Skip to content

Terry Gilliam anunta un nou film cu Johnny Depp in rolul Satanei. Se numeste “Carnival at the End of Days” si este o comedie apocaliptica in care Satana devine salvatorul omenirii.

Terry Gilliam a declarat in weekend ca Johnny Depp va juca rolul lui Satana in noul sau film intitulat “Carnival at the End of Days”.

In ultimii ani, celebrul cineast si comediant britanic a avut dificultati in incercarea de a gasi finantatori pentru proiectele sale si a dat de inteles ca s-ar putea retrage din cariera de regizor. In luna aprilie a acestui an a aparut prima data informatia conform careia Gilliam va regiza un nou lungmetraj iar in toamna a pornit in cautarea unor posibili sustinatori financiari.

Prezent in luna octombrie la Festivalul de Film Lumière, Gilliam a intrebat in gluma daca are cineva numarul de telefon al lui Elon Musk (unul dintre cei mai bogati din lume in acest moment). 

Zilele trecute, Gilliam a confirmat proiectul in cadrul unei sesiuni de Q&A la Festivalul de Film de la Marea Rosie, eveniment unde se afla o multime de finantatori importanti din Orientul Mijlociu.

Declaratiile cineastului au avut la finalul proiectiilor „Lost in La Mancha” si „He Dreams of Giants”, ambele documentand incercarea istovitoare a lui Gilliam de a realiza filmul „The Man Who Killed Don Quixote”. Dupa 29 de ani de stradanie (si pe alocuri chin, proiectul fiind considerat “blestemat” in randul cinefililor), filmul a avut in cele din urma premiera la Cannes in 2018, cu Jonathan Pryce si Adam Driver in rolurile principale.

Intr-un scurt interviu acordat publicatiei Variety la finalul proiectiei, Gilliam a glumit cu jurnalistii si le-a spus: “Ah, voi sunteti revista care m-ati ucis!”, referindu-se la un incident in care revista i-a publicat prematur necrologul in 2015. Dupa ce a sugerat ziaristilor sa-i cumpere cateva sticle de vin pentru a compensa suferinta provocata unor membri ai familiei, editorii i-au trimis cateva lazi acasa si au cazut la pace.

Alaturi de Gilliam, pe scena la Festivalul de Film de la Marea Rosie, a fost si Lucy Darwin, producatoarea celor doua documentare.

Desi proiectul este in stadiu incipient Gilliam a explicat deja pe scurt povestea comediei la care lucreaza.

Gilliam a rezumat povestea pe scurt astfel: “Dumnezeu omenirea si singurul personaj care vrea sa o salveze este Satana, iar Johnny Depp il joaca pe Satana”.

Scenariul a fost scris impreuna cu teatrologul, scriitorul si muzicianul Christopher Brett Bailey, cineastul britanic mizeaza pe punctul de vedere mult mai tanar al acestuia pentru a crea un fir epic relevant pentru vremurile actuale. Gilliam a explicat colaborarea spunand ca “pe masura ce imbatranesti, lumea iti devine mai straina”.

Declaratiile lui ar putea avea legatura si faptul ca Gilliam a trecut prin experienta “cancel culture” in 2021 cand un spectacol de la Teatrul Old Vic i-a fost anulat dupa ce a recomandat un show de stand up cu remarci homofobe.

In ceea ce il priveste pe Depp, cineastul a descris rolul lui Satana ca fiind ramas fara slujba, pentru ca el este un personaj etern care nu are job daca nu exista umanitate: “Asa ca el gaseste niste tineri si incearca sa-l convinga pe Dumnezeu ca acesti tineri sunt noii Adam si Eva. Dumnezeu reuseste totusi sa elimine umanitatea. Este o comedie”.

Gilliam se simte increzator ca va reusi sa stranga cei 30 de milioane de dolari de care are nevoie pentru a-l duce la bun sfarsit. Anterior a mai lucrat cu Depp la „Fear and Loathing in Las Vegas” si „Lost in La Mancha”.

Includerea lui Depp este o miscare strategica pentru Gilliam. Desi actorul este interzis in Hollywood din cauza problemelor din viata personala —  care au devenit un spectacol televizat (mai jos puteti citi detalii) —, Depp beneficiaza in continuare de admiratie in Europa. Un bun exemplu in acest sens este rolul regelui Frantei Ludovic al XV-lea in filmul “Jeanne du Barry”, al regizoarei Maïwenn, care a debutat la Festivalul de Film de la Cannes din 2023 si a intrat recent si in cinematografele romanesti. 

Desi parea un proiect destinat esecului deoarece incerca sa obtina finantatori pentru un buget de 20 milioane de euro in timp ce Depp se judeca cu fosta lui sotie, “Jeanne du Barry” a gasit sustinere la Festivalul de Film de la Marea Rosie, cu ajutorul CEO-ului Mohammed Al Turki. Gilliam spera, cel mai probabil, sa beneficieze de o sansa similara.

Depp si regizoarea Maïwenn se afla si ei zilele acestea la Festivalul de Film de la Marea Rosie unde isi promoveaza noul film.

In acelasi timp, se stie ca filmele lui Gilliam  din ultimii 25 de ani au fost atat esecuri critice, cat si comerciale. Astfel se explica reticenta investitorilor.

Cineastul a scris istorie in cinematografia mondiala, incepand cu capodopera “Brazil” din 1985, continuand cu alte filme extraordinare, printre care „Monty Python and the Holy Grail”, „Fear and Loathing in Las Vegas” si „12 Monkeys”.

Filmele sale au 15 nominalizari la Oscar si este detinatorul unei statuete pentru regia filmului The Fisher King.

In 2016 Gilliam a filmat in Romania The Zero Theorem, un film cu Christoph Waltz in rolul principal, parte din trilogia cu Brazil si 12 monkeys.

Johnny Depp a tinut in ultimii ani rima pagina a ziarelor cu diversele batalii juridice pe care le-a purtat cu fosta sa sotie, Amber Heard. 

Incepand din 2019, in procesul Depp vs. Heard, foarte mediatizat, Depp a dat-o in judecata pe Heard pentru defaimare din cauza unui articol publicat in decembrie 2018 in The Washington Post.

In cele din urma, juriul s-a pronuntat in mare parte in favoarea lui Depp, acordandu-i actorului 10 milioane de dolari ca daune compensatorii si 5 milioane de dolari in daune punitive, in timp ce Heard a primit 2 milioane de dolari in daune compensatorii si zero in daune punitive ca urmare a unei cereri reconventionale.

Intre timp, Depp urmeaza sa regizeze drama biografica Modì, despre viata artistului italian Amedeo Modigliani, bazata pe piesa scrisa de Dennis McIntyre.

Citește în continuare