Skip to content

Oana Pellea in 7 personaje din Caragiale, intr-un maraton actoricesc exceptional pe care-l puteti vedea gratuit online. Un proiect intre teatru, animatie si film documentar pentru a marca 169 de ani de la nasterea lui Ion Luca Caragiale.

Oana Pellea a lansat in aceasta saptamana un nou episod din cadrul proiectului „Cuvintele intre mine si tine” din Stagiunea Virtuala, de data aceasta dedicat lui Ioan Luca Caragiale de la a carui nastere s-au implinit 169 de ani.

Eseul vizual, un hibrid intre teatru, animatie si film documentar, are ca rama a intalnirii o scrisoare a fiicei lui Caragiale in care aceasta isi descrie tatal asa cum publicul nu l-a cunoscut niciodata.

Scrisoarea, in lectura Oanei Pellea, este insotita de fragmente din piesele lui Caragiale in care Oana Pellea devine pe rand Mita Baston, Rica Venturiano, Cetateanu Turmentat, Veta, Chiriac sau Catavencu intr-un maraton actoricesc exceptional.

”Ce privilegiu sa cauti in laboratorul unui astfel de creator genial! M-am bucurat sa gasesc amintirile fiicei lui Caragiale despre tatal sau. Un portret uman, cald, ce reda spiritul viu al acestui dramaturg exceptional. Personajele lui sunt privite prin unghiul umanitatii lor. Tipologiile umane, in esenta lor, nu tin cont de vreme si de vremuri. Situatiile in care isi plaseaza personajele sunt general valabile. Scene de lupta pentru putere, de gelozie, de iubire, de ipocrizie, lasitate etc. Caragiale este si va ramâne actual. El ne descrie pe noi toti cu fricile, frumusetile, umanitatea, micimile noastre. A nu cunoaste lumea lui Caragiale sau a o uita este ca si când te-ai priva de o comoara. Nu este pacat sa nu ne bucuram de geniul lui ?” – marturiseste actrita Oana Pellea, protagonista si initiatoarea acestui proiect cultural inedit.

Cuvintele dintre mine si tine. Intalnirile Oanei Pellea, episodul Caragiale poate fi o minunata platforma pentru elevii si profesorii care il descopera pe Caragiale in scoala.

Episodul contine detalii din viata privata a dramaturgului, dar si despre cum scria, despre respectul sau fata de personaje si momentele istorice, arata schite ale pieselor sale in care marca felul in care isi construia personajele si il plaseaza in contextul politic al vremii cand dramaturgul a fost hulit de autoritati pentru ca prezenta personaje prea critice in textele sale.

Sunt valorificate astfel multe informatii inedite, recuperate din arhive, cercetari de manuscrise si materiale epistolare din muzee sau fundatii private, sub coordonarea teatrologului Anca Ionita. Informatiile colectate au fost apoi combinate in dramatizarea originala propusa de Oana Pellea, imbinate cu efecte de video design si tehnici inovatoare de animatie sau banda desenata propuse de scenograful Vladimir Turturica, rezultând un limbaj dramatic nou, ingenuu, hibrid intre teatru, animatie si documentar.

Veta si Chiriac

Dramatizarea si interpretarea momentelor din Caragiale i-au oferit Oanei Pellea si un cadru pentru a aduce un omagiu discret si elegant tatalui sau, Amza Pellea – care l-a interpretat pe Chiriac („O noapte furtunoasa”), dar si un salut, nerostit, cu eleganta si maxima apreciere pentru Leopoldina Balanuta care in 1980 a interpretat simultan toate cele 4 roluri din piesa „Carre de Dame” de Gheorghe Braescu intr-o montare pentru televiziunea nationala.

De data acesta avem dincolo de interpretarea actoriceasca exceptionala, de efortul transformarilor si la nivel vizual, nu doar in corporalitate si gestica (machiajul a fost asigurat de Bianca Simion), un limbaj nou are imbina tehnologia moderna, cu animatia, cu ritmul gandit pentru o difuzare online.

Puteti vedea eseul pe platforma culturala online Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuala in sectiunea Teatru.

Citește în continuare