Skip to content

Filmul despre viata lui Elon Musk va fi regizat de Darren Aronofsky, realizatorul filmului Black Swan. Pelicula va fi adaptarea biografiei scrisa de Walter Isaacson.

Un film biografic despre antreprenorul miliardar din domeniul tehnologiei Elon Musk este  in lucru dupa ce studioul independent A24 a castigat drepturile de adaptare a recentei biografii a lui Walter Isaacson, iar regizorul Darren Aronofsky, din Black Swan, va regiza filmul.

Revista Variety relateaza ca A24 a triumfat intr-o „competitie aprinsa” la licitatia pentru a achizitiona biografia autorizata Elon Musk a lui Isaacson, publicata in septembrie.

Cartea a fost aspru criticata in unele medii, fiind descrisa drept „o carte plictisitoare, fara perspective”, si a generat ea insasi o serie de controverse, Isaacson fiind nevoit sa corecteze o sugestie potrivit careia Musk ar fi ordonat ca reteaua sa de comunicatii prin satelit Starlink sa fie oprita pentru a opri un atac cu drone ucrainene asupra navelor de razboi rusesti.

Fost presedinte si director general al CNN, dar si editor TIME magazine, Isaacson este autorul unei serii de biografii, printre care Henry Kissinger, Benjamin Franklin si Einstein. Biografia sa, bestseller in 2011, a directorului general al Apple, Steve Jobs, a fost adaptata in 2015 in filmul biografic cu acelasi titlu, cu Michael Fassbender si Kate Winslet, scris de Aaron Sorkin si regizat de Danny Boyle.

Aronofsky a regizat cel mai recent filmul „The Whale”, cu Brendan Fraser, pentru care Fraser a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor, in timp ce Aronofsky a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun regizor pentru drama intunecata de balet „Black Swan”.

Raspunzand la aceasta veste, fostul presedinte al Tesla a scris pe platforma sa X (fostul Twitter): „Ma bucur ca Darren face filmul. Este unul dintre cei mai buni”.

Desi nu au fost dezvaluite detalii suplimentare despre noua aventura a A24, spectatorii se pot astepta la un portret intim al fondatorului SpaceX, care i-a oferit lui Isaacson un acces fara precedent la viata sa.

„I-am spus: ‘Vreau sa fiu alaturi de tine timp de doi sau trei ani’. Vreau sa fiu la fiecare intalnire’. Iar el a spus: ‘Bine'”, a povestit autorul intr-un interviu acordat in septembrie pentru CBS News.

Timp de doi ani, Isaacson l-a urmarit pe Musk, a participat la intalnirile sale, a mers cu el prin fabrici si a petrecut ore intregi intervievandu-l pe el, familia sa, prietenii, colegii de munca si adversarii sai.

Cartea care a fost protagonista licitatiei pentru film este povestea uimitor intima a celui mai fascinant si controversat inovator al epocii noastre – un vizionar care a incalcat regulile si a contribuit la intrarea lumii in era vehiculelor electrice, a explorarii spatiale private si a inteligentei artificiale. Cel care in mod controversat si nu foarte etic a preluat controlul asupra Twitter.

Walter Isaacson

Cartea nu a fost inca tradusa la noi, dar precedentele titluri ale lui Isaacson au fost traduse la editura Publica (le gasiti aici) si e de asteptat ca tot la aceasta editura sa fie publicata si versiunea in romana a biografiei lui Musk.

In campania de promovare a cartii au aparut detalii din biografie si astfel publicul a fost socat sa afle ca Elon Musk era batut in mod regulat de baietii mai mari pe vremea  era copil si traia in Africa de Sud. Intr-o zi, un grup l-a impins pe niste trepte de beton si l-a lovit cu picioarele pana cand fata lui a devenit o minge umflata de carne. A stat in spital timp de o saptamana. Dar cicatricile fizice au fost minore in comparatie cu cele emotionale provocate de tatal sau, un inginer, pungas si fantezist carismatic.

Isaacson spune in carte ca impactul tatalui lui Musk asupra psihicului sau avea sa persiste. S-a transformat intr-un barbat-copil dur, dar vulnerabil, predispus la schimbari bruste de dispozitie de tip Jekyll-and-Hyde, cu o toleranta extrem de mare la risc, o pofta de dramatism, un simt epic al misiunii si o intensitate maniaca, insensibila si uneori distructiva. La inceputul anului 2022 – dupa un an marcat de lansarea de catre SpaceX a treizeci si una de rachete pe orbita, de vanzarea de catre Tesla a unui milion de masini si de faptul ca el a devenit cel mai bogat om de pe Pamant – Musk a vorbit cu parere de rau despre instinctual lui compulsiv de a starni drame. „Trebuie sa imi schimb mentalitatea pentru a nu mai fi in modul de criza, ceea ce a fost timp de aproximativ paisprezece ani, sau, probabil, cea mai mare parte a vietii mele”, a spus el.

Walter Isaacson, 71 de ani, este autorul celor mai bine vandute biografii ale lui Jennifer Doudna, Leonardo da Vinci, Steve Jobs, Benjamin Franklin si Albert Einstein. Este profesor de istorie la Tulane si a fost director executiv al Institutului Aspen, presedinte al CNN si editor al Time. A fost distins cu medalia National Humanities in 2023.