Skip to content

13 actrite care au jucat de-a lungul timpului rolul Printesei Diana in filme si seriale TV. Noul sezon The Crown, lansat ieri, este criticat in mod special pentru modul in care a manipulat povestea Dianei.

Prima parte a ultimului sezon The Crown a fost lansata ieri pe Netflix si a atras o multime de critici negative din partea presei de specialitate din SUA si Marea Britanie in special la adresa rolului Printesei Diana. Publicatiile The Guardian, Deadline, Indiewire si The Hollywood Reporter au comentat asupra exagerarilor si elementelor fantastice incluse in serial, incepand cu o fantoma a Dianei si continuand cu sugestia ca printesa s-ar fi bucurat de atentia fotografilor care o vanau in mod agresiv.

Fiind una dintre cele mai controversate personalitati ale secolului trecut, regretata Printesa de Wales a starnit de-a lungul timpului o fascinatie misterioasa in randul cineastilor. 

In ultimii 41 de ani au existat 13 actrite care au jucat rolul Dianei pe micul sau pe marele ecran. Mai jos va invitam sa le descoperiti intr-o retrospectiva care subliniaza impactul extraordinar pe care l-a avut Diana asupra industriei cinematografice, dar si a umanitatii in general. 

Desi s-au scris sute de carti despre ea si o multime de apropiati si cunoscuti din jurul ei au oferit declaratii in care au promis ca vor dezvalui cine a fost cu adevarat Diana Spencer, personalitatea ei a fost de fiecare data abordata in mod diferit in ecranizari. Acest lucru arata cat de complexa si misterioasa ramane imaginea Dianei in istorie.

Si in acelasi timp, rolul ei in cinematografie ofera posibilitati uriase, definind carierele unor tinere actrite. I-a adus o nominalizare la Oscar lui Kristen Stewart, 6 nominalizari la Emmy, Globurile de Aur si alte premii importante pentru Elizabeth Debicki si un Glob de Aur pentru Emma Corrin.

In 1982, Caroline Bliss a interpretat-o pe Printesa de Wales intr-un film de televiziune despre nunta regala.

La doar 14 luni dupa nunta regala, ABC a lansat „Charles & Diana: A Royal Love Story”, o relatare dramatica a nuntii Regelui Charles si a Printesei Diana la Catedrala St. Paul din Londra.

Potrivit unei recenzii publicate in The New York Times in acelasi an, Bliss a interpretat rolul Dianei „cu o acuratete rezonabila”. Criticii au comentat ca scenariul a incercat sa include anumite “realitati presante” in comparatie cu filmul care urmat imediat dupa aceea.

In acelasi an, CBS a lansat un film de televiziune similar, despre nunta regala, cu Catherine Oxenberg in rolul Printesei Diana.

La doar cateva saptamani dupa filmul de la ABC, CBS a lansat un film similar intitulat ”The Royal Romance of Charles and Diana”, care a ecranizat, de asemenea, evenimentele din jurul nuntii regale. 

„Filmul CBS, din pacate, face din ea ceva de genul Pollyanna sau Cenusareasa – un spiridus dulce si inocent caruia zana cea buna i-a indeplinit cateva dorinte importante” , scria The Washington Post in 1982 despre portretizarea Dianei. 

Nicola Formby a interpretat-o pe Printesa Diana in „The Women of Windsor” in 1992.

CBS a produs „The Women of Windsor” pentru a spune povestea Printesei Diana si a lui Sarah Ferguson, Ducesa de York, ambele casatorite in familia regala.

In acest film de televiziune, Formby a preluat rolul Dianei, pe care Variety l-a numit un personaj “in general plat”. Sallyanne Law a interpretat-o pe Sarah care in realitate a fost casatorita cu Printul Andrew. Criticul de film Patricia O’Connell descria productia ca avand “personaje incomplet dezvoltate”.

Serena Scott Thomas a preluat rolul titular in filmul biografic al NBC din 1993, „Diana: Her True Story”.

Bazata pe romanul bestseller al lui Andrew Morton, adaptarea cinematografica a NBC s-a dorit a fi o privire din interior asupra relatiei dificile si volatile a cuplului regal.

Publicatia Entertainment Weekly a acordat filmului nota B+, explicand ca regizorul a reusit sa faca un „film cu aspect elegant despre o situatie lipsita de clasa a clasei superioare britanice”. Despre prestatia lui Scott Thomas s-a scris ca a interpretat-o pe Diana “cu mare farmec”, dar nu semana cu „printesa angulara”, referindu-se cel mai probabil la structura colturoasa a chipului acesteia.

In 1996, Julie Cox a fost distribuita in rolul Dianei in filmul CBS „Princess in Love”.

Bazat pe cartea bestseller, „Princess in Love” a fost un film produs de CBS care a relatat aventura extraconjugala a Dianei cu fostul ei instructor de echitatie. Julie Cox a fost distribuita in rol cu doar cateva zile inainte de inceperea filmarilor.

Revista People descria interpretarea lui Cox intr-un mod negativ, criticand faptul ca nu seamana cu Diana — “nu este sosia lui Di. Fiind bruneta, i-au vopsit parul blond si are 1,62 m, este cu 15 centimetri mai scunda. Si este complet inconstienta de Windsor-mania. Nu a citit niciodata cartea care sta la baza filmului, spune ea, pentru ca ‘am crezut ca o voi uri’. M-am gandit ca, daca o citesc, imi va fi greu sa iau scenariul in serios'”.

La un an dupa moartea printesei Diana, in 1998, a fost difuzat „Diana: A Tribute to The People’s Princess” cu Amy Seccombe in rolul principal.

„Diana: A Tribute to The People’s Princess” a prezentat ultimul an din viata printesei punand in evidenta atat relatia cu Dodi Fayed dar si legatura cu cei doi copii ai sai. Filmul culmineaza cu accidentul de masina care i-a ucis pe Diana si Fayed in 1997. 

TLC a realizat un documentar dramatic in 2007 despre ultimele zile ale Dianei. Genevieve O’Reilly a interpretat-o pe printesa intr-o serie de reconstituiri.

„Diana: Last Days of a Princess” a fost catalogat drept o docu-drama, fiind un montaj de interviuri reale cu cei apropiati si reconstituiri dramatice ale zilelor care au precedat accidentul de masina din tunelul Pont d’Alma din Paris, de pe 31 august 1997. 

Potrivit The New York Times, portretizarea lui Genevieve O’Reilly a fost realista si convingatoare: “o interpreteaza ca fiind nevoiasa, dar manipulatoare, iubitoare, dar cu defecte – cu alte cuvinte, ca o fiinta umana. Imbinand tehnici documentare si scenarii dramatice, ofera o imagine surprinzator de credibila a ultimei veri a printesei.”

In 2013, Naomi Watts a interpretat-o pe Printesa de Wales in lungmetrajul „Diana”, care s-a concentrat pe relatia ei cu Hasnat Khan.

„Diana” a avut premiera in cinematografe in 2013 si a primit critici slabe, obtinand un scor de 8% pe Rotten Tomatoes. Insa criticii de la The New York Times au scris ca interpretarea lui Watts a fost una dintre cele mai bune parti ale filmului: “Ancorat in interpretarea simpatica a doamnei Watts, filmul umanizeaza femeia din spatele zambetului, a parului tuns precum o casca si a legendei”.

Watts a declarat pentru The Daily Mail ca a simtit ca s-a conectat cu spiritul Dianei in timpul filmarilor: “Au fost cu siguranta momente in care am simtit prezenta Dianei – am visat-o si eu foarte mult, iar asta este o premiera. Ma tot intrebam: I-ar fi placut? Asa ca m-am trezit cerandu-i in mod constant permisiunea de a merge mai departe”.

Bonnie Soper a interpretat-o pe Printesa Diana in doua filme Lifetime: „Harry & Meghan: A Royal Romance” si „Harry & Meghan: Becoming Royal”.

„Harry & Meghan: A Royal Romance” a avut premiera pe Lifetime in 2018 si a urmarit relatia dintre Meghan Markle si Printul Harry, in timp ce „Harry & Meghan: Becoming Royal” a debutat in 2019 si a relatat primul an de casatorie al cuplului.

Desi actorii care i-au interpretat pe Harry si Meghan s-au schimbat intre filme, Soper a interpretat-o pe Printesa Diana in scenele de amintiri (de tip flashback) in ambele filme. Actrita a declarat in 2018 ca nu a fost foarte atenta la viata familiei regale in copilarie dar “imi amintesc foarte bine ca am vazut-o in reviste si am vazut-o pe aceasta femeie haituita de presa. Imi amintesc ca eram foarte interesata de ea. Apoi, bineinteles, odata cu accidentul, imi amintesc ca am fost socata ca restul lumii si m-am simtit trista, foarte trista”.

Jeanna de Waal a interpretat-o pe printesa in musicalul de pe Broadway despre viata ei, care a fost filmat pentru Netflix.

„Diana: The Musical” a avut premiera in 2021 pe Netflix, cu doar cateva saptamani inainte ca acelasi spectacol sa debuteze pe Broadway. Shoul s-a inchis in luna decembrie a aceluiasi an, dupa recenzii mediocre. Dupa cum se poate observa, rolul Dianei tinde sa fie un punct sensibil pentru criticii de film, majoritatea considera ca actritele nu reusesc sa redea naturaletea actritei, optand sa imite anumite ticuri si gesturi ale acesteia intr-un mod nefiresc.

Musicalul care poate fi urmarit pe Netflix o urmareste pe Diana din momentul in care il intalneste pe Charles si pana la moartea ei prematura. 

Kristen Stewart a interpretat-o pe Printesa Diana in filmul „Spencer”, intr-un rol aclamat de critici, care a avut premiera in noiembrie 2021.

„Spencer” o urmareste pe Diana in timpul unui weekend cu familia regala la Sandringham, chiar inainte ca aceasta sa decida sa puna capat casatoriei cu Charles.

Kristen Stewart a fost laudata pentru angajamentul ei fata de rol si pentru perfectionarea accentului unic al printesei. Actrita a declarat intr-un interviu acordat InStyle ca “accentul este intimidant ca naiba pentru ca oamenii cunosc acea voce si este atat de, atat de distincta si particulara. Lucrez la asta intens si deja am antrenorul meu de dialect”.

Stewart a primit o nominalizare la Oscar pentru cea mai buna actrita pentru „Spencer” si a castigat un premiu Satellite pentru cea mai buna actrita intr-un film de drama.

Emma Corrin a interpretat-o pe tanara printesa Diana in cel de-al patrulea sezon al serialului „The Crown”.

„The Crown”, care relateaza aproape 50 de ani din domnia reginei Elisabeta, s-a aplecat in ultimele trei sezoane in mod deosebit asupra relatiei dintre Charles si Diana. Producatorii au fost intens criticati in ultimul an ca sunt partizani cu povestea lui Charles, alegand sa o portretizeze pe Diana ca o femeie manipulatoare si egoista, desi printesa a lasat de multe ori sa se vada latura ei umana, calda si altruista, alegand sa incalce protocolul regal si sa ajute oamenii bolnavi de SIDA, spre exemplu.

Cariera lui Corrin, considerata in acest moment una dintre tinele sperante din Hollywood, se afla pe o panta ascendenta din momentul lansarii sezonului 4 din The Crown, in special dupa ce a reusit sa castige un Glob de Aur in 2021 pentru aceasta interpretare, fiind nominalizata si la premiile Emmy.

La fiecare doua sezoane, „The Crown” schimba distributia pentru a arata trecerea timpului. Elizabeth Debicki este ultima actrita care o joaca pe Diana in serialul lansat ieri pe Netflix.

Deoarece Emma Corrin era prea tanara pentru a interpreta o Printesa Diana mai in varsta, producatorii The Crown au distribuit-o in acest rol pe actrita Elizabeth Debicki. A jucat-o pe Diana inca din sezonul 5, reusind sa obtina o nominalizare la Globurile de Aur pentru interpretarea ei, reusind sa exceleze in special cu privire la asemanarea fizica cu regretata Printesa de Wales.

In primele patru episoade ale ultimului sezon — lansate ieri pe Netflix — Debicki are ultimele ei aparitii in rolul Dianei. Povestea acopera perioada de dinainte si de dupa moartea printesei. Mai multe despre serial puteti citi mai jos.

Citește în continuare