Skip to content

Vedetele din The Queen’s Gambit, Anya Taylor-Joy si Scott Frank, se reunesc pentru un nou film, o adaptare dupa un roman de Vladimir Nabokov

Dupa succesul avut cu mini-seria „The Queen’s Gambit/Gambitul damei”, difuzata pe Netflix, Scott Frank, unul dintre creatorii productiei, dezvolta o versiune a romanului „Rasete in intuneric” scris de Vladimir Nabokov.

Seria limitata Netflix a fost realizata de scriitorul si regizorul nominalizat la premiul Oscar, Frank Scott, impreuna cu Allan Scott.  Serialul a devenit un fenomen global si o include pe actrita principala Anya Taylor-Joy, care o interpreteaza pe supertalentata la jocul de sah, Beth Harmon. Taylor-Joy urmeaza sa joace personajul Furiosa in viitorul spinoff „Mad Max”, regizat de George Miller.

Potrivit unui interviu acordat podcastului The Watch, Frank lucreaza in prezent la o adaptare a romanului autorului „Lolita”, Vladimir Nabokov, din 1932, intitulat „Rasete in intuneric”, si o are pe Anya Taylor-Joy in rolul principal.

Frank a numit proiectul „un Valentin pentru filme, il voi realiza ca o productie noir si un film in film. Si este un thriller cu adevarat imoral, minunat.”

Actiunea romanului se concentreaza in jurul personajului Albert Albinus, un critic de arta de varsta mijlocie. Acesta are un interes special pentru Margot Peters, o tanara de 17 ani care aspira sa devina actrita si model, cei doi urmand sa formeze o relatie reciproc parazitara.

In 1955, Nabokov a folosit din nou aceasta tema in celebrul roman „Lolita” pentru un efect foarte diferit.

Proiectele de film sau TV inspirate din cartile lui Nabokov nu au reusit sa adapteze cu succes vocea acestuia, cu exceptia filmului „Lolita” regizat de Stanley Kubrick din 1962, al carui scenariu a fost scris chiar de Nabokov.

Din distributia filmului din 1962 fac parte James Mason, Shelley Winters, Peter Sellers si Sue Lyon, cea care a interpretat-o ​​pe Lolita. Aceasta avea 14 ani in momentul filmarii. Productia a primit o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat.

In 1997, Adrian Lyne a realizat „Lolita”, dupa un scenariu scris de Stephen Schiff, o versiune mult mai sumbra inspirata din aceeasi carte, despre relatia sexuala a unui barbat adult cu o tanara.

Comedia neagra „Despair” scrisa de Nabokov a fost adaptata de Rainer Werner Fassbinder intr-un film din 1978.

Scott Frank, nominalizat la Oscar pentru scenariile filmelor „Out of Sight” (1998) si „Logan” (2017), a mentionat ca dezvolta si un alt proiect, de data aceasta inspirat din lucrarile romancierului detectiv Dashiell Hammett.

Noua productie va fi un serial de sase episoade, iar actorul britanic Clive Owen il va interpreta pe Sam Spade, un personaj vazut in filme precum „The Maltese Falcon”, dar acum mai batran, care traieste in sudul Frantei.

Nabokov s-a nascut in Sankt Petersburg, pe 23 aprilie 1899, intr-o familie cu blazon, care a fost nevoita sa emigreze in timpul revolutiei bolsevice.

In 1922, dupa finalizarea studiilor de la Cambridge, se muta la Berlin, unde publica in gazetele emigratiei ruse sub pseudonimul Sirin. Aici va fi publicat primul sau roman, Masenka. Faima lui Vladimir Nabokov este legata de o „specie de personaj” numit nimfeta, pe care a lansat-o in 1955, in Franta, prin intermediul unei edituri pariziene specializate in scrieri pornografice.

Cel mai cunoscut roman semnat de Nabokov ramane „Lolita”, scris in limba engleza si publicat in 1955, la Paris.

Printre romanele sale se numara si Rege, dama, valet (1928), Apararea Lujin (1930), Ochiul (1930), Rasete in intuneric (1933), Disperare (1936), Invitatie la esafod (1938), Adevarata viata a lui Sebastian Kniglit (1941), Pnin (1957), Foc palid (1962), Ada sau Pasiunea: O cronica de familie (1969) si Uita-te la arlechini (1974).

O specie de fluturi descoperita de unchiul lui Nabokov poarta numele familiei.

Citește în continuare