Skip to content

Oana Pellea pune in scena viata Lenei Constante, artista care a fost un exemplu de demnitate si putere in  lupta impotriva regimului comunist. Spectacolul Evadarea Tacuta de la TNB va fi si debutul Oanei Pellea ca regizor.

foto Alex Galmeanu

Oana Pellea debuteaza ca regizoare in „Evadarea tacuta” de Lena Constante, fiind totodata si interpreta unui spectacol tulburator despre Lena Costante, o artista exceptionala care a fost detinut politic si a luptat intreaga sa viata pentru libertatea spiritului.

Spectacolul – care va avea premiera oficiala pe 18 noiembrie 2023, la Sala Atelier a Teatrului National din Bucuresti – este o poveste profunda despre rezistenta umana in fata opresiunii regimului comunist in Romania.

La baza spectacolului sta cartea cu acelasi titlu scrisa de Lena Constante, Oana Pellea (care semneaza de altfel si dramatizarea textului) urmarind viata protagonistei, o femeie puternica si independenta, care se confrunta cu dificultatile si limitarile impuse de sistemul politic al vremii.

In „Evadarea tacuta”, actrita surprinde lupta interioara a personajului pentru gasirea unei cai de evadare dintr-o realitate aspra si rigida, evidentiind puterea incontestabila a spiritului uman de a rezista si de a cauta libertatea interioara, chiar si in cele mai intunecate momente.
„Nu poti printr-o dramatizare sa „joci viata” unui Om! Mi se pare indecent. De aceea, spectacolul „Evadarea tacuta” mi-l doresc o marturisire si nu un spectacol de teatru. Scopul meu nu este performanta actoriceasca, ci o experienta umana impartasita cu publicul! Imi doresc ca textul si experienta unui fenomen uman pe numele de Lena Constante sa ajunga la spectatori”, spune actrita Oana Pellea.

Actrita marturiseste ca pentru ea este „o datorie de onoare sa fac cunoscuta publicului aceasta Lectie de viata: Cum poti evada din iadul trait plonjand in raiul din tine! Va invit la o marturisire. Cea mai mare dezamagire pentru mine ar fi: „ati jucat bine”. Nu vreau sa „joc”. Nu vreau sa fiu actrita in acest spectacol. Vreau doar sa va impartasesc cu smerenie experienta acestui exceptional Spirit. Atat”.


Lena Constante s-a nascut pe 18 iunie 1909. A studiat la Scoala de Arte Frumoase din Bucuresti, avandu-l ca profesor pe Dimitrie Gusti. In acea perioada l-a cunoscut si pe viitorul ei sot, etnomuzicologul Harry Brauner.

A fost o artista binecunoscuta pentru lucrarile sale originale de tapiserie si pentru activitatea folcloristica. In 1954 a fondat Teatrul „Tandarica” impreuna cu Elena Patrascanu, sotia ministrului de justitie de la acea vreme, Lucretiu Patrascanu, ceea ce a dus la arestarea si condamnarea ei si a lui Harry Brauner la cate 12 ani de inchisoare. A fost eliberata in 1962, iar in 1968, la rejudecarea procesului, amandoi au fost gasiti nevinovati. Desi membra a Uniunii Artistilor Plastici, Lena Constante nu a putut expune lucrarile din cauze politice. Pe 2 noiembrie 2005 parasea aceasta lume.

Spectacolul „Evadarea tacuta” va avea premiera oficiala pe 18 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Atelier a Teatrului National I.L.Caragiale Bucuresti. Scenografia este realizata de Vladimir Turturica.

Cu prilejul acestei premiere, Editura Humanitas va reedita cele doua volume, „Evadarea tacuta” si „Evadarea imposibila”, iar acestea vor fi disponibile pentru publicul prezent la eveniment.

Citește în continuare