Skip to content

Festivalul de Film de la Göteborg a pregatit o versiune cu inteligenta artificiala a filmului Persona a lui Ingmar Bergman. Liv Ullmann a fost inlocuita cu actrita Alma Pöysti. Actorii de la Hollywood protesteaza

 Festivalul de Film de la Göteborg a colaborat cu SF Studios, Gothenburg Film Studios si Fundatia Ingmar Bergman pentru a produce o versiune generata de inteligenta artificiala a filmului Persona, in care Liv Ullmann este inlocuita de Alma Pöysti (Fallen Leaves).

In acest film, Ullmann o interpreteaza pe Elisabet Vogler, iar cu ajutorul noii tehnologii AI, fata ei va fi inlocuita digital cu cea a lui Pöysti.

Göteborg a descris proiectul ca fiind un „experiment cinematografic”, dand noului film titlul Another Persona.

Acest experiment cinematografic va fi proiectat in exclusivitate o singura data in cadrul Festivalului de Film de la Göteborg 2024, in prezenta lui Liv Ullmann si Alma Pöysti. Proiectia va fi urmata de o discutie despre actorie si tehnologie.

Persona, de Ingmar Bergman, este cel mai celebru film din istoria cinematografiei suedeze si unul dintre cele mai discutate si influente filme din lume.

 Filmul spune povestea infirmierei Alma (Bibi Andersson), care o ingrijeste pe actrita Elisabet Vogler (Liv Ullmann) intr-o casa de vara izolata de langa mare.

„Discutia despre actorie, masti si autenticitate, care a facut din Persona un clasic, a fost reactivata de progresele tehnologice. Nu in ultimul rand, greva de la Hollywood a declansat o dezbatere importanta despre posibilitatile de productie si amenintarile de pe piata fortei de munca in raport cu IA. Dorim sa adaugam discutiei o dimensiune artistica si existentiala si dorim sa facem acest lucru prin implicarea in incomparabilul film al lui Ingmar Bergman. Another Persona va fi un film de gandire unica.

Odata finalizat, experimentul cinematografic va fi proiectat in exclusivitate in cadrul Festivalului de Film de la Göteborg din 2024, in prezenta lui Liv Ullmann si Alma Pöysti. Acesta nu va mai fi proiectat in fata publicului. Proiectia va fi urmata de o discutie despre actorie si tehnologie.

„Discutia despre actorie, masti si autenticitate, care a facut din Persona un clasic, a fost reactivata de urgenta de progresele tehnologice. Nu in ultimul rand, greva de la Hollywood a declansat o dezbatere importanta despre posibilitatile de productie si amenintarile pietei muncii in legatura cu inteligenta artificiala”, a declarat Jonas Holmberg, directorul in exercitiu al Festivalului de Film de la Göteborg.

Jan Holmberg, directorul general al Fundatiei Ingmar Bergman, a adaugat: „In calitate de administratori ai operei lui Bergman, noi, cei de la Fundatia Ingmar Bergman si SF Studios, credem ca Another Persona este un proiect genial.’Fiecare intonatie este o minciuna, fiecare gest este un fals’, se spune in filmul lui Bergman din 1966. Acest lucru devine si mai adevarat acum. Intr-o vreme in care ne externalizam catre masini si, in acelasi timp, ne cautam sinele autentic.”

Pöysti este poate cel mai bine cunoscuta pe plan international pentru rolul principal din cel mai recent titlu din competitia de la Cannes al lui Aki Kaurismäki, Fallen Leaves. Ea a castigat Premiul Dragon pentru cea mai buna interpretare pentru rolul sau din „Patru mici adulti” la ultimul Festival de Film de la Göteborg.

Another Persona va servi drept centru al sectiunii secundare a festivalului, Another Intelligence, bazata pe progresul rapid al inteligentei artificiale.

Decizia de a face acest film si acest experiment a creat insa reactii negative la Hollywood, actrita Justine Bateman sustine ca ceea ce se intampla acum e un viol profesional. E debutul distrugerii a muncii actorilor, cu prima dovada.

Bateman e cunoscuta pentru modul direct in care expune problemele industriei – in cartea Face a povestit despre ce presiuni fac producatorii pentru ca actritele sa faca operatii estetice pentru a ramane “vesnic tinere”.

Citește în continuare