Skip to content

Greva actorilor de la Hollywood s-a incheiat in aceasta noapte. Pentru ca e necesar timp de preproductie, filmarile vor incepe in 4-5 saptamani. Ce filme si-au mutat premiera pentru 2024-2025

Gravea actorilor s-a incheiat pentru ca sindicatul lor a ajuns la un acord provizoriu cu marile studiouri de film. Principala revendicare a fost legata de drepturile de autor pe care actorii le primeau in sume tot mai mici pentru ca platformele de streaming nu aveau prevazute in contractele de difuzare cu studiourile de film sa le dea bani si pentru actori.

A fost o greva de 6 luni una dintre cele mai mari din istoria cinematografiei americane, s-a suprapus pentru o vreme si cu greva scenaristilor (care s-a incheiat la inceputul lui octombrie) si a aratat si disciplina actorilor afiliati care nu au incalcat indicatiile sindicalistilor, dar si puterea si coordonarea actorilor uniti pentru drepturile lor.

O lectie pe care si actorii (dar si artistii dina lte domenii) din Romania ar trebui sa o invete. Noi nu avem un sindicat al actorilor, nu avem legislatie care sa protejeze actorii in fata studiourilor de film sau sa-I sprijine la pensie cand nu mai joaca.

In America, productia pentru serialele care revin este acum pregatita sa se accelereze. Se preconizeaza ca televiziunea va deschide calea – cu seriale care vor intra imediat in plina pregatire – deoarece urgenta acolo este cea mai mare.

Cum scenaristii muncesc din 2 octombrie, cel mai probabil filmarile vor incepe in cateva saptamni. Un serial care se intoarce are nevoie de 3-6 saptamani pentru pregatire si preproductie, astfel ca, avand in vedere ca sarbatoarea de Ziua Recunostintei se apropie, filmarile la primele emisiuni difuzate pot incepe la sfarsitul lunii noiembrie sau la inceputul lunii decembrie. Cea mai apropiata data, deja revendicata de serialul Wolf Entertainment, se crede ca va fi 27 noiembrie, imediat dupa weekendul de Ziua Recunostintei. Acest lucru ar permite serialelor consacrate sa produca 13 episoade, ceea ce s-ar incadra in sezonul de difuzare.

 ‘Deadpool 3’, ‘Gladiator 2’, ‘Beetlejuice 2’, ‘Jurorul nr. 2’ si ‘Venom 3’, printre productiile care vor fi reluate cat mai curand, in timp ce Hollywoodul se intoarce la lucru dupa greva actorilor. Printre serialele care se asteapta sa revina primele la productie se numara „Grey’s Anatomy” (ABC) si „Criminal Minds” (ABC) de la ABC Signature: Evolution (in coproductie cu CBS Studios pentru Paramount+), 9-1-1 (acum pe ABC) si Tracker pentru CBS, Night Court pentru NBC de la Warner Bros. TV, NCIS si Ghosts pentru CBS de la CBS, precum si serialele Wolf Entertainment/Universal TV.

Presiunea exercitata asupra serialelor de streaming pentru a incepe productia imediat nu este la fel de mare, dar, odata cu subtierea rezervei, exista o presiune pentru a accelera serialele emblematice precum Stranger Things, care era pe cale sa inceapa filmarile pentru ultimul sezon cand a inceput greva WGA, ceea ce a pus productia in asteptare.

Printre serialele produse de platformele de streaming care sunt pe cale sa reia filmarile se numara Max’s Hacks, The Penguin si Welcome to Derry, Peacock’s Hysteria! si FX’s The Old Man.

In plus, se asteapta ca MTV Entertainment Studios si 101 Studios sa accelereze productia ultimelor episoade din Yellowstone si a noului sezon din Mayor of Kingstown. Doua seriale care se filmeaza in Franta, Emily In Paris de la Netflix si viitorul Etoile, de Amy Sherman-Palladino, de la Amazon, au fost nevoite sa amane productia. Emily In Paris avea deja in vedere inceperea sezonului 4 in ianuarie, in timp ce Etoile a fost programat sa inceapa filmarile in februarie, deoarece ambele seriale vor trebui sa navigheze in timpul Jocurilor Olimpice de vara de la Paris.

Greva s-a incheiat la timp pentru a se putea pregati galele de premiere, si vom avea deci la inceputul anului viitor ceremoniile de decernare a premiilor Emmy si Oscar.

Citește în continuare