentru cineastul italian si Cel mai bun actor tanar pentru Seydou Sarr, care este o mare vedeta pe TikTok in tara natala, Senegal.

Veterana regizoare poloneza Agnieszka Holland a fost recompensata cu Premiul Special al Juriului pentru „Green Border”, un portret al unei familii siriene care fuge de ISIS spre Belarus. Filmul era considerat favorit pentru Leul de Aur, cot la cot cu „Poor Things” al lui Lanthimos. 

Intr-un discurs cu accente politice, Holland i-a acuzat pe liderii europeni ca nu au reusit sa ajute in aceasta criza, „nu pentru ca nu avem resursele necesare, ci pentru ca nu vrem”.

In completarea premiilor din competitie, premiul pentru cel mai bun scenariu a revenit regizorului chilian Pablo Larraín si lui Guillermo Calderón pentru „El Conde”, o comedie neagra produsa de Netflix care il imagineaza pe fostul dictator Augusto Pinochet in rolul unui vampir foarte insetat.

Regizorul maghiar Gabor Reisz a luat premiul cel mare in competitia Orizzonti cu lungmetrajul „Explicatie pentru orice” in timp ce premiul Luigi De Laurentiis pentru cel mai bun film de debut a fost acordat filmului „Love is a Gun”, al actorului si regizorului taiwanez Lee Hong-Chi, care a avut premiera in afara selectiei oficiale a festivalului.

Mai jos gasiti o galerie foto cu cele mai spectaculoase aparitii pe covorul rosu din ultimele zile ale Festivalului de Film de la Venetia 2023 (dar si de la Gala amfAR care a avut loc in perioada festivalului in Venetia) dar si lista completa a castigatorilor.

Lista castigatorilor Competitiei Oficiale:

Golden Lion for Best Film: “Poor Things,” Yorgos Lanthimos
Grand Jury Prize: “Evil Does Not Exist,” Ryusuke Hamaguchi
Silver Lion for Best Director: “Me Captain,” Matteo Garrone
Special Jury Prize: “Green Border,” Agnieszka Holland
Best Screenplay: “El Conde,” Guillermo Calderón, Pablo Larraín
Volpi Cup for Best Actress: “Priscilla,” Cailee Spaeny
Volpi Cup for Best Actor: “Memory,” Peter Sarsgaard
Marcello Mastroianni Award for Best Young Actor: “Me Captain,” Seydou Sarr

ORIZZONTI:
Best Film: “Explanation for Everything,” Gabor Reisz
Best Director: “Paradise is Burning,” Mika Gustafson
Special Jury Prize: “An Endless Sunday,” Alain Parroni
Best Actress: “El Paraiso,” Margarita Rosa De Francisco
Best Actor: “City of Wind,” Tergel Bold-Erdene
Best Screenplay: “El Paraiso,” Enrico Maria Artale
Best Short Film: “A Short Trip,” Erenik Beqiri

LION OF THE FUTURE
Luigi de Laurentiis Award for Best Debut Feature: “Love is a Gun,” Lee Hong-Chi

Orizzonti Extra — Audience Award: “Felicita,” Micaela Ramazzotti

VENICE DAYS
GdA Director’s Award: “Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person,” Ariane Louis-Seize
Audience Award: “Through the Night,” Delphine Girard
Europa Cinemas Label Award: “Photophobia,” Ivan Ostrochovsky, Pavol Pekarčík

CRITICS’ WEEK
Grand Prize: “Malqueridas,” Tana Gilbert
Special Mention: Saura Lightfoot Leon in “Hoard” si Ariane Labed in “The Vourdalak,” pentru prestatiile lor actoricesti
Audience Award: “Hoard,” Luna Carmoon
Verona Film Club Award for Most Innovative Film: “Hoard,” Luna Carmoon
Mario Serandrei – Hotel Saturnia Award for Best Technical Contribution: “Malqueridas,” Tana Gilbert
Best Short Film: “The Lost Memories of Trees,” Antonio Le Camera
Best Director (Short Film): “Ender’s Line,” Gabriele Biasi
Best Technical Contribution (Short Film): “We Should All Be Futurists,” Angela Norelli

Citește în continuare