Skip to content

Succesul serialelor „The Queen’s Gambit”, „Bridgerton” si „Lupin” a avut impact spectaculos in vanzarile cartilor care le-au inspirat.

Daca in trecut serialele deja cunoscute strangeau cele mai multe vizionari pe Netflix, monotonia din perioada pandemiei a creat nevoia de noutate si de evadare din timpul prezent. Lansarile care au devenit fenomen in 2020 au fost seriale noi, bazate pe carti in care actiunea se petrece in trecutul indepartat, inaintea vremurilor in care existau apeluri pe Zoom au Google Meet.

Netflix a anuntat ca impactul succesului serialelor de pe platforma s-a transformat in vanzari record pentru cartile care au inspirat fiecare dintre seriile mentionate si, implicit, un interes crescut in lectura din partea unui public obisnuit sa consume divertismentul sub format video.

In luna februarie, jumatate din lista New York Times Bestseller List este compusa din carti care au ajuns acolo dupa lansarea serialelor pe care le-au inspirat pe Netflix.

Primul fenomen care a influentat vanzarile cartilor a fost „The Queen’s Gambit”. Premiera serialului a avut loc pe 23 octombrie. Trei saptamani mai tarziu, cartea a ajuns pe locul al treilea in topul celor mai bine vandute din SUA.

Cartea care exploreaza povestea personajului fictiv Beth Harmon, un prodigy al sahului mondial, a fost scrisa de Walter Trevis si publicata prima oara in 1983. Pe masura ce diversi producatori din Hollywood au devenit interesati sa o transforme in filme sau seriale, a fost reeditata si publicata din nou in 2003.

Serialul „The Queen’s Gambit” a fost lansat pe 23 octombrie pe Netflix. Pe 14 noiembrie 2020, cartea lui Trevis a urcat pe locul al treilea in clasamentul New York Times Bestseller List iar pana pe 30 ianuarie 2021 a petrecut 11 saptamani in top 10.

In Romania, cartea „Gambitul Damei” poate fi cumparata de pe site-ul Carturesti, stocul fiind deja epuizat in majoritatea librariilor online care au avut la vanzare anul trecut.

Succesul serialului l-a determinat pe Scott Frank, unul dintre creatorii productiei, sa dezvolte o versiune cinematografica a romanului „Rasete in intuneric” scris de Vladimir Nabokov.

Scott o va pastra pe actrita Anya Taylor-Joy, rolul principal din „The Queen’s Gambit” ca protagonista in urmatoarea productie.

Netflix descrie „Bridgerton” drept cea mai de succes serie originala produsa pana acum, cu 82 de milioane de conturi care au urmarit episoadele produse de Shonda Rhimes. Scenariul serialului a fost bazat pe cartea „Eu si Ducele” scrisa de Julia Quinn si lansata in anul 2000. 

La o saptamana dupa lansarea serialului – 25 decembrie 2020 – si la 21 de ani de la aparitie, cartea „Eu si Ducele” a urcat pe primul loc in topul vanzarilor New York Times Bestseller List. Pana la finalul lunii ianuarie 2021, alte 5 carti din cele 9 publicate de Julia Quinn in seria „Bridgerton” au ajuns in lista celor mai bine vandute din SUA.

Inca de la aparitia universului Bridgerton, cartile au fost considerate printre cele mai apreciate ale anului in care au fost lansate insa succesul Bridgerton le-a propulsat mai sus decat reusisera sa ajunga anterior in clasamentul vanzarilor.

In Romania, cartea „Eu si Ducele” apare ca „stoc epuizat” in majoritatea librariilor online. Editura Litera pregateste o noua versiune cu o coperta inspirata din serial care va fi lansata pe 8 martie si poate fi pre-comandata de aici.

Pe langa povestea Juliei Quinn, serialul a avut succes si in privinta muzicii folosite pe fundalul sonor, a costumelor create de Ellen Mirojnick dar si a jocului actoricesc al lui Rege-Jean Page in rolul Ducelui de Hastings.

Page a fost nominalizat drept „Cel mai bun actor” la Image NAACP Awards, Satellite Awards si Screen Actors Guild Awards iar platforma IMDB l-a numit „Breakout star”-ul anului, o mentiune care accentueaza actorul care ar putea deveni noul superstar din Hollywood.

In ceea ce priveste muzica folosita in serial, cvartetul The Vitamin String a declarat ca, dupa lansarea „Bridgerton”, catalogul lor muzical a depasit un miliard de ascultari. In luna decembrie au lansat coloana sonora a seriei iar interesul in muzica lor a crescut cu 350%. 

Serialul a fost deja reinnoit pentru al doilea sezon, mai multe detalii puteti afla mai jos.

Lansate in 2021, serialele „Lupin” si „Firefly Lane” sunt cele mai recente exemple de fenomene care au influentat vanzarile cartilor.

Prima carte „Arsene Lupin, Gentlemanul Hot” a fost scrisa de Maurice Leblanc si publicata pentru prima data in 1907. Saltul de 114 ani intre momentul aparitiei si cel in care a revenit in clasamentul celor mai bine vandute carti de pe Fnac in Franta si de pe Amazon, la nivel international este un eveniment unic in istoria autorilor francezi.

Serialul „Lupin” cu actorul Omar Sy in rolul principal a avut premiera pe 8 ianuarie 2021. Pe 18 ianuarie, cartea se afla in top 5 al vanzarilor de carti in Franta si la nivel mondial, la 114 de ani la publicare. Vanzarile cartii din primele doua saptamani dupa lansarea seriei au echivalat cu numarul de exemplare vandut, de obicei, intr-un an intreg. 

In Romania, cartea „Extraordinarele aventuri ale lui Arsene Lupin” poate fi cumparata numai pe Emag.ro, stocul este epuizat in majoritatea librariilor online.

In ceea ce priveste „Firefly Lane / Aleea cu licurici”, serialul a fost lansat pe 3 februarie 2021 iar pe 6 februarie, cartea scrisa de Kristin Hannah a ajuns pe primul loc in lista New York Times. Onoarea a venit la 13 ani dupa prima publicare a cartii.

In Romania, stocul cartii este deja epuizat pe Elefant.ro si pe site-ul editurii Litera dar o puteti cumpara de pe Libris.ro.

In perioada urmatoare, Netflix va lansa filme bazate pe urmatoarele carti: „Moxie” de Jennifer Mathieu, „YES DAY” de Amy Krouse Rosenthal, „Shadow and Bone” de Leigh Bardugo, The Woman in the Window cu Amy Adams in rolul principal, bazat pe cartea lui A.J.Finn,The Last Letter From Your Lover cu Felicity Jones si Shailene Woodley bazat pe cartea lui Jojo Moyes, „Maid” de Stephanie Land, „Nightbooks” de J.A.White si „Ghetto Cowboy” de Gregory Neri. 

Citește în continuare